Meile lapsevanematena on antud korralikult ülesandeid, aga üks suur ja vahest üks olulisemaid neist on innustada oma lapsi loominguliste asjadega tegelema. Kui mõtled, et kuidas küll, siis siin on väikene spikker.

Lase lapsel katsetada

Anna lapsele kätte kunstitarbed, näiteks keskkonnasõbralikud Crayola rasvakriidid, pliiatsid või mahapestavad vildikad, mis lisaks lõbusatele erksatele värvidele ja muljumiskindlatele otstele on väikelapse käele praktilised ja mugavad. Seejärel julgusta last katsetama, suuna teda mõtlema kastist välja, esita küsimusi (nt mis värvi võiks olla päike, kui ta poleks kollane?) ja lase lapse kujutlusvõimel lennata.

Tee loominguline protsess lõbusaks

Ära mõtle ainult lõpptulemusele. Näita oma lapsele, kui põnev ja lõbus võib kogu protsess olla. Alates värvide valimisest, erinevate kunstitarvete kombineerimisest (näiteks rasvakriidid ja sädelevad liimid või pliiatsid ja viltpliiatsid) kuni lõpliku pildi valmimiseni. Tee sellest tegevusest sündmus, mida laps iga kord pikisilmi ootab.

Jaga lapse entusiasmi

Laps peegeldab sind. Kui sa pole mis tahes loovast tegevusest elevil ja vaimustuses, kaob ka lapsel selle vastu huvi. Seega isegi kui väsimus võtab võimust või tööl oli kehvavõitu päev, leia endas see rõõm ja tuhin oma lapsega sellele loovale teekonnale astuda. Lase lapsel endal rääkida, mis ta joonistas – lase tal jutustada lugu sellest maailmast, mis paberile sai. Kui sulle mõnikord tundub, et lapse joonistatud siil on pigem koera moodi või kass meenutab rohkem rotti, siis jäta see enda teada ja lihtsalt ela talle kaasa. See julgustab teda ja toidab loovat mõtlemist. Lisaks tasub leida lapse kunstiteosele kodus kindel koht, kus seda näidata (näiteks külmkapp või mõni riiul). See kinnitab lapsele, et tema tööd hinnatakse, ja nõnda tekib tal suurem huvi taas pliiatsi või vildika järele haarata.

Ära karda segadust

See on vast kõige keerulisem punkt igale lapsevanemale. Me kõik soovime, et meie laps laseks oma loovusel lennata, aga igav ja tõsine täiskasvanu meie kuklas on mures. Ta muretseb, millal jääb valgest paberilehest väheks ja laps leiab parema lõuendi kauni valge seina näol. Siin võime me kõik rahulikumalt hingata, sest Crayola tootevalikust leiad kunstitarbeid, mida on lihtne maha pesta – piisab ainult veest ja nõudepesuvahendist. Sellest hoolimata, et pinnad jäävad puhtaks, ei tasu segadust karta. Segadus, mis tuleb laste loovatest tegevustest, on ju tegelikult tore. See tähistab lapse arengulisi samme, tema uudishimu ja mängulusti ning lapsevanemana tead, et aeg läheb kiiresti ja seda segadust hakkad veel igatsema.

Nüüd, kus oled need neli näpunäidet endale kõrva taha pannud, saad astuda oma lapsega toredale loovale teekonnale. Kes teab, äkki su sisemine laps on seda teekonda samamoodi pikisilmi oodanud.

Crayola on maailma juhtiv laste kunstitarvete tootja. Crayola esimene pakk rasvakriite jõudis poelettidele 1903. aastal. Sellest aastast alates on Crayola pühendunud tootearendusele ja töötanud selle nimel, et iga toode oleks kvaliteetne, keskkonnasõbralik, turvaline ja toetaks last tema igas arenguetapis.

Jaga
Kommentaarid