Riietamine sügisel.

Niiskete ja lopaste ilmade aegu oleks tarvis jälgida kaht olulist aspekti. Esiteks, et laps ei saaks märjaks ning teiseks, et hoida rõskuse ja niiskuse tunne ihu vahelt eemal. Praegusel aastajal on kõige turvalisem panna lapsele vastu ihu siidi/villapesu või meriinovillane pesu.

Kuna vill aitab hoida õiget kehatemperatuuri ja hoiab märjaks saanud koha soojana, siis on praeguse ilmadega selline materjal lapsele parim. Isegi, kui lasteaias on keeruline õpetajale või lapsele selgitada, et T-särk tuleks alt ära võtta, siis tegelikult annab villane pluus hea efekti ka T-särgi peal.

Olenevalt sellest, kui paks on lapse õueriietus, võib sinna vahele panna veel ühe kihi. Selleks võib olla kas teine siidi/villane pluus, puuvillane dressipluus või hoopiski mõnest naturaalsest materjalist vest.

Kindlasti tasuks vältida igasugust sünteetilist kiudu ning palju populaarsust võitnud fliise. Need ei lase piisavalt õhku läbi ning kui laps mängib, võib tal kergesti palav hakata ning lapsevanemale võib tunduda, et last tuleb õhemini riietada.

Sellest lähtuvalt võib jällegi laps kergesti külmetada. Pigem ikkagi panna lapsele selga hingavad riided, mis on mugavad igas olukorras. Siidi/villa riided imavad ka hästi niiskust, nii et kui laps on kogemata üleriietatud ja ta higistab, siis ei jää riie vastu tema ihu külm ja märg.

Muidugi peab selga panema veel pealmise kihi, milleks võiks tõesti olla mingi mustust, vett ja tuult trotsiv kombinesoon, mida on lihtne puhastada. Kui lapsele on alumised kihid naturaalsest materjalist ja hingavad ning peal veekindlad õueriided, siis võite kindlad olla, et väike inimene saab õuemõnusid nautida ka uduvihmas ning poris.

Riietamine talvel

Siinkohal võiks üsna julgelt öelda, vaata eelmist lõiku. Alumine kiht ikka soe ja villane, kui vastavalt kraadidele peab võib-olla kihte lisama, siinkohal soovitaks täisvillaseid kampsuneid, karupükse, veste ja kombinesoone ja jälle väldiks nende fliisist sugulasi.

Vill imab väga hästi niiskust ja hoiab märjaks saanud koha soojana. Lumes mängides on oluline, et külmatunne ei jõuaks ühtki otsapidi lapse kontideni, samas peavad hingavad riided tagama võimaluse, et lapsel ei hakkaks palav ega paha.

Riietamine kevadel

Olen kuulnud soovitust, et kevadel peaks võimalikult kaua kandma talveriideid ja mitte kiirustama õhukeste riiete sisse kargamisega. Samas, sügisel peaks just vastupidi pikalt õhemaid riideid kandma.

Igal juhul peaks kevadel väga ettevaatlikult lapse riideid vähendama, me oleme ju kõik kuulnud etteravamatutest kevadilmadest. Kui päike välja tuleb, on juba nii soe kui suvel, kuid samas puhub kuskil kaval külm tuuleke, mis kevadväsimuses lapsi kergesti niita tahab. Muidu jäävad soovitused samaks, mis sügisel.

Riietamine suvel

Esimese asjana tahaks öelda, et hoidke oma väikelapsel müts peas. Eriti rõhutaks seda beebide puhul, kel pea on veel nii õrn ja kohati ka väga kiilas. On olemas imekergeid mütse nii siidist kui puuvillast, nii et igaüks peaks midagi beebile pähe leidma.

Suuremate puhul on ka mütsi kandmine hea, sest see aitab ära hoida päikesepistet või uimasuse tekkimist. Kui Eesti suvi on sageli jahedam ja müts ei tundu suurema lapse puhul vajalik, siis lõunamaid külastades peaks see ka suuremata laste puhul olema reegel number üks.

Väga õrna beebinahka võiks ka suvisel ajal katta mõne puuvillast või bambusest riideesemega. Kuigi siid/vill reguleerib kehatemperatuuri, siis kuskil 24 soojakraadist alates tahaks ihu vastas tunda mõnda mitte nii villast materjali.

Kui väikelaps suvisel ajal üldse on nõus midagi peale ujumispükste selga panema, siis võiks ka see olla 100% puuvillane või bambusest riideese. Riie peaks hästi hingama ning mugav olema. Seda võiks jälgida nii särkide, kleitide, kui ka dressipluuside ja jakkida puhul.

Kokkuvõtteks soovitan väga ka kihilist riietamist, sest iga õhukiht riiete vahel annab sooja ning erinevates temperatuuriväljades saab vajadusel mõne kihi eemdaldada või lisada.