1. Riided halvast materjalist

Kõige tähtsam beebide riietamise juures on materjal. Kindlasti tuleb vältida riideid, mis sisaldavad suurel määral sünteetilisi kiude. Tuleb meeles pidada, et vastsündinud ei reguleeri ise oma kehatemperatuuri. Seega on eriti oluline, et me neid riietades toetakse lapse õiget temperatuuri ja valiks riided, mis laseks ka tema kehal hingata. Kui laps ei saa riietes piisavalt õhku, siis tal hakkab umbne ning enesetunne läheb kehvaks. Supermarketis sünteetilises turvahällis olev valesti riietatud laps võib nutta lihtsalt sellepärast, et tal ei ole piisavalt õhku.

Väikelaste puhul tuleb jällegi meeles pidada, et aluskiht, mis ei lase lapsel hingata, võib küll olla esimene hetk soe ning mõnus, kuid niipea, kui laps hakkab ennast liigutama, võib ta oma selja märjaks higistada. Peale tempoka mänguhoo raugemist peab arvestama, et lapsel on vastu ihu külm ning märg kiht ja külmetus on kerge tulema.

Kuidas seda viga vältida?

Enne riiete ostmist vaadake hoolega riiete etiketti, kust saate teada rõivaeseme koostise. Paljugi, mis käe all katsudes võib tunduda mõnus puuvill või vill, ei pruugi seda hoopiski olla.

Parim materjal lapse alusriieteks on naturaalne materjal, milleks on kangas siidi ja villasegust, orgaanilisest puuvillast, bambusest või täisvillast. Milline materjal neist valida ja mitu kihti lapsele selga panna, oleneb väga õues olevast ilmast või toas valitsevast temperatuurist.

Kui lastega õue minna, siis on loomulik, et hi-tec õuekombinesoon on sünteetikast. Enamasti on need tehtud ka hingavaks, kuid nii naturaalset efekti, kui looduslikest kiudest rõivad, ei saavuta need kunagi. Seega on väga oluline, et sellise õueriietuse all oleks hästi hingavad ja ihusõbralikest materjalidest riided. Siis on kindel, et pealmine kiht peab tuult ja vett ning alumine kiht ei lase lapsel külmetada, higiseks saada ning on naha vastas mõnus.

Samas julgustan lapsevanemaid lapsele selga panema ka täisvillaseid vanutatud kombinesoone, magamiskotte või jakke. Kõik uus on unustatud vana, ka hi tec matejalid püüavad laias laastus kopeerida villa häid omadusi, kuid oma soojuse ning hingavusega ei suuda tegelikult ükski teine materjal võistelda. Vill imab ka väga hästi niiskust ning hülgab mustust, seega võib lapse julgelt villaste pealisrõivastega õue mängima saata.

2. Tegumood ehk lõiked

Vahel tehakse beebidele väga ilusaid asju, kuid täiesti ebapraktiliste lõigetega. Just esimest last ootavad vanemad võivad kergesti sattuda ilusate riiete lõksu, mis hiljem oma ebamugavuselt kasutusest välja jäävad.
• Näiteks kasvõi truki-või nööbirida seljal, mis hakkab peamiselt selili olevat last segama. Või siis väikesed ebamugavad nööbid kaelakinnitusel, mida on ebamugav kasutada.
• Liiga väike või suur kaelus. Esimesel juhul ei lähe lapse pea sealt läbi, teisel juhul jääb liiga suur osa ülakehast välja.
• Mittevajalikud kraed kaeluse ümber, mis tekitavad lapsele ebamugavusetunnet.
• Kudumitel on varruka või jalaossa tehtud mustrid, mis tingivad käise siseosas pikad lahtised lõngad, kuhu jäävad laste väikesed sõrmed ja varbad kinni.

Ka suuremate laste puhul tuleks jälgida, et lõiked oleks praktilised ja mugavad ning laps, kes alles õpib end riidesse panem, ei peaks pusima liiga keeruliste kinnitustega, liigsete nööpidega, raskesti käivate haakidega jne.

Kuidas seda viga vältida

Beebile riideid valides otsige pigem klassikalisi ning lihtsaid lõikeid ja pidage meeles, et liigne toretsemine võib tähendada ka liigset ebamugavust. Katsuge ise detaile ja kujutage ette, kui teil endal oleks imeõrn ihu, kas te siis tahaks, et üks ilmatu suur trukk teil magades selja peal oleks.

3. Üle- ja alariietamine

Lapsevanemad väga kardavad, et nende laps saab külma ja seega kiputakse sageli lapsi liiga soojalt riietama. See jällegi ei lase lastel karastuda, ajab neid higistama ning viimane võib röövida beebilt vankriune ning takikstada väikelapsel õues rahmeldamist. Samas peab muidugi ka jälgima, et lapsel oleks piisavalt riideid ja ta ei külmetaks.

Kuidas viga vältida

Panna lapsele selga riided, mis on hingavad ja taluvad suuremaid temperatuurikõikumisi. Kui lapsel on vastu ihu siidi/villa riided, siis need aitavad reguleerida lapse õiget kehatemperatuuri, väikese higistamise puhul jällegi imavad niiskuse endasse ja riie ei jää ihu vastu külm ja märg.

Üks kuldreegel on veel see, et beebil peab olema seljas üks kiht riideid rohkem kui meil endil ning väikelapse puhul peaks meels pidama, mis eesmärgiga me õue läheme. Kui laps läheb näiteks mänguväljakule aktiivselt mängima, siis ei tasu teda ehk sama paksult riidesse panna kui iseennast, sest meie, erinevalt rahmeldavast lapsest, seisame enamuse ajast.

Kokkuvõtteks soovitan lapsi riietada mugavalt, vastvalt ilmaoludele, naturaalsete materjalidesse ning peened lipsud, trukid ja muud säärane jäägu piduõhtute pärusmaaks. Kuid ka siis võiks mõelda, et piduriided ei oleks liigselt sünteetilised ja laps peohoos möllates end ebamugavalt ei tunneks.