Mis on lugemisraskus (sh düsleksia), milles see täpsemalt väljendub, kuidas seda märgata, millised on toetamise võimalused, millist rolli mängivad siin uskumused ja millised on õppetunnid teistest riikides - just sellest räägitakse kahepäevasel rahvusvahelisel konverentsil Tallinna Ülikoolis.

Reedel, 14. oktoobril, ootame osalema õpetajaid ja tugispetsialiste, laupäev, 15. oktoober on suunatud eelkõige lapsevanematele.

Düsleksia on seni Eestis vähe tähelepanu saanud, seda esineb aga palju rohkem, kui me oleme harjunud arvama. On paradoksaalne, et paljud täiskasvanud ei tea, et nende aeglase lugemise, kehva õigekirja ja võõrkeelte õppimise raskuse põhjus on düsleksia. Düsleksia ei ole seotud inimese intellektiga ja düsleksiaga inimeste seas on palju väga andekaid ja elus suurepäraselt hakkama saavaid inimesi: düsleksia on Rootsi kuningaperel, telekokal Jamie Oliveril, ärimehel Richard Bransonil ja näitlejal Tom Cruise'il. Väidetavalt ilmnes düsleksia tunnuseid ka Leonardo da Vincil ja Albert Einsteinil. Düsleksiaga inimesed on tihti väga head suhtlejad, visuaalsed mõtlejad, innovaatiliste ideede loojad - just selliste oskuste järele on tööturul järjest kasvav nõudlus. Samas on Suurbritannias ja USA-s on tehtud uuringuid vanglates ja leitud, et ligikaudu pooltel vanglakaristust kandvatel inimestest on düsleksia.

Konverentsi peaesinejad, prof Richard Boon ja John Hodges (USA) tutvustavad teaduspõhiseid düsleksia käsitlusi laiast maailmast, Tallinna Ülikooli teadlased vaatavad lähemalt Eesti õpetajate teadmisi lugemisest ja lugemaõppimisest. Lisaks räägitakse uskumuste rollist õpitulemuste ja enesehinnangu kujunemisel. Kõik osalejad saavad teha läbi düsleksia simulatsiooni, et paremini mõista lugemisraskusega laste tundeid ja kogemusi.

Konverentsi info ja registreerimine Eesti Lugemisühingu kodulehel.

Konverentsi toimumist toetab Baltic-American Freedom Foundation. Konverents on osavõtjatele tasuta, vajalik on registreerimine. Kohtade arv töötubades on piiratud!

Oktoober on rahvusvaheline düsleksia teadlikkuse kuu ja selle raames korraldatakse lugemisraskusele (sh. düsleksiale) pühendatuid üritusi üle maailma. Eesti Lugemisühingu eestvedamisel on alates 2014. aastast korraldatud düsleksia päeva, 2021. aastal oli tähelepanu all täiskasvanute düsleksia.

Kohtumiseni konverentsil 14. ja 15. oktoobril 2022!

Jaga
Kommentaarid