Nõu annab Kristi Stahl Lasteklubist Väike Päike.

Tegu on paljude lastevanemate jaoks tuttava olukorraga: laps on terve päeva lasteaias tubli ja eeskujulik ning õhtuti kodus paiskab kõik kuhjunud emotsioonid korraga välja. Ühest küljest on täiesti OK lasta lapsel end koduses turvalises keskkonnas maandada, kuid jagame siiski mõned nipid, kuidas lapsevanemad saavad last sel emotsionaalselt raskel perioodil toetada.

Pakkuge lapsele puhkust

Võimalusel minge varem järgi või tehke nädala sees puhkepäevi.

Andke lapsele võimalus vanemaga kvaliteetaega nautida

Kui peres on teisi lapsi veel, siis tehke midagi ainult kahekesi.

Vaadake üle lapse magamamineku rutiin ja kellaajad

Võib-olla vajab laps lasteaia päevadel rohkem ööund. Samuti tasuks vältida ekraane ja väga aktiivseid tegevusi vahetult enne und.

Rääkige lapsega koos oma päevast

Uurige, kuidas lapsel läks, mida sõi, kellega mängis, mis talle meeldib ja ei meeldi oma päeva juures. Aga jagage ka enda emotsioone ning ärge peljake ebaedu jagada. Mõnikord on lapsevanemal raske päev olnud ning selle tunnistamine ja sellest rääkimine saadab lapsele signaali, et kõik ei peagi alati õnnestuma.

Planeerige igasse päeva lapse jaoks tore tegevus

Kui talle meeldib hommikul kindlat raamatut vaadata, võtke see lasteaeda kaasa ja paluge õpetajal koos temaga vaadata. Võib-olla tutvustab ta oma lemmikut ka teistele lastele hommikuringis.

Rääkige lapse õpetajaga ja otsige koos lahendusi

Õpetaja näeb last päeva jooksul teistsugustes olukordades kui lapsevanem kodus. Õpetaja on kindlasti märganud, millised tegevused lapsele rohkem huvi pakuvad ja kus ta end mugavamalt tunneb –nendele tasubki keskenduda.

Varuge hommikul piisavalt aega

Võtke aega, et olla oma lapse jaoks kohal ja anda ta rahulikult õpetajale üle. Laps tajub lapsevanema närvilisust ja muutub sellest ebakindlaks ning kartlikuks.

Säilitage rutiin

Proovige igal hommikul minna ja õhtul tulla samal kellaajal, tehke alati kalli ja lehvitage aknal vmt. Rutiin loob lapsele kindlustunde. Kui lapsele tullakse alati õhtuoote ajal järgi ja siis ükskord ei tulda, on see lapsele suur stressiallikas ja ta hakkab kartma, et see juhtub taas.

Rääkige lasteaiast ja õpetajatest kodus ainult head

Kui lapsevanemad on positiivselt meelestatud ja oskavad välja tuua toredaid asju, on lapsel lihtsam uue keskkonna ja inimestega harjuda. Oma ebakindlust arutage siis, kui laps ei kuule ning kindlasti pöörduge murede korral ka õpetajate poole.

Jääge endale kindlaks

Tagasilöök on normaalne osa lasteaiaga harjutamisest ja see läheb varem või hiljem üle. Pärast haigust lastekollektiivi tagasi minnes võib lühiajaliselt samasugune "tagasilöök" vanemaid ees oodata, sest laps vajab lasteaia rutiini sisseelamiseks uuesti aega.

Kõik lapsevanemad teavad, et laste kasvatamisel on tõuse ja mõõnu, kuid kõik takistused lähevad ükskord mööda. Lasteaia lõpupeol meenutate juba üheskoos, kui toredad õpetajad ja kaaslased teil sellel teel olid.

Jaga
Kommentaarid