Et tähistada rahvusvahelist kadunud laste päeva on sellel aastal AMBER Alert Euroopa, lastekaitse alal tegutsevad valitsusvälised organisatsioonid ja õiguskaitseorganid kahekümne kaheksast riigist algatanud aastase kampaania, mille motoks on “Mõtle, enne kui jagad.” ehk Think before you share. Kampaania on pühendatud teadlikkuse tõstmisele teemal, mis on viimastel aastatel alaealiste jaoks probleemiks kujunenud: alastifotode jagamine.

Üks teismeline kolmest on näinud ilma nõusolekuta jagatud alastipilte

Koroonapandeemia koos pideva sotsiaalmeedia platvormide arvu kasvuga on tõstnud teismeliste seas endast tehtud alastipildide internetti üleslaadimiste ja jagamiste arvu. Internet Watch Foundationi (IWF) kohaselt on alates 2019. aastast kasvanud alastipiltide üleslaadimiste ja jagamiste arv 77 protsenti. See murettekitav käitumine on saanud nooremate generatsioonide seas normaalsuseks. Kuni selleni, et üks kolmest teismelisest on tunnistanud, et on näinud ilma nõusolekuta jagatud alastipilte.

Alates 2019. aastast kasvanud teismeliste alastipiltide üleslaadimiste ja jagamiste arv 77 protsenti

Frank Hoen, AMBER ALERT Euroopa esimees ja asutaja ütleb: “Sotsiaalmeedia ja sõnumisaatmise rakendused on teismeliste seas saanud üha enam populaarsemaks vahendiks oma seksuaalsuse uurimisel ja väljendamisel. See hõlmbab endast alastipiltide tegemist ja jagamist. Paljud noored arvavad, et see on täiesti kahjutu ja usuvad, et nende pildid jäävad ainult nende saaja valdusesse. Kahjuks õpetab reaalsus, et sageli see nii ei ole. Me tahame tõsta noorte teadlikkust, et sellised endast tehtud pildid ja nende jagamine võivad tuua kaasa kaugeleulatuvaid tagajärgi noorte tervisele ja heaolule ning võivad viia ka seksuaalse väljapressimise ja sunnini või isegi kriminaalsete süüdistusteni.”

Kampaania film ja postrid kujutavad paljudele tuttavaid olukordi: armastavad vanemad jagavad oma sõprade ja peredega oma laste alastipilte. Kampaania eesmärgiks ei ole vanemate veenmine, et nad ei teeks oma lastest süütuid alastipilte, vaid muuta noori teadlikumaks, et mitte kedagi ei saa usaldada oma alastipiltidega - isegi mitte oma vanemaid.

Vaata eestikeelset kampaaniavideot siit:

Huumor aitab tõsiseid teemasid käsitleda

See tähtis sõnum tundlikul teemal on teostatud muretu tooniga - niimoodi suhestub noorem põlvkond sellega kergemini. Ricardo Wolff, Innocean Berlini tegevloomingujuht ütleb: “Huumor on tihti parim viis tõsise teema käsitlemiseks. Kui meie sõbrad AMBER Alert Euroopast palusid meil luua kontseptsioon, millega tõsta alaealiste alastipiltide jagamise teadlikkust, pöördusime komöödia poole, millel on jõuline, tõene pööre. Kujutame videos 15-aastast sünnipäevalast kelle maine kaob tema silmade all peale seda, kui ta vanemad jagavad uhkusega tema mudilasea alastipilte. See sõnum mõjub lastele - ma olen kindel, et lapsed naeravad, aga sisimas teavad nad nüüd täpselt, mida edaspidi teha ei tasu.”

Antud kampaania on avalöögiks iga-aastasele AMBER Alert Euroopa kampaaniale. Plaanide kohaselt läheb see ülemaailmselt eetrisse sotsiaalmeedias, digitaalsetel ekraanidel ja seda jagatakse ministrite, politsei ja valitsusväliste lastekaitse organisatsioonide poolt.

Eestis tegeleb kadunud laste teemaga SA Kadunud

Eesti osaleb Euroopa riike ühendavas organisatsioonis Amber Alert Europe sihtasutus Kadunud kaudu. Organisatsiooni üheks eesmärgiks on lapse kadumise sündmusest võimalikult kiiresti ja laiapõhjaliselt teavitamine ja teabe kogumine, tehes seda vajadusel operatiivselt ka Euroopa riikide üleselt.

Aare Rüütel, SA Kadunud tegevjuht lisab: „Ka SA Kadunud saab aastas mõned otsimispalved, kus alaealist neiut meelitatakse saatma endast alastifotosid ja siis on täisealised mehed temaga nende fotode abil manipuleerides meelitanud teismelise neiu enesega kaasa tulema, hoidnud teda mõne päeva kinni ja kasutanud ära. Kahjuks tuleb meil selliseid otsimisi aasta jooksul ette mitte üks vaid mõned.“

Et saada kampaania kohta rohkem infot, külasta kampaania kodulehte:
https://www.thinkbeforeyoushare.eu

Jaga
Kommentaarid