Psühholoog ja paarisuhtenõustaja Karmen Maikalu toob 2014. aasta Eesti naise tervise uuringule tuginedes välja, et Eesti naine sooviks rohkem laps. Mida siis paarisuhte nimel teha?

1. Paarisuhe on pere kõige olulisem suhe, pere alustala. Te ei ole teineteisele emme ja issi, vaid esmalt partnerid, armastajad.

2. Hoia turvalisust ja mõistmist. Igaüks tahab olla suhtes kuuldud, nähtud, mõistetud. Olge teineteise jaoks olemas ja kättesaadavad. Mõnikord ei tunne inimene end oma abikaasa poolt aktsepteerituna, vaid saab pidevat kriitikat oma soovide, mõtete või arvamuste osas ning selleks, et iseennast mitte päris ära kaotada, tekibki tunne, et tuleks kodust põgeneda ja tekivad näiteks kõrvasuhe, ülemäärane pühendumine tööle või hobile vmt;

3. Kui oma jõududega hakkama ei saa, otsi abi pereterapeudilt, paarisuhtekoolitajalt, näiteks PREP-paarisuhtekoolituselt. Otsi abi pigem varem kui hiljem;

4. Juhul, kui asjad ei lähe nii, nagu soovid ja otsustate ikkagi lahutada, siis tee kõik endast olenev, et lapsel säiliksid suhted mõlema vanemaga. Bioloogilist vanemat ei asenda mitte keegi;

5. Lapsed õpivad oma vanematelt, kuidas tülitseda, kuidas armastada, kuidas stressiga toime tulla, kuidas abielus olla ja lapsi kasvatada. Mõtle järele, millise pärandi annate teie oma lastele – et lapsest kasvaks hea ja tore inimene, kes tuleb oma eluga hästi toime ja oskab hoida oma abielu. Kehvast paarisuhtest kasvavad sageli lapsed, kes on kogenud kaost oma lapsepõlves ja ei usu enam armastusse ega abiellu ning ei taha mõeldagi täiskasvanuna laste saamise või püsiva ja pikaajalise suhte peale. Või siis tekib n-ö suletud ring, kus korratakse juba oma vanemate tehtud vigu.

Eile Nordic Hotel Forumi konverentsikeskuses toimuval emadepäeva konverentsil „Naine pole sünnitusmasin“ astus üles suur hulk tuntud Eesti ühiskonnategelasi: endine Tallinna linnapea Ivi Eenmaa, notar Priidu Pärna, Estonia klaverivabriku omanik Indrek Laul, vaimulik Erki Tamm, ettevõtja Kristjan Järvan, psühholoogid Karmen Maikalu ja Margit Emberg. Debatis „Miks ühiskond ei suuda kokku leppida, millist eraelu ta kodanikult ootab?” osalesid majandusanalüütik Hardo Pajula, ajakirjanik Barbi Pilvre, MTÜ Eesti Sündimusuuringud juhataja Lea Danilson-Järg ning ajakirjanik Marica Lillemets.

 Konverentsi korraldab SA Väärtustades Elu, kelle eestvedamisel toimuvad emadepäeva ja isadepäeva konverentsid regulaarselt alates 2012. aastast.