Samad teadlased leidsid ka varem, et eelkooliealised lapsed püsivad suurema tõenäosusega ülesande juures, kui neile seatakse püsivuse osas eeskuju - näiteks siis, kui nad näevad, et täiskasvanu ebaõnnestub mingis ülesandes, proovib edasi ja lõpuks õnnestub. See kehtib eriti olukorras, kui täiskasvanu peab edu nimel kõvasti vaeva nägema.

5 tõenduspõhist viisi laste püsivuse toetamiseks:


Ära proovi lapselt ülesannet üle võtta, kui see talle keeruliseks osutub

Ole kannatlik ja oota kannatalikult, et näha, kas laps hakkab ülesandest ise aru saama. Oota, kuni ta abi küsib ja paku talle seejärel ainult suulisi vihjeid või võimalikke lahenduste variante.

Too näiteid enda kogemusest

Räägi olukordadest, kus sa alguses ebaõnnestusid, ent siis kõigest hoolimata hakkama said. Selgita, kuidas raske töö ja vaev sind eduni viisid. Võid isegi leida aja, et lasta lapsel reaalselt jälgida, kuidas sa võtad ette mõne keerulise ülesande ja see sul lõpuks õnnestub. Näiteks plaanid joosta maratoni või õppida võõrkeelt. Uuringud näitavad, et kui laps näeb, et vanem pingutab raske ülesande nimel ja saavutab edu, muudab see ka teda suure tõenäosusega püsivamaks.

Aita lapsel keerulisi ülesandeid teostatavamateks juppideks jaotada

Alusta väikeste sammudega või sea pisemaid eesmärke, mis aitavad tal suuremat eesmärki saavutada.

Kiida lapse pingutusi, kui ta raske ülesandega pusib

Oluline on kiita püüdu eesmärgi poole, mitte ainult tulemust! Uuringud näitavad, et seda tüüpi kiitused terve protsessi vältel suurendavad lapse motivatsiooni raske ülesande täitmisel. Lapse püsivust tuleb tunnustada.

Julgustage oma last uusi väljakutseid proovima

Eriti oluline on julgustada last proovima tegevusi, mis nõuavad eneseületamist, ent on samal ajal ka nauditavad.

Allikas: Psychology Today

Jaga
Kommentaarid