1. Hommikune sidrunivesi

Sidrunivee joomisest hommikuti on rohkem räägitud täiskasvanute puhul, mitte aga niivõrd selle kasulikusest lastele. Sidrun muudab keha aluseliseks ja lisaks pakub kehale suures koguses C-vitamiini. Just need kaks asja on olulised selleks, et laste immuunsüsteem tugev oleks. Ei tasu karta, et sidrun laste jaoks liiga hapu on, sest peale seedeprotsessi muutub see keha jaoks aluseliseks.

Paljud aluselised toidud, nagu näiteks liha ja piimatooted muudavad keha happeliseks. Selliseid toiduaineid tasub haiguste ajal oluliselt vähendada või üldse vältida. Näiteks tasub anda lapsele vorstivõileiva asemel kurgivõileiba.

Sidrunivett võiks juua ka haiguse tekkimise alguses, sest siis ei saa haigus areneda aluselises keskkonnas. Joo koos lapsega sidrunivett või sööge sidrunit paljalt. Nii võib ära hoida haiguse kiire arengu.

2. Piimatoodete vähendamine või sootuks vältimine

Paljude jaoks on väga raske teema ja mõte jätta piimatooted menüüst üldse välja. Küll aga tasub seda katsetada ja vaadata, kas laste tervises midagi muutub. On näiteid, kus laps on pidevalt haige, kui perearst soovitab piimatooted menüüst välja jätta, kaovad ka haigustunnused. Seda seetõttu, et piimatooted tekitavad palju lima.

Kui piimatoodete menüüst päris välja jätmine tundub võimatu, tasub neid olulisel määral vähendada. Seda enam, et lasteaias ja koolis saavad lapsed nagunii piimatooteid. Võib tekkida küsimus, et kust siis laps kaltsiumit saab? Väga paljudest toiduainetest, sest lehmapiim ei ole ainus, millest kaltsiumi saada. Näiteks kaerapiim täidab ära juba 50% 1-5 aastase lapse päevasest kaltsiumivajadusest. Head kaltsiumi allikad on ka oad, erinevad marjad ja seemned.

3. Suhkur, suhkur ja veelkord suhkur

Magus muudab keha happeliseks ja see on see, mida on vaja just vältida, et lapse tervist parandada. Igal õhtul ei pea sööma magustoitu ja iga päev ei pea saama kommi, küpsist ja suhkrujooki. See on üks lõpmata võitlus. Iga päev lunitakse, aga tuleb teha süda kõvaks ja jääda endale kindlaks. Leppige peres näiteks kokku kindlad päevad, millal kommi saab. Kui magusanälg võtab silmanägemise, siis tehke koos lastega üks maitsev smuuti. See aitab magusaisu vastu suurepäraselt ja lisaks saab sinna sisse peita palju kasulikku, mille poole ei ole muidu nõus vaatamagi.

4. Hädavajalik D-vitamiin

Selle puudus kimbutab isegi suvel, rääkimata siis pimedal ajal. D-vitamiin mõjutab väga oluliselt immuunsust. Vitamiini pidev defitsiit nõrgestab immuunsust ja me oleme haiguste suhtes palju vastuvõtlikumad. Nii nagu kõigega, siis viitamiinil ja vitamiinil on vahe. Eelistage vedelal kujul antavat D-vitamiini, mis ei sisalda kunstlikke lisaaineid. Kuna osad tilgad baseeruvad kanepiõlil, siis ilmselt lastele see maitse ei meeldi. D-vitamiini tilgutamine suhu võib olla ka mänguline tegevus, siis jääb see hästi lastele meelde ning igal hommikul nad justkui ootavad vitamiini saamist.

5. Ka riietumine on oluline

Kui lastel on vale riietus seljas ning tal on seetõttu kord palav, siis külm, on haigused kerged tulema. Tasub riietada lapsi kihiti ja eelistada meriinovilla, mis suudavad meie heitlikus ilmas hästi temperatuuri reguleerida.

Allikas: Bredenkids.ee

Jaga
Kommentaarid