Miks on leiutamine lastele kasulik?

● Leiutamine arendab ettevõtlikkust ja loovust.

● Leiutamine tekitab hea tunde ja pakub eneseteostust, mis toetab ka tulevikus tehtavaid karjäärivalikuid.

● Leiutamine arendab sotsiaalseid ja koostööoskusi ning aitab siduda tegevusi igapäevaeluga.

● Leiutamine avardab laste ja noorte silmaringi ning arendab mitmekülgset maailmapilti.

● Leiutamine aitab mõtestada tegevuste kaudu teaduse ja tehnoloogia mõju meie igapäevaelule.

● Leiutamine õpetab märkama probleeme ja murekohti ning neile lahendusi leidma.

● Leiutamine õpetab ka enda elu eest ise vastutama ja seda paremaks muutma.

Kindlasti ei jää eriüritus esimeseks ega viimaseks, vaid see plaanitakse teha iga-aastaseks sündmuseks. „Tulenevalt koroonaviiruse levikust otsustasime tänavu hajutada tegevused kolmele nädalavahetusele, kuid arvatavasti kaalume tulevikus selle muutmist suureks ühepäevaseks festivaliks,” valgustas PROTO programmijuht Sireli Uusmaa tulevikuplaane.

Järgnevatel nädalavahetustel toimetavad PROTOS ettevõtted, ühendused, haridusasutused, muuseumid ja teaduse populariseerijaid, kes korraldavad harivaid ning põnevaid meisterdamise ja leiutamise töötubasid. Veel toimuvad seikluslikud ja lõbusad mängud ning teadusteatrisõud.

Sel nädalavahetusel

Esimene leiutajate nädalavahetus toimub 31.10–1.11 ning see keskendub tulevikuleiutistele ja leiutajatele. Põnevate robootika tegevustega on väljas TalTech, kes paneb ka robotid tantsima. Eesti esimese päikeseauto tootja Solaride õpetab, kuidas panna auto päikeseenergial liikuma. Populaarne tüdrukute tehnoloogiaring HK Unicorn Squad lennutab droone ja paneb inimeste kehad muusikat tegema. Üles astuvad ka Rakett 69 noored ja toimub palju muud põnevat.

Järgmisel nädalavahetusel

Teine nädalavahetus, 7.11–8.11, toob PROTOSSE hulganisti efektseid ja põnevaid teadussõusid ning töötubasid. Suurejoonelise teadussõuga astub üles Kolm Põrsakest. Täiskasvanute Lego fänniklubi ESTLug ehitab kõigi külastajate ees suurt legolinna. Kadrina KK korraldab põneva 3D-modelleerimise ja -printimise töötoa. Nutigeeni eksperdid õpetavad, kuidas panna loodus purki nii, et see hakkaks seal oma elu elama.

Ülejärgmisel nädalavahetusel

Teaduskuu lõpetab 14.11–15.11 nädalavahetus, mis on pühendatud väikestele leiutajatele. Külla tuleb Leiutajateküla Lotte. Eesti Meremuuseum korraldab põnevaid katseid ja töötubasid, mis on seotud Läänemere ja selle uurimisega. Taibutera paneb väikesed leiutajad proovile uue teadusseeriaga. Tartu Loodusmaja korraldab töötubasid ja lahendab loodusteaduslikke probleeme. Avatud on PROTO leiutajate maailm ja muud põnevad tegevused kogu perele.

Seoses koroonaviiruse levikuga rakendab ka PROTO meetmeid külastajate ohutuse ja tervise tagamiseks. Kõikides ruumides asuvad desinfitseerimisvahendid ja jalaga avatavad prügikastid. Enim katsutavaid pindu desinfitseeritakse pidevalt. Kõikidel külastajatel palutakse kanda VR-prillide kaitsemaski ja kummikindaid. Töötubade läbiviijatel ja külastajatel on kohustus kanda kaitsemaski.

PROTO avastustehas on koguperekeskus, kus teadust ja leiutisi tutvustatakse uudse VR-tehnoloogia kaudu. PROTO asub Noblessneri sadamalinnakus aadressil Peetri 10 ja on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 10–18.

Jaga
Kommentaarid