Pere ja Kodu peatoimetaja Elin Järvsaar peatub juulinumbri juhtkirjas perekond Pärna raskel läbielamisel ning mõtiskleb, kuidas inimesed jagunevad oma muredega toimetulekul selgelt kahte leeri:

Ühel pool joont on need, kes tõmbuvad raske läbielamise järel enesesse, juhivad oskuslikult oma mõtteid ja ootavad, mil aeg parandab haavad. Nad räägivad murest nii vähe kui võimalik ja vaid kõige lähedasematele. Lõpuks aeg parandabki haavad ja neil hakkab kergem.

Teispool joont on aga inimesed, kes valust ülesaamiseks vajavad oma loo uuesti ja uuesti rääkimist ning seda, et neid kuulataks. Iga kord, kui nad saavad juhtunut uuesti sõnadesse panna, tõmbub nähtamatu, ent pehme plaaster nende haavale. Lähedaste ülesandeks jääb mõista, kumba leeri nende inimene kuulub, et käituda vastavalt. See mõistmine pole teinekord sugugi lihtne.

Perekord Pärn seisab sel teisel poolel – ta vajab kuulajaid. „Lootsime, et inimesed meie ümbert ei kao. Kui inimesed eemale hoiavad, võib jääda mulje, et nad ei hooli,“ lausuvad Triin ja Kristo kriipivalt valusad sõnad. Nad kaotasid aasta eest oma 37 nädalat oodatud beebi. Sõbrad ja lähikondsed aga ei tihanud pärast juhtunut nendega suhelda, kuna ei teadnud, mida öelda.

Pere ja Kodu ajakirjanikena saame sageli asendada või täiendada neid vägagi vajatud kuulajaid. See on tohutu au! Pered leiavad sellest oma teraapia, kui enda lugu ajakirjas jagavad. Sarnase kogemusega lugejad saavad leevendust, kui nende läbielatust loevad. See ongi Pere ja Kodu peamine missioon: mõista sind ja käia sinuga koos nii väikestes kui ka suurtes muredes. Pakkuda õlg-õla-tunnet ja mitte jätta sind oma mures üksi.

27. augustil toome esmakordselt ajakirja sisu lugejate ja kuulajate ette Viimsi Artiumi laval, kus toimub Pere ja Kodu vanemluse konverents. Avame seal mitmeid vanemlusega seotud tahke ja aitame mõtestada muresid, mis sel keerulisel, aga armastust täis teel meie ette satuvad. Saad seal kuulata nii lapsevanemaid endid kui ka oma ala spetsialiste, kellelt kogemusi ja nõu ammutada.

Sünnitusjärgne depressioon, beebi kõrvalt tööle minek, toimetulek kärgperes, emotsioonide kontroll ja küberkius on vaid osa teemadest, mida konverentsil käsitleme. Lapsevanemlusel pole toimivat retsepti, küll aga rohkelt teekondi, mida mitmed vanemad enne meid katsetanud. Kutsun sindki konverentsile, kus saad nendest teekondadest kuulata. Juuli lõpuni kehtib registreerumisel soodushind. Rohkem infot: perejakodu.ee/konverents.

Kõiki Pere ja Kodu värske numbri lugusid saad juba praegu sirvida allpool endale huvipakkuvale pealkirjale klõpsates. Ajakirja saad endale postkasti tellida SIIT.

„Esimene reisipäev, põrgulikult kuum. Trimpasin vaikselt Pina Coladat ja nautisin ilma, kui tühja koha pealt ütles Annika rannatoolil lebades: „Tead, ma olen teiseks lapseks nüüd valmis,“ meenutab „Õhtu!“ saate juht Jüri Butšakov.

Maris jagab seekordses kolumnis, miks tema laps kuuesena oma sünnipäeva ei teadnud ning räägib sellest, milliseid väljakutseid suvelapsena sündimine kaasa on toonud.

„Olen märganud, et laste puhul kulub umbes 5% nende energiast füüsilisele aktiivsusele ja 95% karjumisele „Issi, vaata!“ mõtiskleb Henry seekordses suvises loos.

