Ema jagas kohmetult selgitusi rinnapiima kasulikkusest. Õpetajad, keda oli selleks hetkeks riidehoius juba kaks, jäid eriarvamusele ja viisid toimuvaga kurssi ka juhtkonna.See olevat esmakordne selline juhtum ning järgmisest õppeaastast olevat plaanis teha kodukorda märge – lasteaeda toodav laps peab olema rinnast võõrutatud. Et teada, kuidas seda edukalt teha, soovitas direktor emal nõu pidada lasteaia tervishoiutöötajaga.

Raskustes süüdi imetamine?

Üksi poega kasvatav Sille (28) leiab, et Karl on sõimega hästi kohanenud – ta ei nuta hüsteeriliselt ema taga ja uinub ka tissita. Naine pole lasteaia suhtes sõjakalt meelestatud, ei nõua erikohtlemist, ei kavatse häirida õpetajate tööd ega lapse päevarütmi mitme imetamisega. Ta on lihtsalt nõutu, sest ei osanud arvatagi, et õpetajate suhtumine imetamisse võiks olla nii tõrjuv.

Teda teeb murelikuks sellistest hoiakutest tingitud surve. Nii lasteaia õpetajate, direktori kui ka tervishoiutöötajate arvates ei vajavat nii suur laps rinnapiima. “Sel pole mingit väärtust selles eas lapsele!”, “Kas teil sealt tissist üldse veel midagi tuleb?”, “Muudkui propageerivad seda imetamist...” kuulis ta.

Ema sõnul arvavad õpetajad, et kõikides Karli “raskustes” on süüdi imetamine. Selle tõttu ei söövat poiss lõunat, ei küsivat potile, tema kaka olevat liiga vedel jne. Küllap tuleb sellist asja ette ikka ka teiste laste puhul, arvab ema.

Samuti pole ta nõus, et ilma ime­tamiseta harjub laps lasteaiaga kiiremini. “Ma ei usu sellesse. See on lapsele väga suur elumuutus. Sel juhul tulnuks võõrutada juba mitu kuud varem,” on Sille veendunud.

Rinnalaps sõime hüva nõuga

• Räägi imetamisest õpetajatega. Veendu, et lasteaed, mille valid, on ema- ja lapsesõbralik ning personal kursis väikelaste toitmise nüüdisaegsete põhimõtetega.
• Kui võimalik, ära alusta rinnast võõrutamist lastesõimega kohanemise perioodil – see tähendaks lapsele kahte väga keerulist elumuutust korraga. Tee seda paar kuud varem või hiljem.
• Arvesta sõime päevarütmiga. Kui soovid imetada mitu korda päevas, võib pidev ootusärevus ja lahkuminek tekitada lapses ning rühmakaaslastes pingeid.
• Kui lasteaias pole imetamiseks privaatset kohta, võib juhtuda, et teised täiskasvanud tunnevad selle isiklikumat laadi toimingu suhtes ebamugavust või lapsed liigset uudishimu. Austa teiste arvamust ja ole mõistev! Alati võid kasutada ka õla­rätikut, keerata selja vms.