Ainult et kust saada septembri lõpus väikseid, värskeid, mullaseid porgandeid? Just sellised need olema pidid. Õnneks meenus Pere ja Kodu peatoimetajale Kerttule, et sel suvel jäid tal porgandid harvendamata. Mõeldud-tehtud! Need porgandid tulid nüüd ettevaatlikult aias välja tõmmata ja viia Hele-Maile, kes kihutas nendega edasi Meie Lapse Tervise fotoseeriat pildistama. Stilist Kaidi köitis porgandid krooniks ja väike Jasper (1a 4k) sai austava ülesande seda krooni kanda. Eks ta veidike alguses oma kummalisest mütsist ehmunud oli, kuid tuli oma rolliga suurepäraselt toime!

Foto: Hele-Mai Alamaa
Foto: Hele-Mai Alamaa

Foto: Hele-Mai Alamaa

Foto: Hele-Mai Alamaa

Foto: Hele-Mai Alamaa

Foto: Hele-Mai Alamaa

Paljastame siin uue numbri kohta ka pisut rohkem kui kaanepilt. Vaata, millest juttu tuleb!

Ooper söögilaua taga. Kui toidulaua taga istuvad väikesed mossitavad näod, võib nende sööma saamine tunduda võimatu missioon. Siiski — teinekord võib laste söögiisu tekitamisel abi olla mõnest üsna lihtsast nipist, kirjutab Britt Ernewein.

Kuhu kadus hea isu? Kas porgand paitab või kõditab suud, kas vahvlijäätis pigem krõmpsub või lurtsub hamba all? Kehva söögiisuga lapsega tasub asja arutada kenasti kaetud lauas, soovitab funktsionaalse toitumise nõustaja Külli Holsting.

Sinu põnni püramiid — milline peaks olema lapse toidulaud? Nõu annab Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi.

Mida nad lasteaias söövad? Usaldades oma maimukese lasteaia hoolde, eeldame, et ta on seal igati hoitud ning saab kvaliteetset ja tervislikku kehakinnitust. Kuidas aga veenduda, et see, mida peab tervislikuks lasteaed, ühtib lapsevanema arusaamadega ja vastupidi?

Kui toit tekitab allergiat. Allergiaid esineb kogu maailmas aina enam. Kui kooliealistel ja täiskasvanutel avalduvad need eelkõige astma ja allergilise nohuna, siis väikelapsed on üha sagedamini allergilised toiduainete vastu.

Tervislik ja lustakas sünnipäevalaud. Mida panna mudilase sünnipäeval lauale, et sealne toit oleks pilkupüüdev ja iga amps tervist toov?

Turvalist sünnipäeva! Ägedat sünnipäevamürglit plaanides ära unusta peo turvalisust. Vaata mängutubade atraktsioonid kriitilise pilguga üle ja mõtle ka kodupidu hoolikalt läbi!

Nohust-köhast priiks! Ravimitega? Räägitakse, et nohust-köhast võib terveneda seitsme päevaga, kui aga neid ravida, kulub põdemiseks vaid nädal. Apteegis leidub riiulite kaupa ravimeid — kas neist on abi?

Viirustest vabaks … lasteaias. Kui puudelt on langenud lehed, hakkavad tasapisi hõredamaks jääma ka lasteaiad — nii mõnigi mudilane on jäänud koju haigust ravima. Et rühma tervena hoida ja viirusteperioodist suuremate tagasilöökideta läbi murda, peavad lasteaiaõpetajad Gladi Sivard ja Karin Kangur tervisliku toidu, värske õhu ja hügieeninõuete kõrval oluliseks ka tõhusat koostööd lapsevanematega.

Karta grippi või vaktsiini? Järsk palavikutõus, valutavad liigesed ja lihased, peavalu, halb enesetunne ning tugeva köha-nohu puudumine viitavad, et laps on haigestunud grippi. Kas vaktsineerimine aitaks seda vältida?

Hele-Mai Alamaa kirjutab sellest, miks ta ikka veel kodus süüa teeb ja jagab tervislikke „kiirtoidu” retsepte.

Häälikud kõlavaks ja selgeks. Kui kahtlustad, et lapsel on probleeme kõnega, tasub spetsialisti poole pöörduda võimalikult vara, soovitab Jaanika Niinepuu oma lapse juhtumile tuginedes. Samuti saab kirjatükist nõuandeid, kuidas leida sobiv logopeed ja oma last kõne arengul toetada.

Mina ei taha veel magama jääda … Uni on väikelaste arenguks väga oluline, rõhutavad unekool.ee spetsialistid Merit Lilleleht ja Õnne Liv Valberg. Aga mida teha siis, kui just õhtuti kapinurgast kollid välja ronivad või uni ei taha niisama tulla?

Emme-issi, piss tuli voodisse … Kui laps pissib öösel voodisse, on see emotsionaalselt kurnav nii pisipõnnile kui ka vanemale. Voodimärgamisest ei tohi aga saada väikese inimese suur mure.

Õpi andma esmaabi. Kui lapsega juhtub õnnetus, annavad piisavad esmaabioskused kindlustunde ja julguse teda aidata. Esmaabijuhiseid annab erakorralise meditsiini õde Karin Kaigas.

Apteek sinu kodus. Nii nagu õnnetused, ei pruugi ka haigused tulekust märku anda. Just praegu on õige aeg kontrollida, kas sinu kodusesse apteeki on hädatarvilik varutud, et saaksid pere pisemaid vajaduse korral aidata.

Nuti abil aktiivseks. Nutitelefonides istuvad lapsed passivad toas ega liigu? Võta kavalus appi: nutimaailma saab enda kasuks pöörata, kui panna lapsed nutikella või vahvate rakenduste abil rohkem liikuma.

Foto: Hele-Mai Alamaa