Lennukis

Soojamaalennud võtavad reeglina vähemalt mõned tunnid ja kui laps just magama ei jää, tuleb need kindlasti ära sisustada. Me võtsime kaasa ta lemmikraamatu ning raamatu, mida ta varem näinud polnud. Lisaks tema absoluutse lemmiku: magnetiga joonistustahvli, kus ta sai lõputult kritseldada või lasta meil endale loomi ja asju joonistada. Kuna ta on pisike autofänn, olid kaasas ka uus mudelauto pihku pistmiseks, mida ta ei lasknud vist kohalejõudmiseni lahti. Olulisel kohal on igasugused snäkid: kamapallid, maisipulgad, rosinad, datlid, juustpulgad, smuutituubid ja nii edasi. Õnneks meil lennukis kakast mähet vahetada ei tulnud, kuid pissise saime kenasti lennuki tualetis vahetatud, sest seal oli isegi mugav mähkimislaud olemas. Hädaolukorraks oli mul arvutisse laetud üks episood Teletupse, kuid seda tarvis ei läinud.

Kohapeal

Kui reisisihtkohas elate hotellis, siis on hotelli valimise puhul lapsesõbralikkus kõndiva-mängiva lapse puhul kindlasti oluline, see tähendab, et madal lastebassein peaks kindlasti olemas olema, kõrgemad servad turvapiiretega, toas lapsele eraldi voodi, restoranis söögitool ja nii edasi. Meil olid kõik need olemas ja ilma nendeta ei oleks me seda reisi ette kujutanud, sest laps võis tundide kaupa lastebasseinis askeldada ja sai kõiki söögikordi mugavalt koos meiega laua taga nautida, mitte vankrist üles vaadata või süles istuda.

Meie jaoks olid absoluutselt asendamatud ka kaasa võetud kergkäru ja kõhukott (viimane eriti lennujaamas!).

Päikese all

Kindlasti-kindlasti peab päikeselisesse kohta reisides olema lapse jaoks kaasas spetsiaalselt väikelaste SPF 50 kreem, samuti noka ja pika kuklaosaga mütsid, katvad kuid kerged (linased) riided jne. Randa soovitan soetada spetsiaalse kostüümi, mis igasuguste kiirguste eest kaitseb ja katab last rohkem kui väikesed ujumispüksid või trikoo. Ja üleüldiselt võiks kindlasti arvestada, et pisike laps ei naudi päikese käes peesitamist nii nagu meie, elu jooksul kehvast Eesti ilmast kibestunud täiskasvanud. Rohkem tuleks viibida ka varjus ja lasta ka lõunauni ideaalis teha õhutatud ja jahedamas hotellitoas, mitte lämbe päikesega õues hõreda puu all.

Söömine

Eelistage toidukohti, kus on lapsele olemas tool. Lastemenüü pole oluline, sest sealt leiab niikuinii ainult friikartuleid, pigem võiks küsida lisataldriku ja poetada lapse taldrikusse tervislikumaid palasid enda roast (liha, köögivilju, riisi, mida iganes... ). Nutikas on kanda kaasas taaskasutatavat karbikest, kuhu saab vajadusel jääke tõsta ja lapsele hiljem veel pakkuda, sest tal ei pruugi olla isu just sel hetkel, kui teil on plaanis lõuna
See, et mõned snäkid ja puhta veega pudel kogu aeg kaasas peaksid olema, on väikelapsega reisides niigi ilmselge. Avastasime enda lapse puhul, et ta oli sel reisil veel isukam kui muidu. Päike, vees mängimine ja teised uued elamused nähtavasti kasvatasid isu.

Hetkel muud lisada ei oskagi. Ärge unustage reisi nautida! Meie pooleteisene kõnnib, räägib mõningaid sõnu ja oskab oma soove üpris selgelt väljendada kui ta tahab süüa, juua, sülle, ise kõndida ja nii edasi.

Aga just see viimane, ise kõndimine.. ja igasugune ISE. See on see, mis ei küsi vanemate huvisid ja plaane ja paneb neid rohkem arvestama sellega, et paik, kus nad viibivad või sõit, mille ette võtavad, sobiks ka lapsele. Ja on loomulik, et mida vanemaks saab laps, seda rohkem peaks reis sisaldama ka talle meeldivat. Juba aasta-kahene oskab nautida ujumist, loomaaeda, head toitu... Ja just see, kuidas ta naudib, annab tegelikult ka sulle nii palju juurde.

Pole midagi paremat nägemisest, kuidas su lapsel on tore ja kuidas ta avastab uusi kohti, elamusi, inimesi. See andis meie viimatisele reisile nii tohutult palju juurde.