Eesti riiklikud toitumissoovitused

Eesti riiklikud toitumissoovitused soovitavad süüa päevas 300–500 g köögivilju, millest pool võiks olla kuumtöödeldud – näiteks aurutatud –, ning 300 g puuvilju või marju. Need kogused võiks anda meie organismile piisavalt vitamiine, mineraalaineid ja teisi bioaktiivseid ühendeid, mis toetavad tervist ning hoiavad ära haigestumist kroonilistesse haigustesse. Igapäevases menüüs peab olema eri värvi taimseid toiduaineid ja tuleb süüa erinevaid vilju, sest ainult sellisel moel on võimalik saada erinevaid kasulikke fütotoitaineid. Oma vastuvõttudel toitumisspetsialistina pole ma seni kohanud inimest, kes iga päev soovitatud puu- ja köögiviljakogust tarbiks, ning enamik inimesi vajab nõuandeid, kuidas taimse toiduga oma menüüd rikastada. Hea võimalus on vahepaladena just puu- ja köögivilju tarbida.

Polüfenoolid – kurkumiin ja resveratrool

Fütotoitained jagunevad terpenoidideks, fütosteroolideks, polüfenoolideks ja tioolideks. Polüfenoolide gruppi kuuluvad näiteks kurkumiin, mida saadakse kurkumist, ning resveratrool, mida sisaldavad näiteks viinamarjad.

Resveratrool on polüfenoolne fütoaleksiin. Imendub kiiresti organismis, kuid on halva biosaadavusega ja metaboliseerub kiiresti, nagu ka näiteks kurkumiin. Fütoalksiine toodavad taimed enda kaitseks keskkonnast tuleneva stressi vastu, nagu halb kliima, seenhaigused, hallitus, ja ka kaitseks putukate vastu. Teadlaste eriline huvi resveratrooli toime vastu tekkis siis, kui avastati nn prantsuse paradoks – 1992. aastal läbi viidud epidemioloogiline uuring näitas, et vaatamata sellele, et prantslased tarvitavad iga päev hulgaliselt küllastunud rasvu, ei ole nende seas suuremat haigestumist ja suremust kardiovaskulaarhaigustesse. Kuna on teada, et prantslaste õhtusöögi juurde kuulub ka pokaal veini, tuldi järeldusele, et just viinamarjades sisalduv resveratrool aitab vältida haigestumist kardiovaskulaarhaigustesse ja seda eelkõige oma väga tugeva põletikuvastase toime tõttu. Resveratrooli sisaldus on suur viinamarjades, mustikates, maapähklites, mustades sõstardes, vaarikates, jõhvikates ja mõnede taimede juurtes. Viinamarjades on sisaldus kõige suurem just roosades ja punastes marjades ning eelkõige just viinamarjade kestades. On teada, et kõige suurema resveratroolisisaldusega on „Malbeci“ viinamarjasort. Mina oma vastuvõttudel peatun tavapäraselt ka viinamarjade teemal ja seda kahel põhjusel. Esiteks seepärast, et tegemist on puuviljadega, mis on uuringute kohaselt kõige rohkem saastatud erinevate taimekaitsevahenditega. Teiseks seetõttu, et minu nõustamistel käivad sageli inimesed, kes soovivad kaalust alla võtta, ja viinamarjad oma suure glükeemilise koormuse tõttu ei sobi ei kaalulangetajale ega diabeetikutele. Kas kasutada siis kardiovaskulaarhaiguste preventsiooniks iga päev alkoholi? Kindlasti ei ole hea mõte nii mentaalse kui ka maksa tervise seisukohalt tarvitada iga päev alkoholi, eriti kui alkoholiprobleemid on perekondlikus anamneesis.

