Sinul on võimalik oma kutsumus ja kirg kiiremini üles leida
Tokko selgitab, mida ta kire ja kutsumuse all mõtleb. Kutsumus on tegevus, mis tuleb sul loomulikult välja, milleks sul on annet ning millesse sa suhtud kirega. Sul on sisemine tung seda teha. Kui oled sellise valdkonna leidnud, on kõik eeldused õnnelikuks eluks loodud.
Kire all peab ta silmas tegevusi, mida sa mõnda aega väga naudid, kuid sul ei pruugi selles annet olla. Kirgi võib sul elu jooksul olla mitu ja need võivad aja jooksul muutuda. Sa suhtud oma kutsumusse tõelise kirega, aga kõik su kired ei pruugi kutsumusega seotud olla.

Oma kutsumuse leidmine on teekond

“Mõni inimene satub juba noorena tegelema sellega, mis tal suurepäraselt välja tuleb ja mida ta täielikult naudib. Teisel võib sellise valdkonna leidmine pikalt aega võtta, sest ühiskond sunnib meid raamidesse, millest on äärmiselt keeruline välja tulla,” selgitab Tokko ja lisab, et isegi kui sooviksid mõne huvipakkuva alaga tegeleda, jääb see tihti arvamise taha, et sel alal ei ole võimalik raha teenida või et see on lihtsalt hobi. Hullemal juhul ei jõutagi terve elu jooksul oma kutsumuse leidmiseni, sest aeg on läinud raha teenimisele ja hinge sees hoidmisele.

Kuidas oma kutsumus ära tunda?

Tokko soovitab mõelda, kas on mõni valdkond, millega tegeledes sa unustad end täiesti ära? Meenuta, kuidas sa lapsena õues mängisid – sa ei mõelnud, mida teised arvavad, vaid lihtsalt tegid ja olid. Võib-olla suhtud sama kirglikult mõnesse oma hobisse? Mida rohkem sul selliseid tegevusi on, seda õnnelikum oled. Kirg on sinu õnne alus ja annab elule värvid.

Kui sa ühegi sellise asjaga ei tegele, tunned suure tõenäosusega varsti, et su elust on midagi puudu. Isegi kui oled õppinud midagi väga hästi tegema, aga see ei sütita sind, ei saa sa oma tööst sellist rahuldust, nagu võiksid.

“Jah, olen nõus, et alati ei saa kõik hästi olla, sest elu koosnebki tõusudest ja mõõnadest ning aeg-ajalt peame tegelema ebameeldivate asjadega,” tõdeb ta, aga soovitab mõelda, milline su elu oleks siis, kui saaksid suurema osa ajast tegeleda sellega, mis sulle tõesti rahuldust pakub. “See on võimalik! Tean seda, sest elan ise just sellist elu.”

Tokko kinnitab, et teab ka väga hästi ka seda, milline on elu siis, kui töö ei meeldi. Õnnetu olemine paistab välja nagu ka see, kui sa oled õnnelik. Mida rohkem sa meeldivate asjadega tegeled, seda rohkem positiivseid inimesi ja toredaid projekte ligi tõmbad, sest kõik tahavad koostööd teha õnnelike, mitte õnnetute inimestega.
Kuidas aru saada, mida edasi teha?

Tokko soovitab järgmist valemit:
1. Proovi mitmeid asju.
2. Kui näed, et üks või teine asi ei toimi, liigu kiirelt järgmise juurde.
3. Usalda sisetunnet.

1. Proovi mitmeid asju

“Ma proovisin väga palju asju: sporti, muusikat, restoranitööd, raamatupidamist, poliitikat, ettevõtlust, ürituste korraldamist, turundustegevust jm. Sain üsna kiiresti aru, mis mulle meeldis ja mis mitte. Väga tihti juhtub aga, et inimesed jäävad kohusetundest või hirmust sissetuleku kaotamise ees tegema vastumeelset tööd,” selgitab ta.

Kui sa ei tea, mis on sinu kutsumus ja mida sa tegelikult teha tahad, siis lihtsalt katseta eri valdkondadega. Osale näiteks vabatahtlikes organisatsioonides, mida saad teha oma tänase töö kõrvalt. Niimoodi saad kiiresti aru, mis sulle meeldib ja mis mitte, riskimata sissetuleku kaotamisega.

2. Kuku kiirelt läbi

Kiire läbikukkumine on Tokko sõnul oluline kahel põhjusel. Esiteks jõuad sa niimoodi rohkem asju proovida ja saad kiiresti aru, mis sulle ei meeldi. Teiseks, ükskõik, mida sa ette võtad, vigade tegemine on vältimatu. Mida kiiremini sa need läbi teed, seda kiiremini eduni jõuad. “Ma ei pea seejuures silmas mõtlematult ja täiesti ettevalmistuseta võõras kohas pea ees vette hüppamist, vaid olukordade loomist, mis su arenguprotsessi märkimisväärselt kiirendavad,” selgitab ta. “Püüa leida võimalusi, et ennast proovile panna ja pingutada, sest lisaks oskustele kasvab nii ka su enesekindlus.”

3. Usalda sisetunnet

Sisetunde usaldamist kui ühte edutegurit toob välja enamik edukaid inimesi. “Sisetunne on ka minu puhul kõige olulisem indikaator, mida olen elu jooksul arvestama hakanud. Aastaid tagasi ma ei uskunud ega usaldanud seda, aga mida aeg edasi, seda rohkem olen hakanud märkama, kui õige mu sisetunne on olnud. Või kui olen sisetundele vilistanud, olen pidanud seda hiljem kibedalt kahetsema. Sisetunde ajel hakkasin ka laulutunde võtma,” kirjutab Tokko oma raamatus.

Püüa võimalikult palju lähtuda sellest, et eesmärk number üks on ennast hästi tunda. Muidugi ei tähenda see seda, et sa ühtegi ebameeldivat tegevust ei tee või raskuste ilmnedes asja pooleli jätad. Kui hakkad aga oma sisetunnet jälgima, jõuad oma kutsumusele lähemale. Iga tegevus, mida tehes tunned ennast halvasti, võib olla vihje sellele, et peaksid selle lõpetama.
Tee seda, mis tundub õige, ja sa jõuad sinna, kuhu sa pead jõudma.

Jaga
Kommentaarid