Probiootikumide ülesandeks on peamiselt meie organismi seedetraktis elavat mikroorganismide kooslust tasakaalustada, heade bakterite osakaalu kasvatada ja halbade kavatsustega mikroobide elukeskkonda mõjutada nii, et nende arvukus väheneks. Selle tulemusena saavutatakse positiivne mõju nii kõhu tervisele kui ka organismi heaolule üldiselt.

Probiootikumid aitavad ennetada tõsisemaid tervisekrahhe

Korrast ära seedimine põhjustab mitmeid levinud tervisehädasid, mis võivad probleemide ja vaevuste ignoreerimise tagajärjel tõsisemateks haigusteks muutuda. Probiootiliste bakterite tähtsus organismile seisnebki mikrobioota loomuliku tasakaalu taastamises ja seeläbi suuremate tervisekrahhide ennetamises.

Levinumad probiootikumide toimemehhanismid

  • Tugevdavad organismi kaitsemehhanisme ja immuunsüsteemi
  • Toetavad ainevahetuse tööd ja parandavad seedimist
  • Vähendavad põletikulisi reaktsioone kehas
  • Parandavad vitamiinide ja mineraalide imendumist
  • Aitavad leevendada mitmeid närvisüsteemiga seotud probleeme, sealhulgas stressi, depressiooni, erinevaid ärevushäireid
  • Leevendavad kõhulahtisust
  • Soodustavad antibiootikumravi järgset mikrobioota tasakaalu taastamist

Probiootikumide saamiseks üksnes toidust ei piisa

Mitmed toidulisandid ja probiootilised toidud sisaldavad hulga positiivse mõjuga häid baktereid. Viimasel ajal on erinevad hapendatud toidud, sh keefir ja fermenteeritud köögiviljad, oma tervistavate toimeainete tõttu hulga populaarsust kogunud, kuid tuleb meeles pidada, et ainuüksi toitumisest ei piisa. Mitmete tervisehädade korral tuleb probiootikumide manustamiseks spetsiaalselt väljatöötatud ravimeid tarbida.

Probiootikume on eriti tähtis tarbida antibiootikumiravi ajal

Antibiootikumide manustamine aitab küll haiguseid seljatada, kuid võib mikrobioota naturaalse tasakaalu häirimise tõttu hulga uusi probleeme tekitada. Levinumaks vaevuseks on antibakteriaalsest ravist põhjustatud kõhulahtisuse tekkimine, mida on võimalik probiootikumide abil ennetada ja leevendada.

Pea meeles antibiootikumid võivad nullida probiootikumide kasu

Probiootikumide tarvitamisel antibiootikumiravi ajal on oluline meeles pidada, et neid ei tohi üldjuhul samadel kellaaegadel tarvitada, kuna antibiootikumid pärsivad kõikide mikroobide ja probiootiliste bakterite tegevust. Inimesed on küll teadlikud probiootikumide kasust, kuid valel ajal manustamine võib kogu nende kasu nullida.

Jaga
Kommentaarid