Pajuvärava Saaremaal on loomadest ja maa-action’ist pungil talu, kus Heidi Hanso pakub põnnidele ja peredele loomatuure, et igasuguste karvaste ja sulelistega tutvuda.

Kuigi Triinu ja Kristo üks laps sündis surnult, vastavad nad küsimusele, mitu last neil on, ikkagi kaks. „Elly Marii on ja jääb meie südamesse igaveseks,“ tõdeb Triin.

„Elu maamajas lapse ja suure koeraga on koristamise seisukohast täielik väljakutse. Okei, ma juba kuulen läbi ekraani, kuidas mõni teist naerda turtsatas. Ühe lapse ja ühe koeraga?“ kirjutab blogija Eveliis Kund-Zujev ning jagab, kuidas ta tütre koristama õpetas.

Mõtteline piir, kui vana lapse võib mõneks tunniks üksi koju jätta, on Eestis justkui veetud, kuid seadusega midagi määratud pole. Kas vaja oleks see ka rangelt paika panna, nagu on tehtud mitmetes teistes riikides?

„Anton hulkus ja varastas koos laamendava kambaga. Vihastades võis ta mööblit ja muid asju lõhkuda,“ räägib Siiri poisist, kelle ta erihoolduspere emana enda juurde elama võttis.

Paarikümneeurose otselennuga saab Tallinnast Napolisse ning sealt juba näiteks autoga Amalfi ranniku võlusid nautima! Kolme tütrega pere jagab reisikogemust.

„See on minu õigus ja minu lapselaps!“ karjus Margiti ämm, kui tungis vägisi minia sünnituse juurde. Kuidas kehtestada piire meheemaga, kes ei tundu mõistvat, kust jookseb piir tema ja ta poja vahel?

Miks käiakse pereautosid valimas viiekesi? Millised on automudelid, kuhu saab panna ritta kolm turvatooli?

„Kuumade juulikuiste ilmade ja mõnusate pereürituste kõrval pole sügisele-talvele mõtlemine ilmselt prioriteet, ent sel aastal tasub seda siiski teha,“ soovitab Kristi Saare.

Varase lapseea kaariese vastu ei saa vaid korraliku hambapesuga, tõdeb Eunike Õigus, kelle tütrel on kuri haigus hambaid söövitanud.

„Marten ei saa sõpradel külas ega laagrites käia. Kõiksugu mittetavapärased ja põnevad olukorrad kutsuvad tal esile enureesi,“ kurvastab Kristi, kelle poeg on kimpus tahtmatu püksipissimisega.

On vanemaid, kes soovivad, et nende lapsuke saaks nime tuntud filmistaari või laulja järgi. On neid, kellele on tähtis, et lapse nimi oleks originaalne ja tähendusrikas. Vaata järgi, kuidas Eestis nimed kujunenud on. Kas tead, kui palju sinu nime Eestis esineb? Aga su lapse oma? Artiklist leiad laheda interaktiivse lahenduse, mille abil saad selle järgi uurida!

Kui küsida vanematelt, mis on üks ost, mida nad ei kahetse, on selleks tihti beebimonitor. Artiklist leiad emade lemmikmudelid kaameraga ja kaamerata beebimonitoride seast!

Päike, linnulaul ja lilleaasad kutsuvad piknikku pidama. Paula Särekanno seekordsed piknikutoidud ei võta palju aega ja teevad eine murul nauditavaks nii suurtele kui ka väikestele.

Seekord näitavad Kertu (5) ja Uku (7), kuidas meisterdada lindude peletaja kas marjapõõsa või viljapuu külge. Ikka selleks, et linnud kauaoodatud saaki üksi nahka ei pistaks.

„Kui me esimese beebi ootel olime, õpetasid paljud tuttavad, kuidas last kasvatada. Oi, kuidas ma seda vihkasin! Lubasin siis endale, et ma ise seda kunagi teistele tulevastele lapsevanematele ei tee,“ ütleb ansambel Trafficu solist Silver Laas.

Jaga
Kommentaarid