Mis siis täpsemalt muutunud on? Esiteks see, kuidas me tajume iseennast ja oma keha. Teadlased on märkinud, et keha hakatakse üha enam pidama enesekontrolli ja enesedistsipliini indikaatoriks. Kui 40 aastat tagasi oli meheks olemise väljendus tema töö, siis nüüd on idee enesedistsipliinist ja kontrollist järele jõudnud. Sa kontrollid oma keha ja vastutad selle eest, kuidas sind tajutakse. See viib teise punkti ehk välimuseni ning paljud mehed on viidanud, et nad on alustanud nahahooldusrutiini, et olla edukamad töökohal, suhetes või elus tervikuna.

Nahahooldus on üks viis, kuidas me ise maalime endast pilti, mida teistele näidata soovime, ja mehed suhtuvad ilurutiinidesse üsnagi erinevalt. Nagu näitas Dove’i uuring**, pidas valdav osa vastajatest (87%) oluliseks igapäevast dušši ja deodorandi kasutamist ning raseerimist (85,2%). Samas näiteks vaid kolmandik mehi kasutab silmakreemi (21,8%), teeb maniküüri ja pediküüri (34,4%) ja kasutab näopuhastusvahendeid (29,5%). Pärast dušši kasutab kehakreemi vaid seitsmendik vastajatest (14,7%).

Korvpallur, telesaate „Naabrist parem 2020” võitja ning õpi- ja seiklushimuline ettevõtja Kristjan Keres (31) hoolib enda tervisest ja välimusest läbi teadliku toitumise ning regulaarsete treeningute. Kristjan kinnitab: „Ilu ja värskust toovad ellu seiklused, sõbrad ja loodus. Igapäevastest ilurutiinidest on elukaaslane õpetanud mulle harjumuse hommikul ja õhtul nägu kreemitada, milleta ei oskakski enam olla. Aastate eest ma ei mõistnud vajadust kreemide järele, kuid nüüd saan täitsa aru, kuidas need aitavad.” Ta lisab, et juba aastaid sööb ta ainult täistaimset (veganlikku) toitu, mis on ta ellu palju kergust toonud. „Lisaks käin regulaarselt jõusaalis, jooksen ja mängin korvpalli, et ka füüsiline keha värske ja tugev püsiks,” jagab Kristjan soovitusi.

Kristjan elab reegli järgi: „Hoolitsus tähendab minu jaoks korraga nii enesest hoolimist, enese hoidmist kui ka enese väärtustamist. Olen hoitud, kui mu elu on tasakaalus. Mehena pean äärmiselt oluliseks ka enda eest hoolt kanda, sest lõpuks oleme ka kõik ikkagi inimesed, kellel on samasugused baasvajadused. Tervis, õnn ja heaolu on meie kõigi aluseks.” Kui näiteks su nahk ütleb sulle, et tal on ebamugav, siis pead küsima, et kui ma kasutaks näokreemi, mis niisutaks seda, kas see annaks siis parema tunde.

Paljud mehed tajuvad endiselt, et nahahooldusrutiini peetakse homoseksuaalsuse märgiks. Õnneks ajad muutuvad, kuigi aeglaselt. Uuringutes on märgitud, et aina rohkem mehi mõistab oma tervise eest hoolitsemise juures ka nahahoolduse tähtsust. Ehkki tugevus on endiselt mehelikkuse tajumises domineeriv tegur, paistab sellest ikka rohkem läbi hool ja hoolitsus.

Hoolimine teeb mehe tugevamaks. Oleme 60 aastat jälginud mehelikkuse arengut ja oma kampaaniatest toodeteni tähistab Dove Men+Care tänapäevast mehelikkust ning näitab, et tõeline jõud peitub hoolimises.

*Pinney K. Masculinity in Men's Hygiene Products. Maryville University, 2010. p.8

**Uuring viidi läbi 2021. aasta aprillis Dove Eesti Facebooki lehel, kus osales 183 vastajat.

Jaga
Kommentaarid