Tänapäeval öeldakse paljude inimeste kohta, et nad ei oska puhata. Kai sõnul on see üks asi, mida inimesed endale ütlevad ja millega on harjunud. Juba see lause ütleb ise, et nad ei oska – küsimus on selles, kas nad tahaksid osata? “Tuleb endale hakata rääkima teistsugust lugu, et ma oskan hästi puhata ning võtta puhkus. Alguses tuleb võibolla natuke pingutada, panna asjad ära ja puhata. Hea oleks seda teha kellegagi koos, kes sind toetab ning saada aru, miks puhkus vajalik on,” soovitab ta.

Kai selgitab, et puhkus on oluline, sest kui me taastume, on meie sooritus pärast parem. Ta toob näiteks sportlased – nende sooritus on täpselt nii hea, kui hästi nad on taastunud.

Peres peaks arvestama kõigi soovidega

Pereliikmed on teadagi erinevad, üks tahab ühte ja teine teist. Kailgi on kolm poega ning kui arutatakse, kuhu minna, siis kaks on ühte meelt ja kolmas arvab teisiti. Tema sõnul tuleb teha kompromisse, mitte öelda sellele, kes midagi muud tahab, et see on vale. “Lapsel võib alati olla oma arvamus, tuleb õpetada kompromisse tegema ja vahel võibolla ongi vaja minna eraldi. Üks laps tahab ühte kohta, teine teise ja kolmas kolmandasse – las nad siis lähevad ja teevadki, võibolla läheb ema ühega ja isa teisega,” toob ta näite, kuidas seda olukorda lahendada ja rõhutab, et oluline on last mitte maha tampida, vaid näidata talle, et see on okei, et ta tahab midagi erinevat.

Kui näiteks üks laps ei taha üldse metsa ja tahab hoopis mere äärde, soovitab Kai öelda, et käime kõik koos ja vaatame, mis seal teistsugust on ja siis tuleme sinuga mere äärde ka. Tähtis on lapsele peegeldada, et saad aru, et ei taha üldse sinna minna, aga mis sa arvad, kui lähme vaatame ja anname võimaluse.

“Minu lapsed tahavad palju jagada ja ma vahel näitan, et kui mina ei tuleks ja ei vaataks, mis sul siin on, siis sa oleks ju kurb. Sinu vend tahab samamoodi seda asja jagada, tunneme huvi ka tema soovide vastu,” räägib ta oma pereelust. “Tähtis on leida midagi ühist. Pere on ju ühtsete väärtustega ja midagi ühist ikka on. Tasub kuulata ja saada aru.”

Kai enda jaoks on parim viis puhkamiseks aktiivne puhkus. Siiski meeldib talle ka kodus puhata, nii et mitte midagi muud ei tee ning laseb end korraks täiesti vabaks. Samas on hea ka keskkonnavahetus, et ei tee samu asju, mida igapäevaselt, see annab uut energiat.

Pane paika taotlus, kuidas tahad end puhkusel tunda

Me tihti kujutame ette ideaalset puhkust, aga alati ei pruugi nii minna. Näiteks kujutame ette, kuidas perega spaas sulistame, aga siis jääb laps haigeks või juhtub muid ootamatusi. Kai soovitab taotlus, et oled puhkamas ja tunned ennast hästi. “Kui laps või täiskasvanu jääb haigeks, järelikult see pidi nii minema. Ära jää sinna kibestunult kinni, et kõik on rikutud – mõtle, mis sellest saab head tulla, võibolla tuleb isegi midagi paremat,” soovitab ta.

Paljud ütlevad, et ei tasu ootuseid seada, siis ka ei pettu, aga Kai soovitab siiski panna taotlus paika, et tahad end puhkuse ajal tunda hästi, soovid näiteks seiklusrikast või rahulikku puhkust. “Kui sa juba eos mõtled, et kindlasti midagi juhtub, läheb see täide. Tänapäeval räägitakse väga palju sellest, et me muutume selleks, millest me mõtleme ning saame seda, millest me mõtleme. See pole klišee, vaid tõde. See, milliseks sa puhkuse kujundad, selliseks see ka kujuneb,” kinnitab Oja.

Jaga
Kommentaarid