Sünnitusjärgne depressioon hiilib ligi salaja

“Ma nutsin, karjusin ja sattusin hüsteeriasse, vahel lõhkusin ja loopisin asju. Rääkisin, et mind pole kellelegi vaja ning kõigil on minuta parem,” meenutab noor ema kõige mustemat aega pärast esimese beebi sündi.

Kahe nädalaga kolm beebit

Agnes (27), Anne-Liis (26) ning Anu (29) on õed, kel on ühevanused beebid. Alati lähedased olnud sõsarad said meile tuttavaks juba eriajakirja 9 Kuud fotoseeriast, mil nende sünnitustähtaeg jäi ühe märtsikuu nädala sisse. Kolm beebikest sündisid Pärnu haiglas kahe nädala jooksul.

Meie suhe pärast beebi sündi ehk kuidas jääda meheks ja naiseks

"Meie perre sündis Emma-Kai möödunud aasta maikuus. Olime abikaasa Otiga (38) selleks ajaks koos olnud üheksa aastat. Selle ajaga peaks ju olema läbi käidud tulest ja veest. Ent elu näitas, et kolm kilo beebit võib suhtele olla rängem proovikivi kui eelmainitud veed ja tuled," räägib ajakirjanik Tuuli Jõesaar.

Põhjalik ülevaade: rahaasjad klaariks

Eesti võrdlemisi heldes vanemahüvitise süsteemis tehakse paar uuendust. Sellest suvest on võimalik vanemahüvitise saamist peatada ja hiljem jätkata ning lisandub 30-päevane tasustatud täiendav isapuhkus.

Kuidas tagasi vormi saada?

Ümar armas punuke on kadunud ja jätnud endast maha lodeva pehme kõhu. Kadunud on kogu võhm, võimalik, et sind vaevavad õmblusvalud ja uriinipidamatus. Kuidas saada jõud tagasi ja tunda end oma kehas uuesti koduselt?

Beebi ei maga ja väsimus murrab?

Peaaegu iga lapsevanem teab olukorda, kus silmalaud ei seisa lahti, kuid beebi vaatab uudistava pilguga ringi. Või veel hullem – nutab! Tundub, et olete kõike juba proovinud. Kuidas kainet mõistust säilitada ja beebi lõpuks magama saada?

Internetikaupleja 14 tüüpi

Pole vahet, kuidas suhtusid internetikaubandusse enne emaks saamist – sama kindel kui surm ja maksud on tõsiasi, et pärast laste sündi saab sinust parandamatu veebipoodleja! Iga magava tite all lõksus olev imetaja andub oma ainsa vaba käega kõikvõimalikele sooduspakkumistele. Beebiemmedest vohab ka järelturg. Hea tehingu peale löövad meil kõigil silmad särama! Sooduskoodid on nagu taevamanna ning pärast seda, kui neid jagavad suunamudijad saavad lapse, nende jälgijaskond mitmekordistub.

Lisatoit: millal, mida, kuidas, kui palju?

Su beebi on piima peal kenasti ­kosunud ja loeb juba sinu suutäisi? Palju õnne – ees ootab väga huvitav maailm! Millal on õige aeg lisatoiduga ­alustada, kas kokata ise või osta poest, kas alustada püreedest või näputoidust?

Et imetamine õnnestuks

“Kõige olulisem on beebi täis kõht ning stabiilse närvikavaga ema,” arvab kaksikuid imetav Eneli (32), kes ei tee liigset numbrit sellest, et peab aeg-ajalt andma lastele rinnapiimale lisaks kunstpiima. Rahulik meel omakorda toetab rinnapiima teket ja imetamise õnnestumist. Selline ongi looduslik ring.

Täiskäigul edasi – haagissuvilaga reisile!

Kui tahame, võtame suuna Gdański poole, soovi korral mõtleme poolel teel ringi. Sõidame mööda vingerdavaid külateid ja laseme pojal teha tutvust konnadega. Ootamatult leiame end mõne kauni järve kaldalt, omapärase kiriku väravast või Armeenia sugemetega pererestoranist. Selliseid spontaanseid kogemusi lennureisilt ei saa!

