Kui soovite, et teie laps räägiks edaspidi selgelt ja soravalt, siis järgige neid nõkse.

  • Rääkige lapsega. Pidage meeles, et teie väikseke soovib teid kõiges jäljendada. Ja see ei käi mitte ainult liigutuste, vaid ka näiteks näoilmete kohta, kuidas te oma huuli hoiate ja milliseid helisid tekitate. Just seepärast peaksite proovima oma lapsega rääkida niipalju kui võimalik. Kui te seda teete, hääldage sõnu aeglaselt ja selgelt, ilusa tooniga ja öelge kõik sõnad korrektselt välja.
  • Õpetage talle, mida sõna tähendab. Lisaks sellele, et laps suudab sõna välja öelda, peab ta ka teadma, mida see tähendab. Seega on hea, kui ta suudab seostada kindlat heli kindla objektiga. Näidates talle eset, millest jutt käib, suudab ta varsti seose meelde jätta. Võite seda teha, kui olete jalutuskäigul, mängite või vaatate raamatut. Niiviisi lihtsate harjutustega õpib laps väga kiiresti uusi sõnu ja nende tähendust.
  • Lugege oma lapsele. Lugemine on suurepärane viis semantika ja pragmaatika õpetamiseks. Lisaks, kuuldes uusi sõnu ja lausete struktuuri, õpib laps sõnu lauses kasutama. Kui raamatutegelane teeb midagi halvasti, ütleb ta: “Vabandust!”, ja kui midagi saadakse, vastatakse: “Tänan!”. Väikelaps õpib, mida millal öelda ja kuidas erinevates sotsiaalsetes olukordades käituda.
  • Ergutage tema kuulmist. Pidage meeles, et korralik rääkima õppimine ei tule mitte ainult kõneaparaadist, vaid ka kuulmisest. On hea, kui ergutate tema kuulamisoskust, mängides talle muusikat või lauldes talle unelaule.
  • Motiveerige ja premeerige. Teie olete oma lapsele kõige olulisem isik maailmas ja teie julgustus on talle parim motivaator. Kõige suurem auhind lapsele on teie heakskiit. Kui lapsel õnnestub välja öelda uus sõna või isegi moodustada lause, siis ärge unustage teda kiita, öeldes: “Hästi tehtud!” või “Väga hea!”. See annab talle signaali, et tema jõupingutusi on märgatud ja heaks kiidetud.
Jaga
Kommentaarid