„Mul on endal terve kapitäis lauamänge ja nende seltsis veedame suure osa õhtuid," sõnab kahe lapse ema ja ALPA Kidsi tegevjuht Kelly Lilles, kes räägib enda lastega rahast tihti. „Kui palju miski maksab, miks iga reklaami peale poodi ei peaks tormama, mis ohtu mõttetud plastikust mänguasjad meie loodusele kujutavad ja nii edasi."

Huvi rahateemade vastu tekib lastel juba 5-6 aastaselt

Milline on tark viis oma rahaga toimida ning mil määral mõjutavad otsuste tegemist emotsioonid ja teiste käitumine? Kui ikka sõber tahab alati oma raha ruttu ära kulutada, kas mina peaksin käituma samamoodi? Miks on hea, kui osa rahast jääb tagavaraks?

Koolitee alustamisega kaasneb iseseisvumine ja ise otsustamine. Millal minna puhvetisse-poodi, kui palju võtta raha kaasa ja kus seda turvaliselt hoida? Kuidas teha nii, et esimese päevaga kõik raha otsa ei saaks - need on küsimused, mis tekivad esimese klassi lastel. Sageli ka veel enne seda, kui esimene koolikell kõlab.

"Mida varem lapsele rahast räägitakse, seda parem. Loomulikult tuleb seda teha läbi selliste teemade prisma, mis on lapsele arusaadavad. Seepärast on ka küsimused mängus väga elulised ja sellised, millega laps oskab end seostada," usub Triin Ott, üks mängu autoritest, kes igapäevaselt töötab finantsettevõttes Admirals.

Rahatarkuse lauamängus on neli erinevat kategooriat, et anda lastele võimalikult palju mitmekesist teadmist: kulutamine, kogumine, asjade väärtus ja soov versus vajadus. Viitab mängu pealkirigi sellele, et kompass on justkui teejuht rahatarkuse maailmas.

Rahatarkus hõlmab iduettevõtjast Kelly arvates tarbimisharjumusi, majandust ja palju muud: „Rahatarkus on minu jaoks suures osas ka elustiili ja isiklike veendumuste küsimus. Kas see on rikas, kelle kõik riided on kalli firmamärgiga, luksuslik liisitud auto ja kodulaen sama üüratu nagu hirm kaotada töö? Või on rikas see, kellel on aega olla perega ja vaba valik, kus, millal ja kellega töötada?"

„Rahatarkus on teadmised-oskused, hoiakud ja käitumisviis, mille siht on tagada minu heaolu nii täna kui tulevikus. Kui mul teadmised on, aga ma neid ei kasuta, siis ei saa väita, et olen rahatark. Kui ma aga ei usu üldse, et oma rahalist olukorda parandada suudaksin, siis tuleb kõigepealt tegeleda hoiakute muutmisega enne kui üldse teadmised ja nende rakendamine pilti jõuavad," seletab Liisi, kes vastutab Rahandusministeeriumi koordinaatorina rahatarkuse edendamise eest noorte ja laste seas.

Kuidas aitab lauamäng raha olemust mõtestada?

„Teame, et mängustamine on üks võimsamaid tööriistu millegi õpetamisel," tõdeb Liisi. Kui Triin talle helistas ja uuris, mida ta arvaks algkoolilastele mõeldud lauamängust, polnud tal vaja pikalt mõelda.

„Haarasime kampa lastele hariduslike mänge pakkuva rakenduse ALPA Kidsi tegevjuhi Kelly ja töö võis alata!" räägib ta.

„Juba enne esimest taskuraha oleks tore, kui laps oleks saanud raha olemust veidi lahti mõtestada," arvab Kelly. Harjumused tekivad juba väga varajases vanuses, seega on mõistlik neid kujundama asuda juba väga varakult. Mängu „Rahatarkuse kompass" loojate arvates mäng parim võimalus, kuidas lõbusal viisil teadmisi omandada.

