Saksamaa spetsialistide seisukoht on selline, et sama oluline nagu ajalised kokkulepped on ka kokkulepped selle kohta, milliseid saateid laps tohib vaadata. Lastele on sobilikud saated, kus astuvad üles vaimukad ja humoorikad tegelased, kes on arukad ja julged ning kaitsevad nõrgemaid. Samuti tassub soosida saateid, mis ärgitavad huvi muude tegevuste vastu kui televiisori vaatamine, mis panevad raamatut lugema või endale mõnd hobi leidma, tutvustavad erinevaid võimalusi ajaviiteks või pakuvad seda (treening- ja tantsuvideod).

Millised on aga reeglid, milles saate kokku leppida, et teleriaeg väheneks?

Kui õues paistab päike, siis telekat ei vaadata

Saate kokku leppida, et sellisel juhul peavad lapsed õues olema. Peale selle tuleb jälgida, et laps ei jääks pärast teleri vaatamist diivanile vedelema, vaid mängiks, kohtuks sõpradega, teeks sporti või aitaks toiduvalmistamise juures.

Süüakse laua ääres!

Lastesaadete reklaamipauside ajal näidatakse palju toidu- ja maiustuste reklaame. Pole ime, et lapsel hakkab teleri ees suu vett jooksma. Sellegipoolest teleri ees ei sööda ega jooda — eriti maiustusi, krõpse ja limonaadi. Tervislik toit ja rõõmsad vestlused toidulaua ääres mõjuvad lapsele paremini. Eranditeta siiski ei saa: korraldage üks kord nädalas tervislike näkside söömine teleri ees. Leidke midagi, mis meeldib kogu perele. Vaimukate dialoogidega komöödia, mõni telemäng või dokumentaalsaade võivad anda jutuainet ja värskendavaid naljaallikaid terveks nädalaks.

Klõpsimine on keelatud!

Teleripulti lapsed ei puutu. Kui tabate oma lapse teleri eest kanaleid klõpsimas, tuleb teler välja lülitada. Kohe. Samuti siis, kui kokkulepitud teleri vaatamise aeg on läbi. Kui seda nõuet ei täideta, ei saa telerit vaadata — algul kaks, pärast neli päeva. Muudel juhtudel telerikeeldu karistusena ei kasutata. Muidu saab telerist väärtus, mida lapse elus ei tohiks olla.

Laste toas telerit pole

Vaadake aeg-ajalt telerit koos lapsega. Nii näete tema reaktsioone ning saate pärast vaadatu üle arutada. Küsige, millised tegelased talle kõige rohkem meeldisid ja mida uut ta õppis. Tähtis on aga, et laste toass telerit poleks, sest nii kaob kiirelt igasugunee kontroll selle üle mida ja kui palju laps vaatab ja selle üliohtra vaatamise harjumusväljajuurimine saab olema juba raske. Kui see seal on, viige see sealt ära ning selgitage, miks see halb neile on.

Leppige teleri vaatamise reeglid kokku ka väljaspool kodu

Kui kahtlustate, et laps käib teatud sõprade juures ainult seetõttu, et seal saab tundide kaupa telerit vaadata, pöörduge sõbra vanemate poole. Püüdke jõuda kokkuleppele. Kui see pole võimalik, pakkuge lapsele välja, et ta kutsuks sõbra hoopis endale külla.

Jaga
Kommentaarid