Emotsionaalne ühendus on miski, mis hoiab partnereid püsivalt suhtes ja on üks paaride kõige olulisemaid tugevusi. Ilma tugeva emotsionaalse ühenduseta võivad suhted kergelt laiali laguneda, kirjutab alkeemia.ee.

Kui tunneme end emotsionaalselt eraldatuna, satub ohtu meie turvatunne, mis põhjstab hirmu teket. Selle peale ärkab meie keskajus justkui sisseehitatud alarmsüsteem, mis vallandab ohu ilmnemisel automaatse vastuse. Kui me tunneme end võõrdunult, üksinda ja hirmunust, võib see tunduda ohtustavalt. Keskaju reageerib ja võib tekitada paanika tunnet.

Igas suhtes leidub aeg-ajal konflikte. Kui meil on oma armastatuga turvaline side, siis see ajutine tunne on tajutav kui suhet mitteohustavana. Me mõistame, et seal puudub tegelik oht või põhjus pikaajaliseks mureks. Neile, kelle emotsionaalne side on nõrgem, võib see hirm tunduda rusuv, viies mõned lausa paanikaäärele. Antud tunded esinevad alateadlikul tasandil ja nende muutmine saab alguse siis, kui neid reaalselt teadvustada.

Intiimse sidususe traumad on üldiselt seostatud perekondlike sidemetega ja on ebaturvalise ühenduse otsene tulemus. Viis, kuidas meile on projitseeritud armastust ja oleme kogenud üksteisele tuginemist oma varajases eas, loob meisse sisemise mustri. Kui oleme kogenud turvatunnet oma hoolekandjatelt, on tugev tõenäosus, et kogeme vastupidavaid sidemeid ka tulevikus. Vastupidisel juhul on tõenäoline, et meie täiskasvanuea suhetes hakkavad esinema sidususeprobleemid.

Uurida välja, kuidas mõjutavad meie ühendusmustrid meie tulevasi uusi intiimsuhteid, ei ole aga sugugi lihtne. Suhte alguses tunneme üldiselt õnne ja armastust, elu tundub muretum ja side on üldiselt tugev. Kui ellu sisenevad asjaolud nagu arenev karjäär, lapsed, kodu ja töö ning muud stressifaktorid, võib partnerite omavaheline side ohtu sattuda. See omakorda võib aktiveerida meis olevaid mustreid, mis aitab kaasa sideme nõrgenemisele ja eemaldumisele.

Ajapikku võivad paarilised üksteisest eemalduda, kui kohused hakkavad juhtima elu. Suurenev survestatus ja muud asjaajamised võivad meie emotsionaalsed varud tühjaks teha, jättes meie kaaslasele aina vähem, mida endast anda. Kui antud asjaolu tähelepanuta jätta, võib selline kaugenemine tekitada negatiivsete mustrite tekkimisele soodsa pinnase, mis võivad omakorda süveneda edasi aastaid.

Siinkohal on toodud välja kolm sammu, mis aitavad probleemi ilmnemisel end rajal hoida:

1. Kohalolek

Esimene samm on probleemi olemasolu tunnistamine. On kasulik saada teadlikuks emotsionaalse kaugenemise märkidest:

- te veedate koos vähem aega, kui seda varem tegite

- te ei suhtle nii, nagu varem

- vesteldes puudub turvatunne

- sinu vajadused ei ole rahuldatud

- tunned end üksikuna

Need on kõigest mõned näited, et kaugenemine võib olla probleemiks.

2. Probleemist rääkimine

Kui sa märkad, et probleem eksisteerib, võta aega oma kaaslasega vestlemiseks. Alusta küsimisest, kas partneril on võimalik olukorrast sinuga kõneleda. Kui ei, siis uuri, millal on sobiv aeg rääkimiseks.

Anna oma kaaslasele teada, et oled täheldanud kaugenemise märke ja sooviksid töötada omavahelise sideme tugevdamise kallal. Tähelda, kas su partner tunneb sama.

3. Ole sihikindel

Koosta teadlik plaan oma emotsioonidest kõnelemisel, et anda paremini edasi, mida sa sisimas tunned. Leida aeg, mis on antud vestluseks mõlemale sobilik, on äärmiselt oluline. Räägi ausalt, kus sinu meelest suhe oma arengus asub.

Dr. Sue Johnson, psühholoog ja üks "Emotsionaalselt Fokusseeritud Teraapia" arendajaid, kirjeldab kolme komponenti ja küsimust, mis aitavad kaasa emotsionaalse ühenduse protsessile. Ta kasutab tähelühendit LVK- ligipääsetavus, vastuvõtlikkus, kaasatus (ing. k. ARE- accessibility, responsiveness, engagement).

Liigipääsetavus: Kas ma pääsen sulle ligi? See küsimus tahab teada, kui avatud oled sa oma partneri suunas, ka oma kõhkluste ja ebakindlustega. Kas oled valmis uurima oma tundeid, et näha, kuidas need su suhteid mõjutavad? Kas oled valmis häälestama end oma partneri tasemele, et näha, mis tunded või haavad võivad avalduda?

Vastuvõtlikkus: Kas ma võin sinult oodata emotsionaalset siirast vastust? See küsimus palub sul teha ruumi oma kaaslase tunnetele, vajadustele ja hirmudele. Kas oled valmis uurima, kuidas need mõjutavad sind ja sinu käitumist? Kas pöörad tähelepanu oma partneri rahustamisvajaduse täitmisele, käitudes samal ajal tundeliselt ja empaatiliselt?

Kaasatus: Kuidas ma tunnen, et hoiad ja väärtustad mind? See küsimus palub sinult, et oleksid emotsionaalselt oma partneri jaoks kohal. Kas pöörad rõhku nende emotsioonidele ja mõtetele sügaval ja armastaval viisil? Samal viisil peab olema kohal ka sinu kaaslane.

Teadlikkus, suhtlus ja sihilikkus on head kohad, kust teha algust, kui tunned, et su suhtel pole seda kontakti, mida igatsed. Kui tunned, et sul on raskusi antud küsimuste esitamisega, võid ka abiga pöörduda psühholoogi või terapeudi poole, kes aitab sind protsessi käigus. Vahetevahel kaugenevad paarid üksteisest niivõrd, sattudes samal ajal negatiivsetesse suhtemustritesse, et emotsioonidest kõnelemine muutub raskeks. Kui see kõlab sulle tuttav, siis tea, et abipalvega professionaali poole pöördumine saab olla suur samm sinu suhte rööpasse tagasisaamisel.

Kokkuvõtteks, see kaunis tsitaat annab edasi tugevas suhtes peituvat rikkust: "Armastus on meie tõeline saatus. Me ei leia elu mõtet vaid iseendas üksi - me leiame selle teineteisest."(- Thomas Merton). Üks hinnalisemaid suhteid mis meil on, on meie kaaslasega. Kui see suhe on terve ja edukas, on see nagu aare, mida ei saa millegagi võrrelda.

Toimetas: Triin Katriin

Allikas: alkeemia.ee

Jaga
Kommentaarid