Suuremal osal 1. klassi minejatel on juba oma telefon. Kui sinu lapsel veel pole, mõtle läbi, kas oleks otstarbekas see talle osta ja mis eesmärki see täidaks. Kui kool asub kodust kaugemal ning lapsel on pärast kooli veel huviringid, võib olla hea, kui saate vajaduse korral omavahel ühendust võtta.

Alustada võiks lihtsamast, mõnekümne euro kanti jäävast nuputelefonist. Sellised telefonid ei paku huvi ka pikanäpumeestele. Kui aga ikka on soov nutitelefoni saada, siis võib esmalt vaadata, ega äkki endal või mõnel lähedasel mõni vana telefon alles pole. Siis ei ole nii kahju, kui see juhtub kaotsi minema või katki kukkuma.

Riided ja jalatsid

Kuna koolitee alustamine on uus ka lapsevanemale, kiputakse lapsele ostma rohkem koolivormi elemente kui vaja. Need on paraku üsna kulukad ja võivad kasvueas õppurile üsna ruttu väikseks jääda. Esmalt aruta lapsega, mis riietega ta soovib koolis käia. Kui koolis on kasutusel koolivorm, uuri, kas kooli lapsevanemad on väikseks jäänud riiete müügiks loonud järelturugrupi (näiteks Facebookis), või korraldatakse koolis laat, kus saab neid soodsamalt.

Samuti võid tuttavatega nõu pidada, missuguseid riideid oleks lapse vajadusi arvestades üldse mõistlik tellida. Näiteks oleks nutikas tellida tekkel number-paar suurem ning kui võib valida vesti või kampsuni vahel, võib olla parem osta vest, kust pole kohe varrukatest näha, kui laps on pikkust juurde visanud.

Lisaks on oluline pöörata rõhku sisejalanõudele. Need peaksid laskma jalal hingata ning olema mugavad ja toetavad.

Kui koolivorm puudub, siis jälgi poodide soodushindu, et riided kõige hinnasõbralikumal ajal soetada, ning hoia silm peal lemmikpoodide kodulehtedel, sest e-poes võivad hinnad ka sooduskampaaniate ajal olla päris poest soodsamad. Jällegi, ole avatud järelturu riietele, sest kuna lapsed kasvad nii kiiresti, võid vahel saada nn teise ringi riideid, millel on tegelikult isegi hinnasilt küljes või on jalanõudega ainult mõned korrad käidud.

Koolitarbed

Enne koolitarvete hankimiseks ostuspurdile tormamist uuri välja, kas kool on koostanud vajalike asjade nimekirja. Kui pole täpselt teada, mida vaja läheb, ei tasu asju suvaliselt kokku osta. Parem juba oodata augustikuu lõppu ja suunduda poodi siis, kui konkreetne nimekiri olemas.

Suuremad kauplused korraldavad augustis koolitarvete sooduspakkumisi. Võrdle neid omavahel, et soetada asjad kõige soodsamal ajal. Lisaks hoia silm peal muudel bürootarbeid müüvatel poodidel.

Tihti soovivad ka lähedased 1. klassi minejatele midagi kinkida. Anna neile vihjeid, mis on veel ostmata.

Vastupidav koolikott

Kooli- ja trenniasjade koti valik võib kujuneda parajaks peavaluks. Koolikott peaks istuma õigesti ning toetama selga. See peaks olema vastupidav, vett hülgav, mugav, jõukohase hinnaga ning lõppude lõpuks ka veel ilus. Kuidas siis valida kott, mis vastab kõigile neile tingimustele? Käi poodides kotte proovimas ja kuula müüja nõuandeid. Piilu ka järelturule.

Ning veel üks hea nipp: vali neutraalsemaid toone ja stiile, et sa ei peaks hakkama igal aastal uut kotti ostma. Kvaliteetne esimese kooliastme koolikott võib iseenesest aastaid tublilt vastu pidada, aga näiteks tüdrukute roosa värvi vaimustus võib hoobilt 1. klassi lõpuks kadunud olla.

Ootamatud kulud

Kooliteed alustavad lapse vanemal tuleb valmis olla ootamatusteks. Näiteks võivad mõningad töövihikud olla tasulised. Samuti kogutakse kooliaasta alguses nn klassiraha, et käia õppeaasta jooksul ekskursioonidel, õppekäikudel ja teatris.

Meelepärased huviringid

Koolilapse jaoks on kool vaid osa päevast. Pärast tunde tahaks teha midagi meelepärast, olgu selleks siis tantsimine, sport või hoopis pillimäng. Enne kui hakkate koos sobivaid huviringe välja valima, heida pilk ka kooli kodulehele või suhtle kooli huvijuhiga, sest paljudes koolides pakutakse samuti huviringe ja tegevusi. Need võivad olla tasuta või soodsamad kui mujal, lisaks võtavad neist osa oma kooli või klassi lapsed, mis on tagasihoidlikumatele lastele kindlasti hea uudis.

Transport kooli-trenni-koju

Juba koolide vahel valides ei pääse üle ega ümber transpordi küsimusest. Kuidas laps hakkab kooli, trenni ja kodu vahet liikuma? Kui ühistranspordiga, uuri koolist, kas liigub koolibuss ning kas transport on kuidagi kompenseeritud.

Juhul kui oled otsustanud, et transpordite last ise, arutage peres läbi, kuidas seda kõige mõistlikumalt ja säästlikumalt korraldada, eriti kui treeningud pole kohe pärast tunde. Võib-olla on lapsel parem alguses olla pikapäevarühmas, kus ta saab süüa ja kodutöö ära teha, ning saate ta hoopis pärast tööd peale võtta.

Toetused

Kohalikud omavalitsused pakuvad 1. klassi minejatele toetusi. Uuri, millised võimalused on sinu kodukohas ning kas selleks on vaja midagi teha, näiteks täita avaldus või taotlus. Mõne valla 1. klassi astuja toetus koosneb koolitarvete komplektist, seega tasub seda varakult uurida.