„Et tooted püsiksid võimalikult kaua värsked ning toit ei lõpetaks prügikastis, on õigete säilitustingimuste hoidmine olulisem kui kunagi varem. Meie kvaliteediosakonnas läbiviidud kestvuskatsed on näidanud, et kui hoida piimatooteid ideaalsetes tingimustes, saab neid julgelt kasutada ka 5-7 päeva peale realiseerimisaja ületamist,“ toob ta välja. Jõemaa lisab, et lisaks kestvuskatsetele viidi Valio kvaliteediosakonnas veel hiljuti läbi ka jogurtitest, mille tulemustest selgub, et kui paari päeva jooksul avatud toodet ära ei tarbita, on õhukindel sulgemine pikaajalise värskuse A ja O.

Suur jogurtitest: kas silikoonkaas aitab jogurtil kauem värske püsida?

Valio kvaliteediosakond viis läbi testi, kus külmikusse jäeti kaks Alma täispiimajogurtit, millest üks oli kaetud korduvkasutatava silikoonkaanega, teine aga mitte. Jogurteid jälgiti kümne päeva vältel, et märgata millist mõju erinev säilitamine neile avaldab. Kümne päeva möödumisel kasvas lahtisele jogurtile hallitus, ent silikoonkaanega õhukindlalt suletud jogurt oli endiselt värske.

„Jogurti eluiga külmikus sõltubki suuresti just sellest, kas see on avatud või mitte. Kuna külmkapis saavad korraga kokku erinevad toiduained ning seepärast ei ole sealne õhk kunagi mikrobioloogiliselt puhas, on avatud toodetel suur oht ristsaaste tekkimiseks. See omakorda põhjustab nende kiiremat riknemist,“ selgitab Jõemaa.

Just sellepärast ongi oluline poolikuks jäänud jogurt korduvkasutatava kaane abil õhukindlalt sulgeda. Valio annab näiteks Alma jogurti ostjatele augustis ja septembris nii Pärnus kui ka Tartus sellise kaane kaasa. Jõemaa selgitab, et õhukindlalt suletuna võib jogurt külmikus värskena püsida ka mitmeid päevi pärast lõpukuupäeva möödumist, kuna sealsed piimhappebakterid toimivad säilitusainetena. „Avatud jogurt tuleks aga ära süüa maksimaalselt viie-kuue päeva jooksul – lahtiselt bakterid hävinevad ning jogurtis hakkab vohama hallitus,“ lisas Jõemaa ning andis soovitusi, mida veel lisaks õhukindlale sulgemisele teha, et võimalikult vähe piimatooteid lõpetaks prügikastis:

Planeeri toidukordi ja käi poes koos nimekirjaga

Planeerimine on raiskamise number üks vastane. Hästi planeeritud nädalamenüü ja toidunimekiri tähendab, et ilmselt oled juba poodi minnes läbi mõelnud vajalikud kogused ning ka kuupäevad, mis aitab poes teha paremaid valikuid: näiteks oma piima- või keefiriostu paremini ajastada ja valida võimalusel lähema säilivustähtajaga toode. Samuti tasub vältida tühja kõhuga poodi minemist – nii võib juhtuda, et ostad spontaanselt kokku liiga palju toiduaineid, mida hiljem õigeaegselt ära ei jaksa tarvitada. Hulgiostmisel tuleks hoolikalt mõelda, kas neid on ikka võimalik enne riknemist ära tarvitada või hoiustada niiviisi, et need piisavalt kaua säiliksid.

Ära hoia piimatooteid uksesahtlis

Kas teadsid, et eestlaste suur lemmik piima hoiustamiseks – külmiku uksesahtel – on tegelikult üks soojemaid paiku terves külmikus? Temperatuur külmiku erinevates osades jaotub ebaühtlaselt, mispärast tasuks uksesahtli asemel hoida piimatooteid pigem külmiku keskosas.

Piimatooted toasooja ei talu!

Mida täpsemalt piimatoote ideaalsele säilitustemperatuurile seda pidevalt hoida, seda tõenäolisemalt säilitab see oma kvaliteedi ka pärast säilivuskuupäeva möödumist. Reeglina jääb see vahemikku +2-+6 kraadi.

Pakendil olevast kuupäevast on veel tähtsamad sinu nina ja silmad

Enamus piimatooted on täiesti söömiskõlbulikud ka pärast pakendile märgitud kuupäeva. Seepärast tasub veel enne ära viskamist hinnata piimatooteid lisaks kuupäevale veel kolme näitaja alusel: lõhn, maitse ja konsistents. Kui tootel pole tavapärasest erinevat lõhna ega maitset, samuti pole konsistents muutunud, siis võib ka pärast pakendil märgitud kuupäeva toodet tarvitada. Hea nipp piima headuses veendumiseks on testida seda kuuma vee või kohvi peal – kui piim ei lähe tükki, on see veel tarbimiseks värske.

Organiseeri oma külmik säilivuse järgi

Veel üheks heaks nipiks on sorteerida külmik nii, et ükski toiduaine ei jääks teiste taha varju ja tekiks parem ülevaade, millised toiduained vajavad esmajärjekorras tarbimist või juurde varumist. Lisaks võiks külmiku etteotsa asetada vanema kuupäevaga tooted, et need kiiremini ära tarbida ja vähendada riknemise ohtu.

Alma jagab korduvkasutatavaid silikoonist kaasi!

Plastikkaane asendamiseks mõeldud korduvkasutatav silikoonist kaas on võimalik koos Alma jogurti ostuga kaasa saada perioodil 08.-21.08 Pärnu Maksimarketis, Port Artur Konsumis ja Tammiste Konsumis.

06.09-19.09 jagatakse topsikaasi Tartus Eedeni Maksimarketis, Kvartali Maksimarketis ja Lõunakeskuse Maksimarketis.

Kindlasti tasub hoida silm peal Valio sotsiaalmeediakanalitel, kus jagatakse detailsemat infot kaante jagamise osas.

Jaga
Kommentaarid