Tõepoolest, üheks „külaliseks“ igal aastal ja pea igas rühmas ning eriti just pisemate laste rühmades on erinevad kõhuviirused. Kaebused võivad alata äkki ja nii on kokkupuude haigustekitajatega paljudel lastel korraga. Oksendamise ja kõhulahtisuse sümptomitega kulgevad haigused sagenevad ka jõulupühade perioodil, kuna siis tarbitakse mandariine, mis ei pruugi alati olla puhtad. „Plahvatusliku“ algusega rotaviirus, mis algab vesise kõhulahtisuse, oksendamise ja palavikuga, kipub olema sesoonne. Esinemissagedus tõuseb talvel ja kevadel. Nakkusallikaks võib olla juba haigestunud inimene, kuid rotaviirused levivad ka vee ja toiduga. Tavaliselt kestab haigus alla viie ööpäeva.

Milliseid õpetussõnu ja soovitusi pisikestele lasteaeda minnes anda, et laps õpiks ise enda hügieeni eest hoolitsema?

Omast kogemusest tahaksin välja tuua selle, et lastevanemate ja lasteaia personali omavaheline suhtlus nendel teemadel on väga tähtis. Lasteaedades ollakse kätepesu tähtsuse osas üsna hoolikad. Soovitan last lasteaeda viies ja teda õpetajatele üle andes toonitada, et peres on lapsega kokkulepe, et ta peseb esimese asjana lasteaeda jõudes käed. Nii näeb ka lasteaia personal, et puhtus ja hügieen on konkreetses peres au sees. Hea eeskuju juurutamine on siis ka lihtsam.

Üsna pisikeste tegelaste puhul on hea nipp see, kui kätepesu ajal lasta neil vees sulistada ja kasutada seepi. Vastasel juhul piirdub kätepesu vaid korraks vee puutumisega ning ei teki käte omavahel kokku hõõrumise oskust. Kui kõrvalt jälgida ja suunata seebise käega teist kätt puutuma, siis on tulemus kordades parem. Nii ka lasteaias. Samuti muud nipid, nagu köhimine pluusivarrukasse. Selleks kasutatakse kindlasti käsivart, mitte käelaba.

Kas lasteaias leviv kõhugripp võib kanduda ka teistele pereliikmetele ja mida kodustes tingimustes teha, et seda vältida?

Selleks, et kõik lasteaiarühmas olnud lapsed ei haigestuks, peab lasteaia personal hoolitsema selle eest, et oksendamise või kõhulahtisuse juhtumi korral saaksid tagajärjed korralikult likvideeritud. Kui okse ja väljaheitega on saanud pihta mõni pind või mänguasi, tuleks need väga hoolikalt puhasta, aga ka teised selle ruumi pinnad. Ka laste kätepesu rutiini tuleb sel päeval hoolikalt jälgida. Paraku on nii, et kui mõnel lapsel on olnud otsene kokkupuude haigustekitajaga, siis on väga suur oht, et ka tema haigestub.

Kui on olnud teada, et rühmas levib mis iganes tüüpi kõhu- ja okseviirus, siis on kodus hea tegeleda ennetusega. Näiteks tarvitada teatud tüüpi piimhappebaktereid, mida saab soetada apteegist. Need aitavad taastada soolestikus ja limaskestal heade bakterite tasakaalu ja nii on oht haigestuda väiksem. Samamoodi võiks käituda ka teised pereliikmed. Kasutada sellel perioodil näiteks ravimit nimega Enterol (Saccharomyces boulardii CNCM I-745), pesta tihedalt ja korralikult käsi, puhastada vajadusel tualetti, ukselinke ja teisi kokkupuutepindasid. Täiskasvanud ei pruugi alati haigestuda, kui laps on lasteaiast midagi põnevat külge saanud, aga oht on suur. Eriti kui mingil põhjusel on immuunsus langenud.

Viirus levib ukselinkidelt ja muudelt sagedasti puudutatavatelt pindadelt kulutulena.

Kuivõrd ohtlik võib kõhuviirus olla? Mida lapse juures jälgida ja millal tuleks pöörduda arsti või kiirabi poole?

Keha ei tohi jääda vedelikupuuduse kätte, see on äärmiselt tähtis. Seega tuleb juua piisavalt vett. Väga hea on juua vahepalana puljongit. Kindlasti peab jälgima väikelapsi, kuna nende puhul on vedelikupuuduse tekkimise oht suurem. Selle märgiks on suukuivus, kaalukaotus, nutt ilma pisarateta ning see, kui imiku mähe on üle kolme tunni kuiv olnud. Kui kõhulahtisus kestab pikalt ja sellega kaasneb palavik ja kõhukrambid, peab kiiremas korras arsti poole pöörduma või abi kutsuma. Samuti tuleb abi kutsuda, kui lapse roojas või oksemassides on verd, esineb tugevat kõhuvalu, laps keeldub joogist ja oksendab sageli ning suures koguses. Ohumärgiks on ka lapse loidus või ülierutuvus, vähenenud urineerimine ning kiire pulss ja hingeldamine.

(Saccharomyces boulardii CNCM I-745) 250 mg kapslid ja 250 mg suukaudse suspensiooni pulber on käsimüügiravimid.

Näidustused: soole mikrofloora muutustest põhjustatud sooletalitlushäired, sealhulgas kõhulahtisus; antibiootikumravist tingitud kõhulahtisuse profülaktika ja ravi.

Ravimi omaduste kokkuvõte kinnitatud märtsis 2021.

Müügiloa hoidja: BIOCODEX, 7 Avenue Gallieni, 94250 Gentilly, Prantsusmaa

Täiendav info müügiloa hoidja Eesti esindusest: Biocodex OÜ, Väike-Paala 1, Tallinn 11415, telefon: 605 6014, info@biocodex.ee

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

08/2022_105350071

Jaga
Kommentaarid