Maksud on olulised, nii lihtne see ongi! Need moodustavad meie ühiskonna aluse, tasudes avalike hüvede eest, mida üldiselt iseenesestmõistetavaks peame, ja kaitstes meid veel realiseerumata katsumuste eest, mille vastu peame siiski kindlustatud olema.

Sellele lisaks kahjustab meie majandust mittevastavus ja maksudest kõrvalehoidmine, vaatamata sellele, et enamik kodanikke maksab oma makse kohusetundlikult. Igal aastal kaotab Eesti maksmata maksude näol üle ühe miljardi euro. See on raha, mis peaks minema uute koolide ehituseks, haiglate uuendamiseks ja rohealade loomiseks meie linnades.

Ilmselgelt on maksuvaldkond miski, mida tasub mõista, ja nagu palju muu puhul – mida varem, seda parem. Kui lastele tutvustatakse koolis maksude põhikontseptsiooni ja neid teadmisi haridustee käigus täiendatakse, on väiksem tõenäosus, et nad tulevikus maksude maksmist väldivad.

TAXEDU portaali koduleht

Kunagi pole liiga vara

Kuigi võib tunduda ebaloogiline õpetada väikestele lastele kontseptsioone, mis isegi täiskasvanutele raskusi tekitavad, ei ole see ilmtingimata nii. Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja loomingulised ning võtavad vastu õppetunni, mis paneb nende kujutlusvõime aktiivselt tööle ja on nii-öelda nende keeles. Mängudel, lühivideotel ja väikse fantaasiaelemendiga praktilistel näidetel on suur osa lapse huvi äratamises pealtnäha keeruka teema vastu.

Sama kehtib teismeliste ja noorte täiskasvanute puhul, kes võivad tarbitava sisu tüübi suhtes valivamad olla, kuid hindavad siiski fakte, mida esitatakse viisil, millega nad end seostavad. 16-aastase noore jaoks võib olla huvitav see, kuidas maksudest kõrvalehoidmine mõjutab tema enda elukvaliteeti, piirates avaliku sektori vahendeid, mis on mõeldud paremate parkide ja jalgrattateede rajamiseks. Noorel täiskasvanul, kes asub uuele töökohale teises Euroopa Liidu riigis, võib olla palju küsimusi selle kohta, kuidas mõjutab see tema tulumaksu ja kuidas lahendavad eri riigid oma maksuküsimusi.

Kuna tõepoolest rajaneb terve meie ühiskond maksudel, leidub rohkelt asjakohaseid ja huvitavaid tõsielulisi näiteid, mille abil saab selgitada, mis maksud on, miks me neid maksame ning mis on maksustamise vältimise ja maksudest kõrvalehoidmise tagajärjed.

Lõbu, mäng ja päriselu

Maksude kohta õppimine ei pea olema heidutav ja Euroopa Komisoni portaal TAXEDU on selle hea näide. Tulvil suunatud, lihtsasti kasutatavast ja kaasahaaravast materjalist, näitab portaal, et maksude põhikontseptsiooni ja nendest ühiskonnale antava kasu tutvustamine igas vanuses lastele on lihtsam kui kunagi varem.

Koolidele mõeldud allikas TAXEDU pakub õppematerjale ja inspiratsiooni, et muuta maksuharidus tänastele õpilastele ja homsetele kodanikele mängulisemaks, proovile panevamaks ning fantaasiarikkamaks. Portaali õpetajate nurk ja koolituste kataloog teeb õpetajatele kättesaadavaks erinevate strateegiate arsenali, mis sobib iga vanuserühma jaoks, sealhulgas tunniplaanid, videod, praktilised näited, juhtumiuuringud ning muud lahedad asjad.

Ka teismeliste ja noorte täiskasvanute jaoks leidub arusaadavaid selgitusi, mis on kohandatud spetsiifiliste elusündmuste puhuks, näiteks osalise tööajaga tööde tüüpide kohta, mida õpingute kõrvalt teha, oma palgateatise mõistmise kohta ja isegi nõuandeid oma ettevõtte loomise kohta!

TAXEDU portaal on väärtuslik ressurss nii õpetajatele kui ka õpilastele, kuid lisaks toetab see riiklikke ametiasutusi maksu- ja finantsteemalise õppetegevusega, aidates edendada riiklikke häid tavasid ning jagada inspireerivaid lugusid kogu Euroopa kolleegidega. Kui käivitatakse uus maksuteemaline õppealgatus või planeeritakse suurt üritust, soovib TAXEDU sellest kuulda!

Kui olete uudishimulik õpilane, õpetaja, lapsevanem või isegi maksuametnik, liituge Euroopa TAXEDU kogukonnaga! Püsige kursis viimaste uudistega, jagage oma kogemusi ning pääsege ligi omas tempos toimuvatele e-õppe kursustele ja koostööalgatustele.

Jaga
Kommentaarid