Ema andis pojale alati taskuraha, et Eric saaks poest midagi janu või nälja kustutamiseks haarata. Ellel tekkis nüüd mõte, et äkki ostab laps energiajooki, kuid ei. Poiss eelistas limonaadi. „Äkki turgataski mulle pähe, et ta joob nii palju suhkrut sisse, et pole siis ime, kui ta õhtul magama ei jää,” nendib naine.

Seepeale otsustati õhtune maiustamine ja limonaadi joomine ära jätta. Et Eric oli ka ise õhtuti õnnetu, et emme ajab voodisse, aga und ei tule pikalt, siis ei tekitanud ta limonaadi ära jätmisest suurt probleemi. Muutused olid märgata kohe! Laps uinus probleemideta, oli hommikul välja puhanud ja heas tujus.

Nüüd joob Eric väljas joogijanu korral mineraalvett, mõnikord harva ka maitsevett. Sõpradega õues  mängides on küll ette tulnud ka limonaadi joomist, kuid kui päris oma pudelit käes ei ole, siis jääb kogus väga väikseks ja und segama ei hakka.
Ellel on hea meel, et ta oli Ericu isesesvumisperioodil teise lapsega kodune ja sai kohe probleemile jälile. Päris ära keelatud maiustamine nende peres pole, kuid õhtul jälgivad küll, et laps ka muud magusat liialt ei sööks. Õnneks Eric teab mis suur kommisõber polegi. Pesamuna Elinale (1a 6 k) aga keegi kommi veel ei pakugi.

„Söömisharjumised on meil täiesti seinast seina,” tunnistab Elle. „Eelistame siiski kodutoitu, väljas käime söömas peamiselt vaid reisil olles. Kindlasti ei ole me ökoinimesed ja pakendil kirjutatut just väga täpselt ei jälgi, kuid korraliku sooja sööki sööme ikka enamasti kaks korda päevas. Ericul on koolikotis alati midagi näksimist, sügisel on selleks õun.”

Kas tead?
Et põhjustavad erinevaid tervisehädasid, on osades riikides keelatud tartrasiin (E 102),  kinoliinkollane (E 104), asorubiin ehk karmoisiin (E 122), amarant (E 123), uuskošenill ehk erkpunane 4R ehk Ponceau 4R (E 124), võlupunane AC (E 129),  patentsinine V (E 131), briljantmust (E 151), pruun HT (E 155).

Loe Pere ja Kodu detsembrinumbrist, milliseid e-aineid kindlasti veel vältima peaksid maiustuses ja milliseid valikuid soovitab laste tervise huvides teha toitumisterapeut!