Lapse tulevase tervise garantiina tasub tüvirakkude säilitamise vajalikkus läbi mõelda juba lapseootuse ajal ja täna on nabaväädi tüvirakkude kogumine Eestis võimalik vaid Ida-Tallinna Keskhaiglas, millel on olemas nabaväädivere ja nabaväädikoe võtmiseks vajalik litsents. Ida-Tallinna Keskhaigla ja Next Fertility Nordic ämmaemand ning kolme noormehe ema Kirlin Meejärv selgitabki saates, mismoodi Eestis tüvirakke kogutakse ja enda otsusest lapse tüvirakud säilitada räägib ka doula, imetamisnõustaja ja kolme lapse ema Katrin Saage.

Lastel, kes praegu sünnivad, on võimalik osa saada väga kiiresti arenevast personaalsest meditsiinist. Kusjuures võimalus, et külmutatud tüvirakud võivad sobida ka vanemate ja õdede-vendade raviks, on väga suur. Juba praegu kasutatakse tüvirakke vähiravis, näiteks leukeemia puhul, aga ka teiste verehaiguste ning immuunsüsteemi haiguste ravis.

Paljude elu jooksul tekkida võivate raskete haiguste ja traumade korral võib abi saada tüvirakkudest. Näitena võiks tuua diabeet, maksakahjustus, insult, Alzheimeri tõbi, hulgiskleroos, seljaaju kahjustus, põletused jne, mil ravi tüvirakkudega on näidanud paljutõotavaid tulemusi.

Võib öelda, et tüvirakud on võimelised ravima ka neid haigusi, mis on seni olnud praktiliselt ravimatud. Ja kuna tüvirakud säilivad tõepoolest väga kaua, võib nende abile loota ka elu teises pooles ette tulla võivate haiguste puhul.

Kui vanemad otsustavad lapse tüvirakud säilitada, siis Future Health Biopangas säilitatakse neid esmalt 25 aastat ja tulevikus võib täiskasvanuks saanud laps ise säilitamisaega pikendada.

Mida aga teha siis, kui beebi on juba sündinud ja info tüvirakkude säilitamise võimalusest jõudis lapsevanemateni liiga hilja. Tegelikult pole siiski ka sellisel momendil veel päris hilja. On veel üks hetk, mis on sobilik isiklike tüvirakkude saamiseks, milline nimelt, vaata ja kuula juba saatest. Küsimusi esitab Eve Kallaste.

Rohkem infot tüvirakkude säilitamise kohta: elumus.ee

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid