Minu kokkupuude lastekaitsetöötajaga algas sellest, kui astusin oma lapse isa vastu kohtusse, et saada otsustusõigus lapse viibimise-, hariduse- ja tervise küsimustes ning määrata suhtluskord. Suhtluskord toimis selle hetkeni vaid nii nagu isa soovis ning minul kui emal puudus võimalus lapse elu korraldada. Paraku kohtus ma otsustusõigust ei saanud, kuid lapse isa oli nõus enne kohtuistungit lapse elukohaks määrama minu elukoha. Suhtluskord määrati vastavalt isa soovidele.

Mina soovisin aga kindlalt paika pandud suhtluskorda ning esitasin uuesti avalduse kohtusse. Isaga läksid suhted väga konfliktseks. Isegi ühel korral tegi tema naine anonüümse kirja lastekaitsele, kui kooliealine laps oli paar tundi õhtul üksi kodus. Sealt alates olen mitu aastat juba suhelnud lastekaitsetöötajaga, kellega on väga hea ja toetav suhe.

Lõpetuseks tahan öelda, et ega lastekaitsetöötaja ei saa üksi sellistel juhtudel midagi teha ja vahel on isegi kahju lastekaitsetöötajatest, kes selliste inimestega peavad tegelema. Mina loodan, et minu hea suhtlemine lastekaitsetöötajaga jätkub ning me leiame suurepärase lahenduse minu pere murele.

Ema lugu: See oli lõputu probleemide jada lapse pärast

Meil tuli paika panna suhtluskord isa ja lapse vahel, kes enne sündi isaga koos ei elanud. Isa oli väga ähvardav ja häiriv ega olnud millegagi nõus. Kohtusse jõudes tuli kaasata ka lastekaitse. Suhtluskord sai paika pandud, kuid isa rikkus seda korduvalt. Jäädes hiljaks või üldse mitte last tagasi tuues. Kaasati ka politseinike abi. Sellega seoses sai palju kohtus käidud ja ka lastekaitsetöötaja juures. Lastekaitsetöötaja pidi pidevalt asju selgitama ja seletama. Sellega sai ka kohtus käidud. Lastekaitsetöötajalt sain infot selle kohta, kuidas edasi toimida. Sai käidud ka perenõustaja juures. See oli siis nagu lõputu probleemide jada lapse pärast. Lastekaitse ametinimetus ütleb kõik — tuleb arvestada sellega, mis on lapsele parim. Mina jäin selle kogemusega väga rahule.

Isa lugu: olen aastaid pidanud võitlema selle eest, et olla isa

Koostööd olen teinud väga paljude lastekaitsetöötajatega. Lastekaitsetöötajatega on sellel ajavahemikul olnud erinevaid kogemusi — nii häid kui ka mitte kõige paremaid. Hetkel on koostöö uue lastekaitsetöötajaga väga hea ja loodan, et mu laps saab abi, et hakata õnnelikku lapsepõlve nautima.

Lastekaitsetöötajatele tahaksin öelda, et on oluline kaitsta lapsi. Ärge võtke seisukohta, et emad on head ja isad on halvad. Lähtuge sellest, et laps vajab mõlemat vanemat. Õppige inimeste tundmist ja teie tööd puudutavaid õigusakte põhjalikult. Ärge valige pooli, vaid jääge õiglaseks ja lähtuge alati ainult lapse huvidest.

Ema lugu: Pöördusin lastekaitse poole seetõttu, et vajasin kaitset ja ootasin õiglast kohtlemist laste isa poolt

Kuna mu lapsed elavad enamuse ajast isaga, oli mul alguses keeruline koosolemise aegu kokku leppida. Lisaks isa negatiivne suhtumine minusse. Lastekaitse seisis meie vahel ning vahendas meie omavahelisi küsimusi, aitas leida lahendusi.

Lastekaitsetöötaja vajaks rohkem positiivset kuvandit, et nende poole saab pöörduda ka ise ning mitte siis, kui juba väga suur probleem. Vaid ennetavalt.

Ema lugu: Teeme perelahendusprogrammi koos lastekaitsega

Läksime laste isaga lahku. Laste isa arvas, et võib valetada minu kohta, et ma ei tee lastele süüa hommikuti, kodu kasimata, riided mustad, mis ei vastanud tõele. Tegelikult sai lastekaitsetöötaja aru, et see on tavaline kättemaks mulle. Aga inimene ei mõtle sellele, et kui mulle kätte maksta, teeb sellega haiget ka lastele.

Kui on mure, siis lastekaitsetöötajad aitavad ja toetavad, samuti suunavad, kuidas edasi käituda. Minu kogemus oli positiivne, minuga arvestav.

Lapsed, vanemad või teised lähedased, kes on isiklikus elus kokku puutunud lastekaitsega, omavad kogemust ning näevad lastekaitsetööd teisiti, kui ametnikud.

Kas Sinul on samuti olnud kokkupuude lastekaitsega? Jaga oma kogemust www.lastekaitselugu.ee

Sinu kogemused aitavad teada saada, mis soodustab või kahjustab perede ja lastekaitse koostööd ning mida tuleks muuta!

Sinu anonüümsus on kindlustatud — vastuseid ei saa seostada Sinuga, kuid see annab võimaluse Sinu kogemusest õppida!

Jaga
Kommentaarid