Õli, mida armastatakse kokakunstis, teeb head nahale ja juustelegi. Peamisteks “süüdlasteks” on pehmendava ja niisutava jõuga triglütseriidid. Lisaks aitavad kolm kanget – karbon-, kaprüül- ja lauriinhape – ravida põletikulist nahka ning kaitsta seda infektsioonide eest. Õlis leiduv E-vitamiin silub jõudsalt kortsukesi ja pinguldab nahka.

Surnumere mineraalid

Naha kuivus on kui halastamatu kurjajuur, mis toob kortsud palgele kaugelt enne õiget aega. Sellise stsenaariumi käivitumisel soeta kosmeetikakappi surnumere mineraale sisaldav kreem. Lisaks jõuliselt niisutavale loomule aitab see ka psoriaasi, atoopilise dermatiidi ning aknega rinda pista.

Surnumere muda

Surnumere muda toidab ja pinguldab nahka. Kuulu järgi on tulemused – tunduvalt klaarim ja siledam jume – peagi märgata. Surnumere muda ja mineraale lisatakse šampoonidessegi, et peanaha vereringet turgutada ning päikesekahjustuse ja kõõmaga võidelda.

Argaaniaõli

Noorendava toimega argaaniaõli on haruldane, sest seda pressitakse argaaniapuu viljadest, mida leidub vaid Marokos. Kohalikud kaunitarid on argaaniaõli kasutanud aastasadu, kuna see sisaldab antioksüdante ja niisutab naharakke sügavamal tasandil. Samuti pakub see kaitset keskkonnamõjude eest, aitab säilitada naha kaitsemehhanisme ning sobib rikutud juuste turgutamiseks.

Jojoobiõli

Jojoobipõõsad kasvavad üksnes Ameerika edelaosas ja Mehhikos. Taime seemnetest pressitud õli tugevdab naha kaitsevõimet, pakkudes ka looduslikku UV-kaitset. Jojoobiõlis leiduv E-vitamiin mõjub noorendavalt, B-grupi vitamiinid aitavad aga nii nahka, juukseid kui ka küüsi tervena hoida. Ammustest aegadest on seda õli akne ja psoriaasi ennetuseks ning raviks kasutatud. Ka kahused, säbrulised juuksed saavad õliga kenasti taltsutatud.

Aaloe

Aaloe soodustab uute naharakkude ja tervete kudede tekkimist, kiirendab surnud kudede eemaldumist ja parandab vereringet. Lisaks sisaldab see võimas taim erilisi aineosi, mis aitavad sügavamatesse nahakihtidesse tungida. Samuti on aaloel antibakteriaalne, põletikuvastane ning valu vaigistav toime, sobides sestap hästi akne, psoriaasi, allergia ning nahalööbe korral. Ja nagu kõigest sellest veel vähe oleks, on aaloe erinevatest mineraalainetest ja vitamiinidest (teiste seas B12, antioksüdantidena tuntud C- ja E-, kuid ka A-vitamiinidest) viimaseni pungil.

Makadaamiaõli

Makadaamiaõli sisaldab kõigist õlidest kõige rohkem oomega-7-rasvhapet, mida leidub rohkesti küll tütarlapseeas nahas, kuid aastate möödudes üha vähem. Sestap arvatakse õlil olevat suurepärane omadus turgutada toonust kaotama asunud nahka. Lisaks sisaldab õli E-vitamiini ja väärtuslikke proteiine. Ühtlasi on makadaamiaõli tuntud kui tõhus päikesepõletuste ja ärrituste ravija ning juuste ja peanaha turgutaja.

Inca inchi õli

Peruu Amazonase vihmametsades kasvava taime inca inchi seemnetest pressitud õli pulbitseb oomega-3-, oomega-6- ja oomega-9-rasvhapetest, mistõttu on see ideaalseks kuiva ja tundliku naha turgutajaks. Alles hiljuti laiemalt kasutusele võetud inka indiaanlaste salaõli on imetlusväärselt noorendava toimega, taastab kiirelt naha tervise ja toob hea jume.

Shea-või

Shea-või külluslikku rasva saadakse Aafrika shea-puu pähklitest. Legendid räägivad, et Kleopatragi olevat just selle jumalikult niisutava võiga oma jumet ja juukseid turgutanud.

Muu hulgas Aafrika kullana tuntud shea-või sisaldab rikkalikult rasvhappeid ning vitamiine (A, E, F), pakkudes põhjamaises kliimas head kaitset nii näole, huultele kui ka kätele. Samuti on shea-võil maagiline noorendav toime, sest lisaks headele niisutavatele omadustele soodustab see rakkude uuenemist.

PS! Koostisosade kasulikkuse kõrval on kreemi või mistahes teise ilutoote puhul oluline jälgida, kas see sisaldab rafineerimata või rafineeritud komponente. Kuna kuumuse ja kemikaalidega töötlemise ehk rafineerimise tõttu kaob suurem osa looduslikke vitamiine ning teisi kasulikke aineid, samuti loomulik aroom ja värv, sisaldavad üksnes rafineerimata ja külmpressitud koostisosad kõiki neid häid omadusi, millest ülal juttu.

Jaga
Kommentaarid