SmartHit IV® Polifen

Hea võimalus, kuidas tagada polüfenoolide hea imendumine ja toime, on tarvitada kvaliteetset toidulisandit, näiteks SmartHit IV® Polifeni. See vedelal kujul toidulisand sisaldab kurkumist saadud kurkumiini ja Jaapani kirburohu risoomist saadud resveratrooli. Mõlemal polüfenoolil on tugev põletikuvastane ja antioksüdatiivne ning vähivastane toime ja on teada, et erinevad fütotoitained koos avaldavad sünergistlikku toimet. Jaapani kirburohi on olnud aastatuhandeid kasutusel Aasias ravimtaimena ja Hiina Farmakopöa järgi on lubatud koostisosa nii Hiina kui ka Lääne meditsiini ravimites.

Kurkumit on Hiina meditsiinis kasutatud juba aastatuhandeid ja tänapäeval on ta üks enim uuritud ravivate omadustega toiduaineid ning on teada tema tugev antioksüdatiivne, antiproliferatiivne ja põletikuvastane toime. Kurkum on hea toidulisand nii liigesehaigetele, kardiovaskulaarhaigetele kui ka onkoloogilistele haigetele.

Resveratroolil on kardioprotektiivsed omadused. See langetab LDL-kolesterooli taset ja trombotsüütide adhesiooni, vähendades tänu sellele trombi tekke riski. Aitab kaasa organismis NO tekkele, mis on endogeenne vasodilataator, langetades nii perifeerset vastupanu ja vererõhku. Resveratroolil on vähivastased omadused ja in vitro ning in vivo loomkatsed on näidanud, et see pärsib kantserogeenide toimet sihtorganitele ja kudedele. Katsed on näidanud, et resveratrool aitab pärssida vähi arengut ning toimib nagu kemosensibilisaator ehk parandab kemoteraapia tõhusust ja vähendab kõrvaltoimeid ravikuuri ajal.

Tagamaks nii resveratrooli kui ka kurkumiini hea imendumise ja biosaadavuse, kasutatakse SmartHit IV® Polifenis mikrokapseldamist liposoomidesse, mis tagab polüfenoolidele kuni seitse korda parema imendumise. Kahe erineva polüfenooli sisaldus komplekspreparaadis parandab imendumist veelgi. Mikrokapslid on rakkudega võrreldes 100 korda väiksemad, nende membraanid koosnevad fosfolipiidsest kihist, mis muudab liposoomid soolestiku rakkude poolt äratuntavaks ja võimaldab neil hõlpsasti neisse siseneda. Selline tehnoloogia tagab parema toimeaine imendumise, kaitseb toimeainet lagunemise eest ega põhjusta düskomforti seedetraktis. Miosol® on ainulaadne tehnoloogia, mille on välja töötanud Šveitsi firma Valentis teadlased.

SmartHit IV® Polifen on vajalik toidulisand inimestele, kes on haigestunud mõnda südame-veresoonkonnahaigusesse, nagu kõrge vererõhk, südamepuudulikkus või kõrge kolesteroolitase. Samuti neile, kelle anamneesis on onkoloogiline haigus. Sobib organismi toetamiseks ka kemoteraapia kuuri ajal. Preventsiooniks võiks kasutada nii suure kardiovaskulaarse riski kui ka vähiriskiga patsiendid.

Igapäevane menüü peab olema makrotoitainete koha pealt tasakaalus ja järgima taldrikureeglit. Kindlasti koosnema eri värvi taimsest toidust ja hea oleks iga päev tarvitada ka hapendatud tooteid ning rohkelt maitseaineid ja ürte. Targalt toitumine on investeering iseenda tervisesse ja tulevikku. Minu moto on „Targalt toitudes terve ja rõõmus!“. Kui tundub, et endal sellisest tarkusest puudu tuleb, peaksid tulema minu vastuvõtule.

Olukorras, kus tervis vajab ekstra toetust ja turgutust, tuleb valida tõhus hea imendumisega toidulisand, näiteks SmartHit IV® sarjast.

Jaga
Kommentaarid