Tartu Ülikooli Kliinikumi dermatoveneroloogia arst-residendi Kaisa Viljari sõnul on inimese nahal mitu kaitsemehhanismi, millest üheks on pH ehk vesinikioonide sisaldus lahuses. „pH-taseme järgi saab määrata, kas tegemist on happelise või aluselise ainega. Seda määratakse skaalal 1–14, kus 1 tähistab kõige happelisemat ja 14 kõige aluselisemat ainet,“ selgitas ta.

Kui inimese sisekeskkonnas ehk veres ja naha sügavamates kihtides on pH üldjuhul umbes 7,35, siis naha pindmistes kihtides veidi happelisem ning jääb reeglina vahemikku 4,0–5,6. „Naha pindmine kiht ehk hüdrolipiidkiht on väga õhuke kaitsekiht, mis kaitseb organismi nii UV-kiirte, patogeensete mikroobide kui ka liigse veekao eest,“ ütles arst-resident.

Välimisi tegureid saad ise kontrollida

Just sellesama pindmise kihi õige pH-taseme säilitamine on hädavajalik selleks, et kaitsebarjäär saaks õigesti toimida. Siiski võivad seda erineval moel mõjutada nii sisemised kui ka välimised tegurid.

„Sisemisteks teguriteks on inimese vanus, rass ja sugu – näiteks muutub naha pH-tase vanusega aina aluselisemaks –, välimisteks aga erinevad igapäevaselt kasutatavad kosmeetikatooted, ravitoimega kreemid, väliskeskkonna ärritid või ka näiteks pesuvahendid,“ loetles Viljar.

Kui naha hüdrolipiidkihti ehk nn happemantlit kahjustada, muutub nahk ärritajate suhtes palju vastuvõtlikumaks. Viljari sõnul võivad pindmise kihi pH-taset mõjutada ka erinevad haigused. „Akne ja atoopiline dermatiit võivad meie naha pH-taset kindlasti mõjutada,“ nentis ta.

Tooted peaksid sobituma naha pealmise kihi pH-tasemega

Ent kuidas siis naha pH-taset säilitada või taastada? Kaisa Viljari sõnul võiks toodete valikul lähtuda sellest, millised oleksid naha hüdrolipiidkihi suhtes neutraalsed. „See tähendab, et tooted sobituksid meie naha pH-tasemega. Tasub hoolikalt jälgida, et tooted oleksid dermatoloogiliselt testitud, sest just sellised tooted aitavad meie naha kaitsevõimet säilitada ja taastada,“ toonitas ta.

Selleks on Eucerin loonud dermatoloogiliselt testitud pH5 tootesarja, mis aitab nahapinnalt mustust tõhusalt eemaldada ja nahka niisutada, kuid on sellegipoolest õrnatoimeline ega kahjusta sealjuures naha kaitsevõimet. Selleks kuuluvad tootesarja nii pesuhooldusvahendid kui ka niisutavad kreemid.

Naha vastupanuvõimet välistegurite suhtes suurendab näiteks pH5 õrnatoimeline dušigeel, mis on mõeldud spetsiaalselt tundlikule ja kuivale nahale. pH5 dušiõli sisaldab rohkelt looduslikke õlisid, mis taastavad naha lipiidisisalduse ning jätavad naha mõnusaks ja siidpehmeks ega kuivata seda isegi sagedasel kasutamisel.

„Praeguses olukorras teame hästi, kui tähtis roll on kätehügieenil viirushaigustesse nakatumise ennetamisel. Küll aga võib sagedane kätepesu ja desinfitseerimine naha karedaks ja kuivaks muuta. Kindlasti ei tasu naha kahjustamise tingimustes neid toiminguid tegemata jätta, vaid valida tooted, mis on naha suhtes leebemad kui näiteks seebid,“ soovitas Kaisa Viljar.

Naha kaitsebarjääri tugevdavaid tooteid võiks seega eelistada ka igapäevaseks kätepesuks. Selleks on loodud pH5 kätepesuõli, mis puhastab, niisutab ja tugevdab naha kaitsemehhanisme, vältimaks seeläbi kuivuse ja tundlikkuse teket. pH5 kätekreem seevastu aitab vähendada niiskuskadu, kaitseb nahka ärrituste eest ja aitab haavadel paraneda.

Käimasolevate kuumade suveilmade valguses leiab pH5 tootevalikust ka deodorandi, mis sobib hästi ka deodoranditalumatusega inimestele, ja antiperspirandi, mis tagab higistavate kaenlaaluste korral kaitse 48 tunniks. Karedaks muutunud huulte eest hoolitseb tõhusalt õrnatoimeline huulepalsam, mis kaitseb nahka ka UVA-kiirte eest.

Õigeid tooteid kasutades väldid hilisemaid võimalikke probleeme, tundlikkust ja kuivust, mis võib viia suuremate nahamurede tekkeni. Kaitse oma nahka nii, nagu tema kaitseb sind, ning hoolitse tema eest vastavalt.

Jaga
Kommentaarid