Rase naine imab nagu käsn igasugust informatsiooni, eriti aga kõike seda, mis puudutab lapseootust ja sünnitust. Sageli pole meediast, sugulastelt või tuttavatelt kogutud info beebiootel naise kõrvadele just kõige kasulikum: pahatihti võivad kuuldud lood olla negatiivse varjundiga ja nii võib väga lihtsalt tekkida hirm sünnituse kui millegi väga õudse ja piinava ees. Ent mida siis teha, kui mõte ongi sünnitushirmu sisse justkui lõksu jäänud?

Puust ja punaseks: raha ja beebi

Et siirdumine tööelust argipäeva, kus elurütmi dikteerib boss beebi, oleks sujuv, vaata rahaasjad üle kohe rasedusest teada saades.

Rasedusäpid, mida tasub installida

Käes on eriline ja äge, aga ühtlasi ka natuke hirmutav aeg, mil sinu elus ja kehas toimub ühekorraga väga palju muutusi. Ootusärevust aitavad leevendada spetsiaalselt rasedatele mõeldud mobiilirakendused, mis hoiavad sind nädalast nädalasse kursis nii beebi arengu kui ka normaalsete ja tähelepanu vajavate sümptomitega.

Lapseootel naise toidulaud olgu mitmekesine

Kui iga amps ei mõjuta ainult sinu enesetunnet ja tervist, vaid ka seda, kuidas kasvab ja areneb elu sinu sees, tasub toidulaual hoolikalt silm peal hoida.Tervise arengu instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul kehtivad rasedatele üldjoontes samasugused toidusoovitused kui tavalistele täiskasvanud naistele. Kui palju midagi süüa tuleks, oleneb raseda individuaalsest energiakulust.

Majja tuleb vastsündinu. Mida talle varuda?

Palju õnne, oled rase! Nüüd on aeg teha tutvust täiesti uue maailmaga, täis beebiasju. Mõni neist teeb elu tuntavalt kergemaks, kuid on ka oht uppuda toodete valiku- ja detailirohkusesse. Tuleme appi, nimetades põhilised asjad, mida tasub beebi tulekuks koju hankida.

Kui tita on liiga tilluke

Minu teine laps pidi sündima 2016. aasta veebruari lõpus. Kui ma veel jaanuari keskpaigas sain kõhu täiesti sisse tõmmata, saatis ämmaemand mind igaks juhuks ultraheliuuringule. Saatekirjal seisis „hüpotroofia?”.

Kõik-kõik on uus värske ema esimesel kuul

Esimestel päevadel tuleb sul kohaneda nii beebi kui tõenäoliselt ka iseendaga. Ole enda vastu leebe ja naudi oma uut rolli – emarolli.
Sünnitus on möödas, aga valud jäävad, see tülikas verejooks, läksingi vist katki? Ebamugavus tualetis, mu keha pole enam endine, aga intiimelu? Nibud löövad tuld. Kas imetamine võib tõesti midagi ilusat olla? Ja kogu see väsimus ning tunnete tulv, mis võib sind pärast sünnitust oodata!

Üheksa kuud täis küsimusi

Need on lapse­ootel perede levinumad küsimused, millele tuleb vastata nõuande­telefoni 12252 ämmaemandatel.

Supernaine ja tema superkangelased

Tuhud iga viie minuti tagant. Ja ootabki sünnitustuba, kus enne pisibeebiga kohtumist tuleb tõenäoliselt kokku puutuda veel mõne tegelasega. Kes nad on?

Emme kõhust kaissu – kas tõesti sama laps?

Kui väike tegelane kõhus endast lõpuks märku annab ja seal tasapisi siputama hakkab, mõtlevad emad ikka, milline laps sealt küll välja võiks tulla. On ta hajameelne unistaja või hoopiski mässav võitleja? Kas ta võiks tulevikus minna kiireid sööste nõudvasse jalgpallitrenni või tuleb temast graatsiline iluuisutaja? Mõnda asja on võimalik ennustada, ent palju jääb siiski üllatuseks.

