"Pühendan ennast täielikult OSCAR testi ja loote arengurikete skriiningut vajavate patsientide abistamisele," kinnitab Loote Ultrahelikeskuse looja ja arst dr Marek Šois. "Seoses sellega pikendan vastuvõttude aegu ja lõpetan ajutiselt patsientide registreerimist günekoloogilistele vastuvõttudele, 3D ultraheliuuringutele ja kolmanda trimestri uuringutele."

Kahjuks loote ultraheliuuringuid teostavaid spetsialiste pole Eestis palju, samas on Eestis paralleelselt riikliku arstiabiga arenenud ka eraarstiabi võrgustik. Kui me räägime OSCAR testist, siis alustas erahaigla Fertilitas Eestis esimesena esimese trimestri skriininguuringu pakkumist. "Siin on see koht, kus eraarstiabi saab anda oma panuse, et praegust olukorda leevendada," ütleb dr Šois.

Dr Šois hindab, et iga päev vajaks OSCAR testi Eestis 58 rasedat ehk 19 rasedat keskuse kohta. Osad nendest saaksid abi ka NIPT testidest, mida praegu pakutakse kõikides rasedaid jälgivates asutustes tasulise teenusena.

MILLISEID UURINGUID RASEDATELE TEHAKSE?

Mitmekülgne Panorama

Panorama testi puhul ei uurita ema vereseerumit ennustamaks haiguste riski, vaid uuritakse ema veres ringlevat loote rakuvälist DNA-d. Kuigi uudne meetod tunneb tänu loote rakkude DNA-analüüsile ära ligi 100% juhtudel Downi sündroomiga looted, 90% juhtudel Edwardsi ja Patau sündroomiga looted ning sellega saab määrata kindlaks ka loote sugu, ei ole see siiski piisav, et öelda: sündiv beebi on terve.

Kui uurida looteid ainult selle uuringuga, jääksid märkamata need terviseprobleemid, mis on seotud loote organisüsteemide arenguriketega, vaimse puudega lapsed, preeklampsia, loote üsasisene kasvupeetus ning enneaegse sünnituse risk. Seetõttu tuleb seda uuringut kindlasti kombineerida ultraheliuuringutega.

Panorama uuringut on võimalik teha alates 9. rasedusnädalast. Eestis võetud proovid saadetakse USA-sse. Praegu on Panorama ainus uuring maailmas, mis võimaldab hinnata kromosomaalse patoloogia Triploidia olemasolu.

Kodumaine Niptify

2018. aastal hakkas Niptify nime all tegema Panoramale sarnast uuringut Tartus AS Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus ning alates selle aasta algusest hüvitab haigekassa patsiendile Niptify uuringu juhul, kui naine kuulub pärast esimese trimestri sõeluuringut suure või keskmise riskiga rühma. Seda saab teha kõigis suuremates haiglates.

Soovi korral saab uuringuga kindlaks teha ka loote soo. Uuringu käigus analüüsitakse loote kromosoome ema vereproovist. Uuring võimaldab kromosoomhaigusi tuvastada juba raseduse 10. nädalal.

Vistara uuring

Uuringu jaoks saadetakse mõlema vanema vereproov USA laborisse, kus ema veres leiduva platsenta DNA abil analüüsitakse 30 üksiku geeni mutatsiooni, mis võivad põhjustada 25 geenihaigust. Tehakse alates 9. nädalast. Kliinik Elite hakkas Vistara uuringut tegema 2018. aasta lõpus ja loote ultrahelikeskus 2019. aasta alguses.

Looteveeuuring ja koorionibiopsia – kellele, millal ja milleks?

Nendele uuringutele suunatakse sind siis, kui varasemad uuringud (kuklavoldi mõõtmine, ema vereproovipõhine analüüs) viitavad kromosoomhaiguse kõrgele riskile.

Amniotsenteesi ehk looteveeuuringu käigus võetakse 15.–20. rasedusnädalal peenikese nõelaga läbi kõhuseina looteveepõiest väike hulk lootevett. Koorionibiopsia ehk koorionihattude rakkude uuringu käigus võetakse pisike tükike koorioni ehk areneva platsenta koest. Koorionibiopsiat saab teha alates 12. rasedusnädalast.

Protseduur võib tunduda pisut ebamugav, kuid see pole valus. Tüsistusi esineb väga harva.

NB! Kui satud sõeluuringuga riskirühma, siis ei tähenda see, et kannad haiget last, vaid vaja on teha täpsustavaid uuringuid.

Loe ka Pere ja Kodu eriajakirja 9 KUUD