Läbi mängu toimuv õpe aitab Triinu arvates lastel omandada tarkuseteri suurema entusiasmiga ning nõnda jääb ka rohkem meelde. "Meie soov oli teha just päris lauamäng, et lastel oleks võimalus üheskoos istuda, suhelda ja rahatarkuse teemadel arutleda. Et neil oleks lauamäng, mis suunab mõtlema, oleks arendav ja samas pakuks võimalust juba meeskonnatööd proovida. Mis oleks nii köitev, et tahaks mängida rohkem kui üks kord. Rahatarkuse Kompass on just selline mäng," lisab Triin.

Kelly usub, et lastele pakub „Rahatarkuse Kompass" juures põnevust see, et mängus saab rahadega arveldada. „Kellele ei meeldiks, kui päris raha käes krõbiseb ning on väike oht sellest ka ilma jääda, samas tahaks seda juurde teenida?" tõdeb Kelly.

Lauamängu väljatöötamisse kaasati ka lapsi

Mängu esimest versiooni mängisid Liisi ja Kelly mitu korda läbi oma lastega ning andsid proovimiseks ka naabritele, kellel on sobivas vanuses lapsed. Appi paluti ka algklassiõpetajaid, kes aitasid küsimusi luua ja paremini sõnastada. Mängu käis koolis õpilastega katsetama ka ALPA lokaliseerimise projektijuht Maarja, kes on Mängides Targaks MTÜ juhendaja. „Lastelt tuli võrratut tagasisidet," rõõmustab Kelly.

Triinu arvates oli laste kaasamine äärmiselt oluline, sest selgus, mis oli laste jaoks põnev ja mis mitte. „Vastavalt sellele tegime ka muudatusi," kinnitab Triin.

Üsna pea sai selgeks, mängu on vaja tuua element, mida naised ise algselt ei plaaninud - mänguraha. Mängu lisandusid ka hõbe, kuld ja teemandid, millega turul kaubelda. „Väikesed lapsed on nagu harakad - raha ja sätendavad asjad kuidagi kohe paeluvad neid," tõdeb Kelly.

Rahatarkuse lauamänge jagatakse tasuta paljudesse Eesti koolidesse

Mäng sobib suurepäraselt nii kodus kui ka koolitunnis mängimiseks, sest mahub kenasti 45 minuti sisse. Õpetajatele on lisatud ka mõned mõisted ja küsimused, mis lastega üheskoos selgeks õppida. Näiteks saab mõtestada sõnu „soodne", „rentima" ja „laenama".

„Rahatarkuse kompass" on heategevuslik projekt sest esimeses etapis saavad selle 32 kooli Eestis, kes on astunud esimesed sammud rahatarkuse edendamise teel. Samuti on soovijatel võimalik endale uudne lauamäng tellida ALPA Kids e-poe eelmüügist. Pilootprojekti käigus müüdud lauamängude kogu tulu läheb uute mängude tellimiseks, et neid oleks peagi võimalikult paljudes Eestimaa koolides.

Sergei Bogatenkov, Admiralsi tegevjuht

Kui minu hea kolleeg Triin tuli välja mõttega, et Eestis võiks olla lastele mõeldud rahatarkuse teemaline lauamäng, olin kohe nõus selle ideega kaasa minema. Kuna mul on endal kaksikud; nelja-aastased poeg ja tütar, tean omast kogemusest, et mida varem hakata lastele esimesi teadmisi rahast andma ja neid suunama, seda paremini on nad tulevikuks ette valmistunud.

Olen ka ise korduvalt "Rahatarkuse kompassi" mänginud ja tunnistan, et seal on mõnusat äratundmist nii vanematel kui algklassilastel. Erilist heameelt tunnen selle üle, et see on heategevuslik projekt ja kogu mängu müügilt saadud tulu suunatakse uute lauamängude tootmisesse. Nii jõuab lauamäng aina enamate koolideni Eestis.

Oma töös näen, kui oluline on finantsteadlikkus ja oskus selles maailmas orienteeruda. Seetõttu loodan, et vanemad võtavad aja ja on päriselt oma lastega koos, juhendavad neid vajadusel ja panevad ka enda teadmised proovile. Rahatarkust pole kunagi liiga palju.

Jaga
Kommentaarid