„Nii kui ilmad külmemaks lähevad, on kohe kiirelt köha kallal,“ tunnistab äsja kolmeseks saanud Denri ema Kadri Sinimaa (29). Eelmisel lasteaia-aastal oli laps igas kuus vähemalt nädala kodus haige. Sageli isegi rohkem kodus kui aias. „Kui saadan Denri lasteaeda, siis ehk nädala saab nii olla, et ei köhi kogu aeg, ja siis on köha jälle tagasi,“ on ema nõutu. „Peaks võib-olla kuu aega kodus olema, siis oleks ehk parem, aga kes tänapäeval ikka saab nii kaua kodune olla.“

Viirushaigused kulgevad Denril kindla skeemi järgi: kõigepealt nohu, siis köha. „Tavaliselt algab asi nohuga ja kui kohe ravima ei hakka, siis võib kindel olla, et tekib ka kuiv ja ärritav köha, kuni oksendamiseni.“ Umbes aastaselt oli lapsel esimest korda ka larüngiit ehk kõripõletik. „Südaöö paiku tuli köhahoog ja oli kuulda, et laps ei saa justkui hingata,“ meenutab Kadri ehmatavat kogemust. Ruttu kutsuti kiirabi, Denri viidi haiglasse ja tehti adrenaliiniga auru.

Sõimes käivate laste emad on püstihädas – alles eelmine haigus lõppes ja juba uus köha platsis. Kaks nädalat kodus ja nädal-kaks lasteaias on paljudele tuttav rütm. „See on tavapärane! Väikelapsel ongi 7–9 haigust aasta jooksul. Suvel on lapsed enamasti terved, mis tähendabki, et kui ta hakkab lasteaias käima, on ta kord kuus haige,“ ütleb Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku lastearst dr Tiia Voor.

Sellist asja nagu mittenakkav külmetushaigus pole aga lastearsti sõnul olemas. Dr Voor märgib, et inimene on kõige nakkavam kaks kuni neli päeva nakatumismomendist. Enamasti pole aga siis veel haigusnähtegi, sest need avalduvad alles paar päeva pärast nakatumist. Esimestel päevadel viirus alles paljuneb organismis, seda on kõige rohkem ja see levib kergesti teistele inimestele.

Pere ja Kodu lisaväljaanne Meie Lapse Tervis on ilmunud! Loe sealt lähemalt, mida üllatavat räägib lastearst köha ravi kohta.

Samuti saad Meie Lapse Tervise värskest numbrist lugeda:
Kuidas leevendada tuulerõugeid roheliste täppideta?
Toidutalumatus ja ­allergia – kaks eri asja
Gluteeni­ ja laktoositalumatus pole moehaigused!
12 retsepti maiasmokkadele – teraviljata, piimata, munata
Millal lapsega psühholoogi jutule minna?
Homöopaatia meie apteekides
Otsime väikelapsele sobivaid trenne ja mugavaid spordiriideid
Kõhuviirusest võib päästa vaid kätepesu
Teeme 200 nohubatsilli kahjutuks