Lihtne see ei ole, sest kui sul on kolm last, siis pidevalt ise nullist süüa teha, on paras ettevõtmine, kuid ostes midagi poest, siis on raske leida tooteid, milles seda sees ei oleks. Hea, odav säilitusaine, mis inimestele maitseb ka. Seda on isegi soolastesse toodetesse lisatud ja täielik valge suhkru elimineerimine oleks paras ettevõtmine.

Seega me ei olegi päris ekstreemseks läinud, et suhkur täielikult välja saada. Mihkel Zilmer, kes tundub mulle kui oma ala ekspert, armastab ikka öelda, et suhkur ei ole valge surm. Liiga palju suhkrut on. Ma olen nõus.

Kuid ma olen ka teadlik, et meie lapsed tarvitavad liiga palju suhkrut. Kuidagi märkamatult on Noorsandi lemmikmaiuseks saanud kohuke, mis meil imekombel kapis alati olemas on. Vaadates pakki, siis selgub, et kui see väike batoon jagada viieks, siis üks neist osadest on puhtalt suhkur. Kui me vaatame jogurteid, siis tops on 500 grammi ja selles on oma 75 grammi suhkrut.

Tegime just katse hiljuti, et kui palju on see 75g suhkrut. Mul on kahju, et ma pilti ei teinud tookord, aga 75g suhkrut. Ah, ma ei oskagi seletada. Ma teen ikka pildi. See oli meeletu kogus ja ma ei taha üldse, et minu lapsed seda endasse kahmaksid. Pildi pealt ei taju äragi, mis hunnik mul siia kaalu peale tekkis.

Foto: Erakogu

Mina paksu mehena ei ole oma lastele hea eeskuju ja see on üks põhjuseid ka, miks ma ilmselge probleemiga tegelen ja ka mina olen magusa enda elust pea välja lülitanud. Kui ma räägin magusa, siis ma pean ikka silmas vaid magusat, milles on rafineeritud valge suhkur. See suhkur, mida poes pakkidena müüakse.

On ju nii palju teisi magusaid asju, mida on võimalik nautida - banaan, õun, maasikad, pirnid, arbuus jpm. Ka need pakatavad suhkrust, aga see on looduslik suhkur ja ma pole kunagi näinud ühtegi inimest, kes ütleks, et ta läks paksuks, sest ta sõi liiga palju puu- ja juurvilju. See on suhkur, mida ei tohiks karta. Loomulikult pole millegi liigne tarbimine tervisele hea, aga mida rohkem ma suudaks oma laste suhkru tabimist ümber suunata puuviljade tarbimisele, seda parem.

Tänapäeva ühiskonnas on see küll keeruline, sest magusareklaam on suunatud otse lastele ja täitsa jabur on see, et see lubatud on. Isegi Lotte, kes on laste suur iidol, ei kutsu neid üles tarbima vett, vaid suhkrust üle ujutatud maisipulki ja limonaadi. Armas roheline draakon ei räägi diabeedist, vaid ta räägib väikestest kujukestest, mis kõikidel lastel eluks vajalikud on ja on šokolaadimunades peidus. Karud, kes elavad looduses, söövad rohkelt tooreid marju, aga karu, kes kaubanduskeskuses naeratab, meelitab lapsi kommilettide vahele.

Viimati, kui me poes käisime, oli mul nii selge äratundmine, kuidas lapsi mõjutatakse, sest lettide vahel kõndides, ei tahtnud Noorsand komme, vaid ta tahtis Lottet, ja Draakonit ja Mõmmit ja mänguasja, mis end üllatusmunas peidab. Kuidas ma saan siis kolme aastasele selgeks teha, et need joonistatud tegelased ongi sinna joonistatud selleks, et sind lollitada.

Aga nagu ma ütlesin, ei pea me tegema kogu aeg häid valikuid. Me peame tegema häid valikuid lihtsalt enamus ajast. Aeg-ajalt jäätist ja sünnipäevadel kook ei ole see, mille pärast mina lapsevanemana muretsen. Mina muretsen rohkem selle 330 päeva pärast aastas, kui nad ei saa sünnipäevakooki ja jäätist. Mis on nende toiduvalikud siis?

Seepärast võtangi ma alates maikuust eesmärgiks hakata leidma alternatiive maiustustele. Hakkan leidma lahendusi, mis neile maitseks ja asendaks magustoidu. Need saavad olema ilma rafineeritud suhkruta. Kui teie lastel on mõned lemmikmaiustused, mis on suhkruvabad, siis pange siia kirja, me proovime ka. Abimees on ka siin lehel, kus saab enda suhkrualaseid teadmisi kontrollida