• Viirusköhad algavad tavaliselt kinniselt ning võivad, kuid ei pruugi hiljem lahtiseks muutuda.
• Bronhiidiköha on sarnane viirusköhaga, kuid kopsudesse lisanduvad räginad.
• Astmaatiline ehk obstruktiivne bronhiit erineb tavalisest kinnisest köhast selle poolest, et laps hingab kiiremini. Väljahingamine on pikem ning sel ajal tekivad kiunud ja vilinad, mis võivad ka kõrvaga kuulda olla.
• Larüngiit algab enamasti öösel haukuva köha ja hääleka sissehingamisega.

Imikule köhasiirupid keelatud

Vastsündinule ja imikule on igasugune köha kurnav. Köhasiirupite eesmärk on röga vedeldada, et seda saaks välja köhida, aga alla aastastele ei tohi mingil juhul siirupit anda. “Imiku rindkerelihased pole veel nii arenenud ja ta ei oska röga välja köhida. Nii võib röga kõrri kuhjuda ja põhjustada hingamistakistuse,” seletab lastearst.

Imikute köha ravis on tohtri sõnul kõige tähtsam füsioloogilise lahuse aur. Helke Nurm soovitab väikelastega peredel investeerida inhalatsiooniaparaati, millega on kaasas eri mõõtu näomaskid. Nii on lihtne ja ohutu auru teha ka rabelevale lapsele. Öise häiriva köha puhul on aparaat tema sõnul pea ainus leevendaja.

Kui inhalatsiooniaparaati ei ole ja paanikas lapsele teha kuuma vee auru poti või kausi kohal, on oht, et laps tõmbab kausi pikali või põletab hingamisteid. “Igal aastal tuuakse traumapunkti põletusi saanud köhivaid lapsi, sest lapsed ei taha aurupoti juures istuda,” kinnitab lastearst ja paneb südamele valida inhalatsiooniks ohutu meetod. Vajadusel saab võrevoodis päevaund magavale ­lap­sele teha ohutult auru ka kuuma veepoti abil, pannes poti voodi kõrvale põrandale – ikka nii, et teised pereliikmed sinna sisse ei astuks! – ning tõmmata üle aurava poti ja võrevoodi suur lina või tekk. Säärane indiaanitelk võib olla põnev ka paariaastasele, keda kuuma veekausi ligi kindlasti lasta ei tohiks. Ettevaatust muidugi juhul, kui kahene põrandal mängib ja teisele lapsele “telki” tehakse.

Larüngiit ehmatab

Larüngiidi äge algus ehmatab vanemaid ja lapsi. Helke Nurm paneb südamele, et säilitada tuleb siiski rahu. “Laps on ehmunud, tal on valus köhida ja tunne, et õhku ei jätku,” selgitab ta, miks on lihtne paanikasse sattuda. Paanika aga suurendab õhupuudust ning lisab hingeldamist.

Olukord leeveneb ruttu, kui kõri saab niiskust, nii et jällegi: andke lapsele sissehingamiseks auru, kas või vannitoas kuumaveekraani juures, kui muud varianti kohe pole. “Kui paanikahingeldus ei sega, ent aurud hingamist ei kergenda, peab arsti poole pöörduma või kiirabi kutsuma,” sõnab dr Nurm. Kiirabi alandab kõriturset adrenaliiniauruga.

Larüngiidile omane haukuv köha möödub Helke Nurme kinnitusel ravimi­aurude abil paari päevaga. Kui kodus on inhalaator, võib köha “auru­tada” füsioloogilise lahusega kas või iga paari tunni tagant; ravimi­auru tuleks teha harvem, vastavalt ette­kirjutusele. Tavaliselt kaob haukuv köha 2.–3. päevaks, siis polegi enam ravimiauru vaja ning järelejäänud tavalist köha võib leevendada füsioloogilise lahuse auruga.

Vaja läheb arsti!

Astmaatiline bronhiit on viiruslik ja tabab enamasti eelkooliealiseid lapsi. Mõned lapsed lähevad pahuraks ja kaklevad, teised jäävad vaikseks, on loiud. Kui vilinal hingav laps ei saa öösel magada, on pahur, hingeldab, nutab ja isegi oksendab, tuleb kutsuda kiirabi, sest siin aitab vaid ravimiaur.
Kopsupõletiku puhul ei ole spetsiifilist köha. Kui aga lapsel on olnud nädalapäevad lihtsalt kinnine või lahtine köha ning siis lisandub palavik, laps on pikali, hingeldab, võib-olla kaebab ka kõhuvalu ning hingamisel on näha ninasõõrmete liikumist, võib nende sümptomite peale kokku kahtlustada kopsu­põletikku. Siis on vaja jälle arsti, kes teeb röntgeni abil kindlaks, kas kahtlustel on alust.

Kiiret arstiabi läheb vaja, kui laps hakkab mängides äkitselt tugevalt köhima, oksendamiseni välja, ja läheb näost punaseks. Sellisel juhul võib kahtlustada võõrkeha hingamis­teedes. Kui aega on, võiks ümbritsevad asjad üle vaadata. “Lastel on kurku läinud ema kaelaketi juppe, laua­mängu nupukesi, autorataste metallvarda tükke,” loetleb dr Nurm. “Naerdes või süües võib kurku tõmmata ka toitu, näiteks õuna- või porgandi­tükke.” Kõige hullemad on Helke Nurme sõnul aga pähklid, mis satuvad kopsudesse enamasti puruna, mis seal laiali pihustub. “Sel juhul kinnine ärritusköha jääbki püsima ning laps on rahutu ja nutune. Kähku kiirabiga haiglasse!” julgustab lastearst.

