Apotheka proviisor Kristiina Sepp ütleb, et inhalaatoris tekivad väikesed vedelikupiisad, mis jõuavad sügavale hingamisteedesse ja niisutavad sealseid limaskesti ning veeldavad sekreeti. Tänu sellele limaskestade turse väheneb, sekreeti saab kergemini väljutada ja laps saab kiiremini terveks nohust, köhast, põsekoopa-, kõrva- või kurgupõletikust, bronhiidist jne.
Inhalaatorisse pannakse füsioloogilist lahust, mida on võimalik apteegist osta alates 5 ml ampullidest kuni 1-liitriste pudeliteni.

Edukalt saab inhalaatoreid kasutada ka vees lahustuvate ravimite manustamiseks (alati koos füsioloogilise lahusega vahekorras 1:10), kui teha ravimist aerosool, mida saab sisse hingata. Selline ravi on tõhus, sest ravim jõuab otse haiguskoldesse. Nii ravitakse astmat, allergiat, bronhiiti, larüngiiti.
Inhalaatoreid on kahte liiki: ultraheli- ja kompressortüüpi. Eeterlike õlide kasutamiseks on olemas kuumaauruinhalaator. Seadmeid saab osta apteekidest või e-poodidest (nt epood.kaijala.ee,
dlb.ee, tervislik.ee).

Mida seadet valides jälgida?

Müra. Mürata töötab ultraheliaparaat. Ent müra, mida tahes-tahtmata teevad kompressortüüpi seadmed, võib tulla ka kasuks. Vahel püüab see lapse tähelepanu ja vanemal on oluliselt lihtsam põnni ravi ajal paigal hoida. Tootelehel on müra tase märgitud detsibellides.

Aerosooli osakeste suurus. See on kõige olulisem omadus, millest sõltub ravi tõhusus. Seadme toodetavate osakeste suuruse mõõtmiseks on eri standardid. Üks enim kasutatuid on MMAD standard (API-süsteem). Mida väiksem on vastav number tehnilises kirjelduses, seda parem seade. Pole soovitatav osta seadet, millel eelnimetatud info puudub.

Allergia ja/või astma korral on soovitatav soetada kompressortüüpi seade, sest nende haiguste ravis kasutatakse hormoonravimeid, mida ultraheliseadmega manustada ei saa ega tohi.
Ravimi fokuseerimise võimalus ehk teisisõnu pihustatava vedeliku piisakeste suuruse reguleerimine on nii mõnegi kallima kompressortüüpi masina lisaomadus. Üldiselt on organismi ventilatsioonivõime üsna suur ja isegi osiste väga täpse määramise korral satub ravimit hingamisteedes igale poole, aga siiski tasub just allergikutel fokuseerimise võimaluse olemasolu jälgida.

Ninapesur. Uue põlvkonna inhalaatoritel on lisafunktsioonina nina läbipesemise võimalus. See aitab allergikutel edukalt ninasõõrmetest eemaldada allergeene.

Soovitused inhalaatori kasutamiseks
• Enne kasutamist loe hoolikalt läbi infoleht ja puhasta seade.
• Inhalaatoriga kaasnevad mitmed tarvikud: maskid, huulikud, ninaotsikud jne. Kui peres on kasutajaid mitu, võiks kaaluda kontaktsete detailide soetamist igaühele. See on eriti tähtis siis, kui ravitakse nakkavaid viirushaigusi.
• Nakkuse ülekande võimaluse vähendamiseks soovitatakse kontaktseid osi ka aeg-ajalt uuendada.

Ultraheli-inhalaator
Seadmel on kaks anumat, millest ühte pannakse destilleeritud vesi (võimalik osta apteegist) ja teise füsioloogiline lahus (vajadusel ka ravim). Seadme müra on peaaegu olematu, see suureneb aga katlakivi moodustumisel masinas.

Kuuma auru  inhalaator
Külmetushaiguste leevendamiseks kasutatakse ka eeter­likke õlisid (nt eukalüptiõli). Õlid vajavad lagunemiseks kuumust, mida ultraheli- ja kompressorinhalaator piisavalt ei tooda.
Eeterlike õlide tarvis on olemas kuumaauruinhalaator, mille kasutamiseks on eelnevalt vaja vesi keeta 70 kraadini. Seejärel valada kuum vesi inhalaatori alumisele osale, kuhu lisatakse 1–2 tilka eeterlikku õli. Inhaleerimist tuleb alustada kohe, sest enamik eeterlikke õlisid aurustub viie minuti jooksul.
NB! Kuna kasutatakse kuuma vett, peab seadme tarvitamisel olema eriti hoolas, et end mitte kõrvetada.

Kompressortüüpi ­inhalaator
Füsioloogiline lahus või ­valmis ravim on lahus­tatud kujul ühes anumas, millest kompressori tekitatud õhuvool läbi suunatakse. Kompressori tööga kaasneb väike müra.