Kõik pildid, kus laps on alasti või poolalasti, peavad jääma ainult kodualbumisse ja ei tohi kindlasti internetiavarustesse jõuda. Kuigi sina arvad, et tegu on süütu ja armsa hetkega, on maailmas palju kurjade kavatsuste ja halbade mõtetega inimesi, kes võivad seda fotot valedel eesmärkidel ära kasutada (näiteks lasteporno).

2. Kui laps on haige või vigastatud

Sinu töö lapsevanemana on teda kaitsta, mitte teda „like'de" saamiseks ära kasutada. Kas sina tahaksid, et keegi teeks sust pilti ja riputaks kõigile vaatamiseks, kui sul on kohutavalt kehv olla ja sa ei saa enda kaitseks midagi teha ega öelda? Ilmselt mitte, eks?! Ära siis seda oma lapsele ka tee.

3. Piinlikud fotod

Kuigi USAs on levinud teismeliste kasvatusmeetodiks last häbistavate fotode avalikustamine, ei soovita ükski lastekasvatusekspert sinul seda järele teha. Sel moel rikud sa oma suhte lapsega täielikult ära, lisaks võib lapsel tekkida traumajärgne stressihäire, ärevus ja depressioon.

4. Poti peal istumine

Kõik tegevused, mida tehakse WCs suletud ukse taga, peavad jääma WC suletud ukse taha. Esiteks ei ole mitte keegi peale sinu enda huvitatud sellest, et tibukene tegi esimest korda kaka potti. Teiseks ei ole su tibukene ise huvitatud selle pildi levikust ja sellest, et ta sõbrad võivad tulevikus foto internetiavarustest üles leida. Jah, kõik, mille sa internetti üles laed, jääb sinna igaveseks ja on hiljem taastatav ka siis, kui sa selle omast arust ära kustutad.

5. Privaatne teave

Ära kunagi avalda oma laste täisnimesid, kodust aadressi, kooli või lasteaeda. Kindlasti ei tohi sa jätta internetti mingit märget selle kohta, kui laps on üksi kodus või õues või sõidab näiteks bussiga üksinda ühest linnast/linnaosast teise. Sa ei tea iial, millal selline informatsioon kurjategijate kätte sattuda võib ning järgmisel hetkel on su lapsel võtmed ära varastatud ja kodu tühjaks tehtud. Või midagi veel hullemat.

6. Grupipildid

Kui soovid oma lapse sünnipäevapeost pilti üles panna, siis palun väga. Aga enne grupipildi jagamist peab sul olema kõikide lapsevanemate luba. Võib-olla ei ole mõned vanemad huvitatud sellest, et nende laste näod kõikidele vaatamiseks väljas on.

7. Kõik pildid, mis annavad alust norimiseks või kiusamiseks

Fotod, millelt selgub näiteks, et laps kardab ämblikke või kõrgust, kus on peal tema hüüdnimi vms olukord, mis annab alust häbistamiseks või kiusamiseks, ei tohi leida teed internetiavarustesse. Mis sinu jaoks on nunnu või armas, võib lapse jaoks koolis olla alandav ja piinlik.

8. Ohtlikud olukorrad

Pildid, kus laps hoiab õllepudelit, juhib (sinu süles) autot, topib kassi pesumasinasse vms võivad olla sinu enda jaoks naljakad, kuid need, kes kohapeal ei olnud ja näevad ainult seda konkreetset momenti, võivad asjast hoopis teisiti aru saada. Keegi ei tea, et laps ei võtnud tegelikut õllepudelist lonksu või et autorool oli kindlalt sinu kontrolli all, näha on ainult see, et sa oled oma lapse ohtu seadnud, pead seda ise naljakaks ja turvalisusest üldse ei hooli.

Jaga ka oma mõtteid, milliseid fotosid kohe kindlasti ei tohiks lastest teistele vaatamiseks üles riputada!

Allikas: parenting.com