Miks mul jalad ja käed vales rütmis võnguvad

Tõnis Noevere, Metsatöllu trummar: Minu elukaaslane Joanna helistas mulle, kui hakkasime Metsatölluga minema Lätti Zobens un Lemessi festivalile esinema. See kõne jääb mulle eluks ajaks meelde. Ma ei mäleta mitte midagi muud kui seda, et ta on rase.

Kõik on tegelikult hästi, eks?

"Õues särab sügispäike. Toas jookseb ringiratast üle voodi, diivani, laua ja toolide viiendat kuud lapseootel naine, karjudes „jess-jess-jess!”, kuni viskub hingeldades voodi kõrvale. Sain just teada, et minu esiti Downi ja seejärel Edwardsi sündroomi kahtlusega kõhubeebi on tegelikult täiesti terve," kirjutab noor ema.

Südamest pandud nimi kaunistab last

Karina ja Stig Rästa on vanemateks kahele imeilusale ja põneva nimega tüdrukule. Kuidas aga Lumi (2) ja Sadu (6 kuud) omale nime said?

Sünnituseks valmis

Et tunneksid end kindlamalt, tasub ennast viia juba praegu kurssi, mis sünnituse ajal ees võib oodata. Nii saad tähtsal päeval keskenduda kõige olulisemale – pisikese ilmakodaniku tulekule.

Aastad täis lootust ja pisaraid

„See viha, lootus, rõõm, kurbus, pisarad, pahameel, närvilisus – liiga segane kompott, raske oli iseendaks jääda,” kirjeldab Mari-Liis Kiviloo oma emotsioone üheksakuuse lapseootusteekonna konarlikus alguses. Selja taga oli neli aastat triibupüüdmist.

Hei, kõhuelanik, kuidas sa arened?

Juba neljandal rasedusnädalal, veel enne, kui üldse oskad beebiootust kahtlustada, hakkavad arenema kõhuelaniku soolestiku, kopsude ja närvisüsteemi alged. Sina võid tunda peavalu ja olla väsinud. Alles nädal hiljem on loode ultrahelis nähtav ning võib oma olemasolu kinnituseks saata rasedustestile kaks triipu.

Mehed sünnitustoas

Kui mõned aastakümned tagasi oli ennekuulmatu, et tulevane papa on lapse ilmale toomise juures naisele sünnitustoas toeks, siis praegu on vähem neid kordi, mil mees ei lähe oma kaasale toeks. Kolm vahvat isa jagavad oma lugu, kuidas nemad lapse sündides isaks sündisid.

Ilus rase – see pole võimatu missioon

Rasedus on imeline aeg, ent kui peeglist vaatab vastu rasvaste juustega raamitud, kestendav ja rasuselt leemendav nägu, võib tuju sekundiga langeda allapoole nulli. Kuigi imerohtu pakkuda pole, on välimuse eest hoolitsedes võimalik end kehva enesetunde kiuste natukenegi paremini tunda.

Pimesooleoperatsioonist kodusünnituseni

Olen õppinud ämmaemandaks ja töötanud aastaid tervishoiusektoris. Kuna kaks last oli juba olemas, arvasin kolmandat ootama jäädes, et seekord läheb kõik mängleva kergusega. Kuid...

Kunstist läbi imbunud maailmanaba tuleku kunst

Kultuurist pakatavas Kalamajas peidab end kavalalt teiste omasuguste taga helekollane puumaja. Seal elab juba mitmendat nädalat uhiuus maailmakodanik Jasper ja tema vanemad – Endla teatri näitleja Kati Ong ning tsirkuse- ja teatrikunstnik Dan Renwick , artistinimega Dan le Man.

5 naist, 6 uhiuut beebit

Pere ja Kodu Facebooki üleskutsele pildistada oma armast kõhukest reageeris sadu imekauneid lapseootel naisi. Seekord jõudis ajakirjafotodele neist viis ning kohe teeme tutvust ka uhiuute ilmakodanikega, kes nendesse peredesse sündisid.

Imet oodates

Evelin Samuel-Randvere jaoks on lapse ootus ja sünd kõige suurem ime ning olla selles vahetu osaline on tõeline privileeg ja õnn. Evelin kirjutab, millised olid tema mõtted ja tunded viimase beebiootuse ajal.