Pott peab olema lapsele huvitav ja mugav, muidu ei tule asjast midagi välja. Kõige parem, kui selle koos lapsega välja valid. On lapsi, kes lähevad kohe vetsuistme abil suurele potile (siis on sul vaja ka väikest tooli või astet, et ta saaks ise potile). Teised pelgavad suurde potti kukkuda ja on nõus ainult väiksel pissipotil istuma.

2. Loo potirutiin

Potilkäimise harjutamise algul pane laps potile iga kord, kui on tõenäoline, et ta võib kakada või pissida. Näiteks hommikul ärgates, pärast sööki, enne magamaminekut, enne ja pärast õueskäiku jne. Mis siis, kui potti esialgu midagi ei tule. Peaasi, et ta saab potiga tuttavaks ega pelga seda. Sundida ei tohi aga kunagi! Ega pahandada, kui laps sinna nädala jooksul midagi ei tee.

3. Näita ette

Lapsed õpivad sinu tegude järgi. Nii et istuge koos tualetis, igaüks oma potil. Veel parem eeskuju on vanem õde-vend või potilkäimise selgeks saanud sõber. Just tänu koos potilkäimisele saavad lapsed, kes mähkmega sõime lähevad, selle ruttu selgeks. Kindlasti õpeta teda pärast pissil-kakal käiku kohe ka käsi pesema, tualett­paberit kasutama, vett peale tõmbama.

4. Ära sunni teda vägisi potile

Sund tekitab lapsel vastumeelsuse. Selgita põhjuse-tagajärje seost. Järgmine kord, kui laps mähkmesse kakab, vii ta poti juurde, pane sinna istuma ja selgita, et kaka käib potti. Tühjenda mähkme sisu suurde potti ja lase tal vesi peale tõmmata. Aga ära tee potitamisest suurt tseremooniat ega käitu nii, nagu oleks see maailma suurim asi, nii võib laps potti hoopis kartma hakata.

5. Proovi trennipükse

Las ta jookseb kodus ringi vanades dressipükstes, mis on märjaks saades ebamugavad. Väljas käimiseks on head spetsiaalsed potitreeningupüksid, mis jätavad sisu niiskeks, kuid ei sorise läbi. Arvesta ka sellega, et õnnetusi ikka juhtub, ära siis üle reageeri!

6. Alusta rahulikul ajal

Ära alusta potitrenni, kui lapse elus on parasjagu suurte muutuste aeg – uue beebi sünd, kolimine vms.