Kui lased lapsed 1x varem voodist välja tulla, võid arvestada, et ta teeb seda iga päev! Näiteks kui üks kord lubad ärgata 5.30, siis teinekord laps ärkab 5.15 ja peale seda juba 5.00 ja peale seda 4.45. Ehk siis see aeg muutub aina varasemaks. Seega pane paika rutiin ja jää sellele kindlaks!

Kui sa oma lapsele kindlat uneaega ei rakenda, siis nuta või naera, kuid sinu elu hakkab välja nähema ilmselt SELLINE

1-3a laps PEAB magama 12-14 tundi!

Sobiv magamamineku kellaaeg sea sisse vastavalt enda pere elurütmile ja lapse loomulikule unerütmile. See sõltub palju ka sellest, mis kell vanemad tööle lähevad ja sealt tulevad ning hommikust ja õhtust söövad. Peaasi, et ööund oleks piisavalt ja et töölkäivatel vanematel oleks võimalik lapsega ühiselt ka ega veeta. Nii on laps puhanud ja rõõmus, ei virise.

Normaalne lõunaune aeg on 1-3h. Jälgi, et ööune ja lõunaune vahele ei jääks üle 4 tunni, muidu väsib laps liigselt. Mida hiljem paned lapse magama, seda väsinum ta on ning seda virilam-temperamentsem-üliaktiivsem päevasel ajal. Lähtu lapsest, mitte enda mugavusest!

Lapsi PEAB õpetama, et enne hommikul 7.00 voodist välja tulla ei tohi!

Ehk siis kui uni läheb ära, siis on 7ni voodis. Soovitatakse ka kell panna tuppa ja õpetada vaatama number 7 paberil ja kellal. Number 7 paberilipik on hea panna kella kõrvale, et laps näeks samu numbreid paberil ja kellal — nii teaks, et nüüd on aeg voodist välja tulla.

Igat varast ärkamist näiteks kell 5-6 ajal kohtle nii nagu siis kui laps oleks ärganud öösel kell 2 — ehk siis vii voodisse tagasi ja sosista, öö-on-ruttu-tudule! Jätkad nii kella 7ni. Lapsel võtab mõistmine aega kuni kaks nädalat! Kahe aastane on kangekaelne oma vajaduse läbisurumiseks, kuid saab lõpuks aru, et sul on tõsi taga.

Soovitavalt osta elektrooniline kell, hea kui see oleks valguse ja muusikaga, mille sätestad õigele ärkamise kellaajale — näiteks kell 7.00. Selgitad iga õhtu lapsele, et kui kell hakkab muusikat mängima, on hommik ja võib voodist välja tulla. Ideaalis võiks emme-issi olla sel kellaajal juba lapse toa ukse taga ja kella äratusega sisse astuda ning rõõmsalt lapsele tere-hommikust soovida — nii jääb lapsele mõnus emotsioon, mida iga hommik oodata!

Uue magamisrutiini harjutamise õpetamine võtab aega vähemalt 2 nädalat! Ja kui ei õpeta, siis hiljem võtab õpetamine aega mitmeid kuid! Varajane ärkamine ei lähe ise mööda, vanemad peavad oma last õpetama, armastavalt ja hoolivalt, mitte karjudes ega riieldes.

Aga kui sulle tundub, et oled ainuke kannataja, kelle ööd on lapse sassis unerütmi pärast rikutud, siis loe lohutuseks seda: Miski pole võrreldav hirmnaljakate lollustega, mida on teinud vanemad, kes on oma lapsega öö otsa üleval olnud