2. Selgelt ja lühidalt. Pea meeles, et lapse vaimsed protsessid ei ole veel nii hästi arenenud ja tema aja mõiste on meie omast täiesti erinev. Nii et ära edasta pikki ja keerulisi sõnumeid, näiteks "Pese nüüd oma hambad ära, siis pane pidžaama selga ja selleks ajaks, kui ma viie minuti pärast tulen unejuttu lugema, soovin, et sa oleksid voodis". See lause on väikesele lapsele liiga pikk ja keeruline. Tee see mitmeks lühemaks lausekeseks, milles on käsklused ükshaaval: "Nüüd mine pese oma hambad" või "Pane oma pidžaama selga".

3. Selgelt. Lapsed võivad meie öeldust hoopis teisiti aru saada, kui mõtlesime. Kui te olete mängimise lõpetanud ja sa ütled lapsele “Palun korja klotsid kokku“, võib ta klotsid toanurka kuhjata ja sinna jättagi. Ja siis, kui sa seda märkad, vihastad, kuna laps pole teinud nii, nagu palusid. Kuid klotside liigutamine teise kohta kokku võib tähendada lapsele just täpselt klotside kokkukorjamist. Niisiis, ole täpne ja ütle: “Palun korja klotsid kokku ja pane sinisesse kotti.“ See on väikesele lapsele täiesti selge sõnum.

4. Kohandu vastavalt lapse võimetele. Ole ettevaatlik terminite ja abstraktsete väljenditega, nagu hea, õel, viisakas või julm ─ lastel on palju väiksem sõnavara. Kui sa ütled oma väikelapsele “Ole hea laps“, ei saa ta tegelikult sinust aru. Mida „ole hea“ tegelikult tähendab? See võib olla ka situatsioonist tulenevalt erinev. Ütle oma lapsele otse, mida sa temalt ootad. Näiteks „Ma soovin, et sa istuksid nüüd vaikselt“ või “Mulle ei meeldi, kui sa teistelt lastelt mänguasju ära võtad“.

5. Järjekindlalt. Kui sa palud oma lapsel midagi teha, siis ära muuda oma otsust mõne minuti pärast. Kui sa ütled „Pane multikad kinni, sest on uneaeg“, siis ära anna järele, isegi kui laps ägedalt protestib. Kui sa seda teed, saadad sa sõnumi, et sinu sõnu ei tule tõsiselt võtta. Kui annad juhtnöörid, siis vaata, et neid ka vastavalt täidetaks.

Nõuandeid loominguliseks mänguks


Rääkimine ja kuulamine

LEGO® DUPLO® metsapargi komplekt pakub suurepärast võimalust lapsega suhtlemise harjutamiseks. Mine oma lapsega piknikule parkmetsa, kus on palju loomi. Pidage meeles, et te peate olema ettevaatlikud, kuna karu võib koopast välja hüpata või hirv äkitselt teele ilmuda. Mängides kasuta oma lapsega rääkides selgeid, lihtsaid ja täpseid lauseid. Näiteks „Ära mine koopasse!“, „Palun ulata tekk!“. Jälgi hoolikalt oma lapse reaktsiooni ja kohanda oma sõnumeid vastavalt vajadusele. Ja siis vaheta rolle. Lase hoopis oma lapsel olla ema. Nii saad ise kogeda, mis tunne on olla laps ja kas teise inimese juhiseid järgida on nii lihtne, kui paistab.
Naudi lustakat päeva metsiku loodusega LEGO® DUPLO® metsas. Saad ehitada varjualuse hirveperele, loomade lähemalt silmitsemiseks sõita autoga karukoopa juurde või jooksva rebase kõrvale. Võib olla märkad sa oravat mööda jooksmas? Siis tee väike puhkepaus pikniku pidamiseks ja lõpuks saad liumäest alla lasta. Komplekti kuuluvad kolm LEGO® DUPLO® kujukest: ema, isa ja laps ning lisaks kaheksa looma: hirvesokk, emahirv, hirvevasikas, karu, karupoeg, kaks rebast ja orav.

Jaga
Kommentaarid