"Viiepäevane spordilaager läheb meie perele maksma 400 euro ringis kahe lapse eest. Ausalt öeldes on viie päeva kohta seda päris palju, mis siis, et sees on ka toidud ja muu meelelahutus, lisaks loomulikult mängud treeneritega, kuid samas on see hobi algusest peale pigem kallis olnud... teadsime seda ju kohe. Algul kaalusime nooremat mitte saata, aga kuna ta oli ise väga elevil ja vanem vend lubas talle seltsi pakkuda (noorem pole üksi väga seltskondlik), saadame vennad koos. Odavam oleks jah nad lihtsalt maale vanavanemate juurde asumisele saata, aga seal veedavad nad niikuinii suurema osa ülejäänud suvest. Ja ka lastel on vaheldust vaja. Nii et rahast kahju ei ole. Jabur oli võib-olla ainult see, et enda voodipesu peab kaasa võtma, sellise raha eest eeldaks, et see elementaarsus on tagatud."

Eestis puhates tuleb niikuinii rahakott puuga selga võtta

"Minu tütar on 8-aastane. Eelmisel aastal läks ta esimest korda laagrisse. Hindu ja võimalusi uurides ehmatas esmapilgul ära küll, kõik vähegi huvipakkuvad laagrid olid 150-200 euro vahel. Aga kui hakata mõtlema, et laps on seal keskmiselt 7 päeva, saab vähemalt 3 korda päevas süüa, hommikust õhtuni on korralik programm, siis kokkuvõttes ei ole tegelikult kulu nii suur. Ega suvel ei läheks vähem, kui pead last lõbustama. „Puhka Eestis“ tähendab seda, et rahakott tuleb puuga selga võtta. Tulime äsja Itaaliast, kus lastele oli väga palju tasuta. See tuli päris suure üllatusena võrreldes Eestiga. Jagaks ka üht väga-väga positiivset laagrikogemust. Saatsin eelmisel suvel lapse Saaremaale Andruse mahe- ja turismitallu lastelaagrisse „Ehe ja Muhe“. Ma oleks ise sinna laagrisse hea meelega läinud, nagu Saaremaa vanaema juurde minek. Lapsed õppisid tundma maaelu, meisterdasid, ujusid, ratsutasid, matkasid ja mängisid. Õhtuti oli küünis disko. Tagasi sain rõõsa ja rõõmsa lapse, kes oli omale palju uusi sõpru leidnud."

Otsustasime perereisi kasuks... ja see tuli kokku soodsamgi!

"Pojad ja tütar avaldasid kõik soovi suvel laagrisse minna, pojad seikluslaagrisse ja tütar armastab ratsutamist, kuid kui lõime summa kokku ja liitsime juurde taskuraha ning sõidud, pani kogusumma ikka mõtlema. Istusime maha ja otsustasime, et sõidame hoopis suveks Soome mehe vanematele külla, kus lähedal on samuti hobusetall ja poisid saavad nõbudega ATV-dega ringi sõita, järvel paadiga seigelda jne. Ja see sõit tuleb kogu perele kokku soodsamgi, isegi koos toidueelarvega. Nii et sel suvel laagrid meie rahakotte ei koorigi."

Valisin lapsele kehvema, kuid oluliselt odavama laagri

"Pojale laagrit valides lähtusin suures osas ka hinnast, sest ehkki ühes olid uuemad majad, etem toitlustus ja ka kihvt pikem matk, ei õigustanud see mu jaoks ligi sajaeurost hinnavahet. Nii et nädalase laagri eest maksame 160 eurot. Olin sellega arvestanud juba suve algul ning ka raha kõrvale pannud (üksikemana, kellele ei maksta just pöörast palka, olen selles juba osav), nii et vaesusse lapse laagrikogemus meid ei vii ja pigem olen tänulik, et talle neid elamusi siiski lubada saan.”

Kas sina saadad lapse sel suvel laagrisse? Kuidas mõjutas see pere rahakotti?