Tere, september! Panin just oma neljase poisi ujumistrenni nimekirja ja ootame nüüd kannatamatult esimest tundi. Hinges on väike ärevus, aga samal ajal mõnus põnevus. Kui soovid oma põnnid ka trenni viia, ära näe guugeldamisega vaeva – meie kaasautor Eveli tegi selle töö sinu eest ära ja pani kokku korraliku trenni­spikri 75 treenimisvõimalusega.

Seekordses ajakirjas alustame kahe uue rubriigiga: lugude sarjaga “Teine laps”, milles aitame paremini hakkama saada neil, kel põnne mitu, ja influencer’ite kolumniga “Mudib suunda”. Lisaks taaselustame külje “Toimetuselt”, et saaksite meiega lähemalt tuttavaks.

Mul on hea meel, et Maris sel korral oma kolumnis koolikiusu teemal sõna võtab. Septembri ilusate uute alguste kõrval on ka minu hingel suur mure koolilaste pärast, sest peale juuksevärvi, riidemoe ja pinalite on meil tänavu uus kiusamist kannustav teema – vaktsineerimine ja mitte­vaktsineerimine. Seetõttu panen hingele kõikidele lapse­vanematele, teismelistele, õpetajatele ja treeneritele: olenemata sellest, kas oled ise vaktsineeritud või pole, kas laps on vaktsineeritud või pole ning kas vaktsineerimatuse taga on soovimatus, hirm, tervislik seisund või midagi muud – see ei ole asi, mille pärast üks laps on teisest kehvem. Jätame palun vaktsiinimõtted koolimajja sisenedes seljataha ja ärme lahterda lapsi. Laps ei pea end süüdi tundma.

Pere ja Kodu septembrinumber

Kõiki septembrinumbri lugusid saad juba praegu sirvida SIIT või allpool endale huvipakkuvale pealkirjale klõpsates.

Õudne valu, raske taastumine ja sünnitusjärgne depressioon – nii võtab laulja ja näitleja Sandra Ashilevi kokku esimesest sünnitusest taastumise 13 aastat tagasi. See kõik pani ta uskuma, et rohkem lapsi ta ei soovi.

Värskelt emaks saanud Kristiina koges seda, mida ükski ema ei pea tavaliselt läbi elama: haigestumine koroonasse, keisrilõige ja enneaegne laps. Tagatipuks pidi ta üksi haiglast koju minema, samal ajal kui beebi jäi intensiivravipalatisse.

Tahaks lapse kuhugi trenni viia, kuid treeningute suur hulk võtab silme eest kirjuks? Siin on sulle 75 trennivõimalust koos hindade ja muu olulise infoga.

“Mul oli hea meel, et tütar aborti ei teinud, aga sisimas mõtlesin tema lapseootusest kuuldes küll: oh õudust, minust saab vanaema!” meenutab Marika. Tulevane vanaema oli siis 38.

“Mäletan selgelt, kuidas ma praeguseks kolmese Hugo beebiajal töölt koju tulin, ületundidest läbiväsinud, ja naine võttis mu ette: sa lubasid, et tuled kell viis, kuid tulid seitse. Ma ei saanud aru, mis vahet sel tema jaoks on, saabun ma viis või seitse. Ta on nagunii kodus ja midagi tegema ei pea..." Mareki ja Laura suhtesse tõi muutuse see, kui poolteist aastat pärast Hugot sündis Oskar ja vanemad vahetasid rolle. Laura läks neljakuuse beebi kõrvalt poole kohaga kontoritööle ja koju jäi Marek.

Koolis olin üpris popp tüdruk. Mind võeti punti, sooviti minuga samas võistkonnas olla ja mulle koju külla tulla. Kahjuks ei ole see nii iga lapsega. Olen kokku puutunud peredega, kus laps ei soovi kooli minna.

Nüüd olen lapseks 100% valmis, ütleb 40. aasta juubelit tähistanud staaride lemmikfotograaf Erlend Štaub, kes sai koos kaasa Signet Krügeriga kevadel esiklapse vanemaks.

Ja ongi käes aeg, kus Merimee alustab kooliteed. Ma teadsin, et see päev tuleb, aga kuni viimase hetkeni ei registreerinud seda päriselt ära.

Uues rubriigis ”Mudib suunda” anname sõna vanemate seas armastatud suunamudijatele ja küsime, mida sotsiaalmeedia neile annab. Seekord saab sõna Helene Vetik. "Ükskõik mida ma oma isiklikule sotsiaalmeediaseinale postitan, ikka kuskilt hüppab välja keegi heiter või mansplainer – oma parimas eas endast parimal arvamusel kõige targem mees, kelle arvamus on alati ülim tõde. Aga mina jätkan."

Kui lapsel on hirm, ei tohi tema muret pisendada ega teda selle pärast naeruvääristada. Uurisime emadelt, mida nende lapsed kardavad ja kuidas nad hirmudega võitlevad.

“Üheksa kuu jooksul on Natanil olnud 17 palavikuhoogu,” iseloomustab Eveli oma pisipoja vähetuntud haigust. Pärast neljandat korda sai laps lõpuks ka diagnoosi – perioodilise palaviku sündroom.

“Ma ei taha oma tütart rongist maha jätta, kuid – kas eelkool on ikka hädavajalik, kui ta lasteaias saab nagunii korraliku ettevalmistuse kooliks ja kodus minu käe all lisaks õpib?” küsib kolme lapse ema Nele Otto-Luts.

Kas tundub võimatu, et su 1. klassi laps, kes alles paari kuu eest käis lasteaias, saab liikluses ja ühissõidukites üksi hakkama? Aga saab – sinu abi ja toetusega!

“Kui 90ndatel esimest korda Prahasse sattusin, mõtlesin, et kui üldse peale Eesti kuskil elada tahaksin, siis siin,” räägib ­Karmen Ong-Korček, kel on tänu tangokirele nüüd selles linnas oma pere ja kodu.

Pinginaabriga koos on pikad tunnid lühemad, rasked koolitükid kergemad ja kooliteegi lõbusam. Temaga on hea tunni ajal sosistada ja vahetunnis keksu mängida.

Kui kodus on alles jalad alla saanud väikelaps ja beebi, toob see kaasa palju segadust. Eriti painab Kaspari ja Robini ema Liisit küsimus: kuidas jagada tähelepanu kõigi ja kõige vahel?

“Lood on nüüd nii, et teil on normist poole vähem pisaraid,” teavitas mind sõbralik silmaarst, kelle poole oma silmamurega olin pöördunud.

Laste mitmekülgne toitumine võib vahel tunduda kättesaamatu unistusena. Proovisime teha selle veidi lihtsamaks ja panime koos toitumisterapeut Jaanika Tapveriga kokku tasakaalustatud menüü algkooliealisele lapsele. Kõik retseptid on laste peal järele proovitud!

Kui laps kooli läheb, hakkab ta pingsat ajutööd ja tihti ka trenni tegema, mistõttu on tervislik toit eriti tähtis. Kui keha jääb toitainenälga, võivad tekkida tervise­probleemid.

Meisterda koos Kertu (4) ja Ukuga (7) vinge unenäopüüdja, mis kaunistab magamistuba ja püüab kinni kõik su halvad unenäod.

Jaga
Kommentaarid