Teine laps. Vigade parandus!

Kaks last üksteise järel – hulluks oled läinud või! Just nimelt selliste ahhetustega kostitasid mind sõbrad ja tuttavad, kui teise beebi uudisega lagedale tulin. Isegi kolleegide õnnitlustes kõlas pettumuse noote. “Kuidas sinust küll selline kodukana sai?” küsisid paljud minult üllatunult. Anne Soosalu rääb elust kahe väikese lapsega.

Maris Kõrvits: aitähhide kalendris valgeid lehti pole

Mu kolm vanemat last on sündinud pikalt enne oletatavat aega. Aksel, see neljas, ootas. Luksus ja ootas. Keerutas ja ootas.

Beebifoorumite tosin tüütut keelepattu

Beebivanemate rühmasuhtlusele on omane kindel kõnepruuk, kus kipuvad korduma ühed ja samad väljendid, aga paraku ka samad keelevead. Tundlikuma keele­närviga emmed kurdavad, et mõni viga teeb silmadele lausa haiget. Siiski ei maksa unustada, et enamasti ei tehta vigu meelega ja et internetisuhtlus ongi tihti argine.

Suverõõmud pere kõige pisemaga

Mäletad seda 2018. aasta erakordset suve, kui enamik ajast oli nii palav, et enne kella seitset õhtul polnud mõistlik nina üldse kodust välja pista? Toas higi voolas ja ventilaatorid huugasid. Veidi enne seda rekordiliselt kuuma suve sündis minu tütar Linda. Muidugi ei olnud ma toona selliseks troopikaks valmis!

Gaasivalusid leevenda massaaži ja lähedusega

Esimest korda oma mõnenädalase beebi gaasivalusid diagnoosida püüdes on sul endalgi ilmselt nutt kurgus – kuidas lohutamatult nutvat lapsukest aidata? Kui ta lõpuks magama saad, hinga sisse ja välja ning rahune ka ise. See on raske aeg, kuid see möödub!

10 soovitust, kuidas sõpru hoida

Mis saab pärast beebi sündi sinu sõbrannadest? Nendest kallitest, kellega sa varem igal nädalavahetusel väljas või trennis käisid ning kellega ühiseid eesmärke seadsid. Kuidas muutuvad suhted nendega, kellel lapsi veel pole või kelle lapsed on beebieast välja kasvanud? Karm tõde on, et kui sa teadlikult ei pinguta, hakkavad vanad sõprussidemed beebi sündides jahenema ning võivad lõpuks sootuks katkeda.

Kodukontor – uus normaalsus

"Koroonakriis on pea terve Eesti saatnud kodukontorisse. Kuna vanemahüvitise süsteem võimaldab ka töötada, saame olukorra enda kasuks keerata. Mina olen sellise elukorraldusega elanud nüüdseks terve aasta – alustasin, kui mu väiksem laps Eric oli kümnekuune," räägib noor ema kodukontoris töötamisest.

Mida varuda beebi jaoks koduapteeki?

Beebiga kodus olles vajad apteegikaupu nii igapäevaseks toimetamiseks kui ka ootamatuks haigestumiseks. Kuna eriti praeguses koroonaviiruse ohus on oluline vältida beebiga apteegis ja poes käimist, püüa kõik vajaminev ette varuda. Millised vahendid võiksid iga beebiga pere koduapteegis olla? Nimekirja aitas koostada ja näpunäiteid jagas Benu apteegi proviisor Margot Lehari.

Mida pead kindlasti teadma, kui hoolitsed vastsündinu eest? Vaata videokoolitust SIIT!

Su beebi ei maga hästi ja nutab? Tee nii ja terve pere saab jälle magada! Vaata videokoolitust SIIT!

Imetamine põhjustab sulle ja beebile palju pisaraid? SIIN on sinu erinevatele probleemidele lahendused!