Kuidas kolme lapse isa Kardo tasakaalu leiab ja millised on tema kogemused kolme tütre kasvatamisel?

Kuidas hoolitsed lapsevanemana oma vajaduste eest? Millised tegevused aitavad täita sinu akusid või “tassi”?

Minu elurütm käib nii, et üle nädala on minuga koos kõik 3 last ja sellest tulenevalt täidan oma akusid väga erinevalt. Kui parasjagu on käsil nädal, kui lapsed ei ole minuga, siis püüan rohkem kohtuda oma sõpradega ja teha midagi toredat ainult enda jaoks. Suveperioodil meeldib mulle veeta aega oma aias, kasvatan erinevaid taimi ning kannan aia eest hoolt. Lisaks teen aeg-ajalt trenni ja valmistan toitu, mis mulle meeldib, aga mida lapsed ei pruugi nii väga armastada. Sellel nädalal, kui lapsed on koos minuga, leian ma endale palju vähem aega. Siis aitavad jalutuskäigud lasteaeda ja koju ning õhtuti, kui lapsed magavad, püüan leida võimaluse lihtsalt olla ja puhata. Varem mängisin palju videomänge ja see oli minu akude laadimise aeg, millal sain end lülitada argipäevast välja, praegu meeldib mulle pigem õhtuti sõpradega videokõnesid teha.

Millest tunned üksikvanemana kõige enam puudust?

Kõige rohkem tunnen puudust sellest, et enne sain kellegi käest abi paluda ja kahe peale laste tähelepanu ära jagada. Nüüd on vahepeal selline tunne, et minust jääb väheks ja väga keeruline on end jagada kolme lapse ja kõikide muude päevaste kohustuste vahel. Loomulikult tunnen puudust ka sellest, et varem oli pidevalt hea sõber kõrval ja kodu ei olnud kunagi tühi.

Kui oluliseks pead aega iseendale, et veeta seda kas üksi või koos sõpradega?

Pean väga oluliseks iseendale pühendatud aega. Kunagi veetsin rohkem aega üksi ja vähem aega sõpradega, nüüd olen hakanud rohkem külas käima ja sõpru külla kutsuma, sest kui olen nädal aega ilma lasteta, ei näe ma väga palju inimesi. Töötan kodukontoris ja kohtun töökaaslastegavaid läbi arvutiekraani. Leian, et väga tähtis on leida aega endale, sest muidu võib väga kiiresti läbi põleda ja nii on raske elus ka kõige pisemaid rõõme nautida.

Kes sind aitavad, kui juhe nii öelda kokku jookseb?

Pean ütlema, et olen suure õnnega koos, sest mu ema elab mulle väga lähedal, lausa kõrvalmajas. Kui tekib olukord, et läheb väga raskeks, või mõni laps on näiteks haige ja teda ei saa lasteaeda viia, siis aitab ema mind alati hädast välja. Lapsed on harjunud tema juures külas käima, siispean neil palju vähem silma peal hoidma ning mõnikord jääb kõige pisem ööseks ema juurde. Nendel õhtutel on mul võimalus puhata.

Kui palju jagad oma kogemusi vanemana teiste sõpradega? Miks on selline mõtete/kogemuste/nippide jagamine sinu jaoks oluline ja milliseid erilisi nippe oled oma sõpradelt saanud?

Mina sain lapsed väga noorelt ja mu sõbrad hakkavad alles nüüd vaikselt järgi jõudma. Tänu sellele olen ma oma sõprade seltskonnas pälvinud veteranisa tiitli. Kui sõprade vahel on vestlus laste teemadel, siis minu arvamust ja nõu kuulatakse alati. Kõige paremini oskan nõustada väga pisikeste laste osas, sest mu enda lapsed on ka veel väikesed ja see aeg on hästi meeles. Ma arvan, et selliste kogemuste ja nippide jagamine on väga oluline, see on väga kiire ja tõhus viis, kuidas õppida kergemini lastega hakkama saada ja tänu sellele ka parem lapsevanem olla. Kõige rohkem olen õpetanud sõpradele nippe, kuidas lapsi magama saada. Kindlasti ei soovita ma last uinutada autosõiduga, see on kulukas ja hiljem võib lapse autost välja saamine osutuda väga keeruliseks. Pigem soovitaksin treeningpalli, või mingit lamamiskiike, sest nende kasutamine ei maksa midagi ja uinunud last on kergem voodisse transportida.

Kuidas planeerid oma aega lastega veetmiseks? Kuidas jaotad aega erinevate laste vahel?

Praegu on lastega koos aja veetmine kaootiline, sest kunagi ei tea, mis tuju neil parasjagu olla võib. Mõnikord tahavad nad midagi koos teha ja siis toimetame neljakesi. Vahel on hoopis nii, et igaüks toimetab oma asja kallal ja siis tavaliselt üks neist või kõik koos kutsuvad mind oma kampa midagi ühiselt tegema. Vahel on nii, et kaks last on ema juures ja üks veedab aega minuga, siis teeme koos midagi sellist, mida ei saaks võib olla teha olukorras kui teised lapsed ka seltskonnas oleksid. Mariga ma näiteks panen pisikesi ja keerulisi legosid kokku, Lendele meeldib väga mängida plastiliiniga, nii, et keegi meid ei segaks. Martaga on lihtne, mida rohkem tegevuse käigus mäkerdada saab, seda ägedam on koosveedetud aeg.

Millisel kujul on muutnud sinu ajaplaneerimist ja lastega veedetud tegevusi üksikvanemaks olemine?

Ajaplaneerimine on väga keeruliseks läinud. Kui lapsed on minuga, siis pean arvestama, et väga palju mulle endale aega ei jagu. Tihti ei jõua ma kodu eest hoolt kanda ja elamine läheb ikka päris sassi. Lastega ei saa pikalt ette planeerida erilisi tegevusi, sest kui päev kätte jõuab, võib juhtuda nii, et nad lihtsalt ei taha kaasa teha. Sellepärast sobivad paremini spontaansed tegevused, kus võtad näiteks riiulist paberi ja kuulutad suure hurraaga, et hakkame joonistama ning püüad kaasata kõiki, et saaks koos midagi toredat teha ja aeg niisama vedelemisele ära ei kuluks. Aga aega on ikka väga vähe, sest pean saama kõigega üksi hakkama ja ülesandeid pole võimalik kellelegi teisele edasi anda. Kui lapsed koju jõuavad, tuleb hakata toitu valmistama ja pärast söömist enam palju vaba aega ei jäägi, siis peab hakkama juba vaikselt magama sättima.

Millised häid lastega seotud nõuandeid sooviksid üksikvanemana jagada ka teistega? Milliseid nippe oled saanud ka tarkvanem.ee veebilehelt?

Soovitaksin hakata oma aega targalt planeerima. Tihtipeale saab väsimus meie produktiivsusele saatuslikuks, aga kui hakata aega planeerima ja plaanidest tublisti kinni pidada, siis tekib tunne nagu oleks aega palju rohkem. Siis kulub vähem aega niisama vedelemisele, mis vahel on muidugi akude laadimiseks ka oluline ja vajalik tegevus. Tarkvanem.ee veebilehelt sain mõned head nipid oma nädalakava planeerimiseks.

Jaga
Kommentaarid