Viirused ja aur

Kui rasked variandid on välistatud, pole Helke Nurme sõnul köha alguses raviks vaja midagi muud peale auru. “Tõenäoliselt on niikuinii tegu viirusega ja köha pole ainus sümptom, ühtaegu on vaja tegelda palaviku alandamise, nohu ravimise ja rohke-rohke jootmisega,” tõdeb tohter. Joomise ja aurutamise eesmärk on lapse kurku ning hingamisteid niisutada – siis väljub hingamisteedesse kogunenud põletikuline sekreet kergemini.

Kui köha on kinnine ja aur asja paremaks ei tee, võib paari päeva pärast anda lapsele käsimüügi köha­siirupeid. Alustada tasub taimsetest, mitte sünteetilistest siirupitest. Hästi sobivad ka ravimtaimeteed, näiteks pärnaõie- ja nurmenukutee. Tuleb siiski teada, et ükski ravim ei võta köha ära, vaid muudab köha lahtiseks, et sekreet pääseks hingamisteedest välja.

Kui laps öösel köhib ja kogu perekonna uni kannatab, soovitab tohter taas auru ja lisaks sooja jooki. Pikad köhatsüklid kõditavad kurku ja jääb ärritusköha, mida jook pehmendab. Lisaks võib lapse pea alla panna kõrgemaid patju.

Kui köhaga kaasneb palavik, soovitab Helke Nurm ibuprofeeni – sel on nii palavikku alandav kui ka, erinevalt paratsetamoolist, põletikuvastane toime. Kusjuures annustada ei tule lapse vanuse, vaid kaalu järgi. Õige doos on 10 mg 1 kg kehakaalu kohta. Selles doosis võib ravimit anda 5–6 tunni tagant, maksimaal-selt neli korda ööpäevas. “Kui aga köha püsib mitu nädalat ja muus osas on laps tervenenud, peab perearst lapse (uuesti) üle vaatama,” ütleb dr Nurm.

Enne kui köha põdenud laps tagasi kollektiivi lasta, peaks ta olema mitu päeva palavikuta ja harjutanud õues käimist. Kui on määratud antibiootikumikuur, peab see olema läbitud. “Nii et lasteaiakõlblik on laps paar nädalat pärast tõsisema haiguse algust,” arvutab lastearst. Ta hoiatab, et pooltõbisena aeda viidud laps võib seal nakatuda uutesse viirustesse, sest immuunsüsteem on nõrk. “Ja siis ongi emad nõutud, miks on laps pidevalt haige ja köha ei möödu. Tervenemise faas ju puudub,” teavitab arst.

Rahvameditsiini vahendid köha puhuks

• Paku lapsele sooja taimeteed kas pärna­õitest, nurmenukust või kummelist.
• Tee koorega keedetud kartulite auru. Ettevaatust ainult, et keegi end kuuma poti ääres “indiaanitelgis” ära ei kõr­vetaks.
• Katseta sinepipulbriga jalavanni. Pärast seda soojad sokid jalga ja teki alla!
• Määri toas magamise ajaks lapse rindkerele tärpentinisalvi või hanerasva. Seda ei soovitata rahmeldava ja õues magava lapse puhul. Tegu on soojendava protseduuriga, mis võib ajada higistama, mis omakorda annab võimaluse külmetuda.
• Haki sibul ja sega paari lusikatäie meega. Mõne aja pärast läheb sibulamahla ja mee segu vedelaks, seda võiks anda lapsele.
• Usutakse, et sibul tõmbab endasse õhus olevad mürgid, mistõttu pannakse lahtilõigatud sibul päevaks või ööks haige tuppa. Sama võib teha küüslauguga – viimaselt oodatakse, et ta hingamisteedes pisikuid tapaks.

Kutsu arst appi, kui...

• laps muutub kahvatuks või loiuks, tahab palju magada;
• hingeldab püsivalt, on rahutu, ei maga öösel;
• kodused võtted ei ole haukuvat köha ega vilistavat hingamist paremaks muutnud;
• köhival lapsel on palavik üle nelja päeva;
• laps keeldub joogist ega pissi enam nagu tavaliselt;
• kindlasti siis, kui on kahtlus, et laps tõmbas hingamisteedesse võõrkeha.

***

Fotol: Kolmeaastane Juss Kaarel läks eelmisel sügisel lasteaeda ja sai sealt oktoobris oma esimese viiruse. Sedasorti, et esmalt oli köha lahtine ja läks üha kinnisemaks. Ema Katrin ravis seda inhalaatoriga ning määris hanerasva poja rinnale ja tärpentinisalvi varvaste alla. Nädalaga oli köha peletatud ja järgmise mõne päevaga väike nohu samuti. Jussi rühmakaaslased nii kergelt ei pääsenud. Inhalaator soetati perre septembris nohuhooaja algul, kuid enne ostu uuriti rendimasinatega, millised need üldse on ja missugust tasub osta. Ema-isa köhasid pole siiski inhalaatoriga tõrjutud. “Meie köhime, joome sooja teed meega ja sööme siirupeid,” naerab Katrin.