Esimestel aastatel järgisime ikka usinalt igasuguseid kuumaga hakkamasaamise nippe ja lisaks oli meil ju alati igas elukohas konditsioneer ka. Tänavu, pärast pea kaheksat aastat oleme ka meie, nagu suurem osa hispaanlastest, ilma konditsioneerita. Ja pole tõesti hullu midagi! Jagangi siin mõned nipid, mis ka Eesti inimestel võiks aidata kuumalainega toime tulla.

Keskpäeval ei tasu õue minna!

Kõik asjatoimetused tuleb ära ajada kas varahommikul või hilisõhtul. Kui õues on 35 kraadi, siis ilmselgelt ei tasu aknaid lahti hoida, kohe on see kuumus ka toas. Aknad on lahti hommikuti, õhtuti ja öösiti, kui on tibagi jahedam. Päeval tasub päiksepoolsetel akendel isegi kardinad ja sirmid ette tõmmata. Mulle tundub, et eestlaste suurim viga ongi see päeval akende lahti hoidmine, mistõttu lähevad kodud ebanormaalselt kuumaks.

Külm dušš

Kui hakkad palavusest zombistuma, hüppa korraks külma duši alt läbi, aitab alati! Ilmselgelt magatakse meil siinmail suviti tekkideta. Ma ei tõmba endale isegi õhukest lina enam peale. Veel soovitatakse näiteks voodiriided külmkappi panna või linad märjaks teha.

Pea

Ma panen suviti ööseks alati juuksed krunni, lahtistega hakkab kohe jube palav. Õues käies sama lugu – kinniste juustega ei ole pooltki nii palav!

Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, siis peakattega on tegelikult hoopis palavam olla kui ilma. Kui sa just lauspäikese käes kümmet kilomeetrit ei plaani kõndida, siis on ilma hoopis lahedam olla. Sel põhjusel ei ole Hispaanias kunagi ka ühtegi mütsiga beebit või last näha. Või noh, mõni ikka on, aga need on turistid. Ka lehvik on kuuma käes tegelikult päris hea abimees.

Joo piisavalt vett ja söö külmi toite!

Jääkuubikutega vesi väikese sidruniviiluga on ideaalselt värskendav.
Kuumal suvepäeval võib vabalt õhtusöögiks hoopis jäätist süüa. Või hommikusöögiks. Või lõunasöögiks...Siinkandis on kuumal ajal popid ka muud külmad toidud, näiteks külmad supid gazpacho ja salmorejo, salatid jne.

Ujumine

Tööpäev on läbi ja kodus palav? Unusta telekas ja diivan, või veel hullem – köögis küpsetamine! Mine hoopis ujuma ja ilma nautima. Pööra see väsitav palavus positiivseks kogemuseks ja ägedaks suvemälestuseks. Kõige värskendavam on loomulikult jõevesi.

Konditsioneeriga ruumid

Kui tõesti kusagil üldse jahutust ei saa ja ühtegi veekogu ka ei leia, siis mine jaluta lihtsalt mõnes jahedas ostukeskuses või muuseumis.

Jaga
Kommentaarid