B12-vitamiini puudulikkus – vanus, kroonilised haigused, ravimid

On teada, et üle 60-aastaste inimeste seas on B12-vitamiini puudus suhteliselt sage ja andmed Ameerika Ühendriikidest ütlevad, et selles vanusegrupis on 20 protsendil inimestest B12-vitamiini puudus. Ka minul on oma nõustajatöös selline kogemus, kus just eakatel on madalad kobalamiini analüüsitulemused. Samuti on kobalamiini madal tase seotud paljude krooniliste haigustega, nagu Crohni tõbi, atroofiline gastriit ja alkoholism, ning seda esineb ka bariaatriliste ja soolelõikuste tagajärjel. B12-vitamiini imendumise häired võivad esineda ka mõnede retseptiravimite kasutamise tagajärjel. Siia alla kuuluvad nii diabeediravimid kui ka väga laialdaselt kasutuses olevad maohappe teket pärssivad ravimid. Minu vastuvõttudel käinud inimestest on maohappe teket pärssivaid ravimeid kasutanud umbes kolmveerand. Järjest tavapärasemaks on muutunud see, et peale oma D-vitamiini analüüsi tulemuste on inimesed teadlikud ka B12-vitamiini sisaldusest vereanalüüsis ja langenud taset on olnud nii omnivooridest teismelistel kui ka vanuritel.

B12-vitamiini toime

Vitamiin B12 on vajalik aminohapete normaalseks ainevahetuseks, aneemiate ennetamiseks, normaalseks närvisüsteemi toimimiseks ja vererakkude loomeks luuüdis. B12-vitamiin on oluline müeliini sünteesiks. Müeliin on närvikiude ümbritsev aine, mis kaitseb närvikiude ja võimaldab kiiret signaali ülekannet närvirakkude vahel. Kuna B12 osaleb organismis homotsüsteiini regulatsioonis, arvatakse see olevat oluline vitamiin kardiovaskulaarhaiguste riski langetamisel.

B12-vitamiini puudulikkuse sümptomid

Kuna B12-vitamiini puudus võib põhjustada aneemiaid, võib olla üheks sümptomiks väsimus. Samuti seostatakse selle vitamiini puudust torkimistundega perifeerias, kognitiivsete funktsioonide häiretega ning närvilisuse ja depressiooniga. Üsna sagedasteks sümptomiteks on ka peavalu ja suuhaavandid. Kui seostad oma terviseprobleemi mõne eelmainitud sümptomiga, võid pöörduda perearsti poole, kes vajadusel sind vereanalüüsile saadab, või vali apteegist endale vitamiin lisandina.

B12-vitamiin toidulisandites, SMARTHIT IV VITAMIIN B12 30 ml

Apteekides on B12-vitamiinide valik väga lai ja enamik nendest on tableti vormis. On hästi teada tõde, et paremaks imendumiseks on vajalik toidulisand teha võimalikult kehaomaseks, sest ainult nii saab tagada parima imendumise ja toime. Näiteks liposoomne mikrokapseldatud B12 tilkadena tagab kolm korda parema biosaadavuse võrreldes sama vitamiiniannust sisaldavate tablettidega. Minu soovitus nii apteekri kui ka toitumisspetsialistina on usaldada tänapäeva tippteadlasi ja tehnoloogiaid. Väga hea valik on SMARTHIT IV VITAMIIN B12 30 ml, milles on tõhusa MIOSOL®-i imendumistehnoloogia abil valmistatud vedelal kujul B12-vitamiini mikrokapslid, mis tagavad vitamiini väga hea imendumise. Mikrokapslite kest koosneb fosfolipiidsest kihist, mis on rakuseintega seotud komponent. See paneb rakud mikrokapsleid hästi ära tundma ja tagab hea imendumise. Mikrokapslite suurus on väiksem kui rakkudel, mistõttu ei ole neid vaja täiendavalt peenestada. Kuna mikrokapslid ei lagune maos, vaid alles sooles, siis on tagatud hea imendumine ka muutunud maohappesuse korral. Kindlasti on paljude jaoks lisaväärtuseks ka ravimvorm – vaarikamaitselised tilgad.

Kui soovid tervist toetavaid ja haigusi ennetavaid toitumisnõuandeid, mis arvestavad sinu individuaalsuse ning kaasuvate haigustega, siis pöördu toitumisterapeudi poole. Minu vastuvõtud toimuvad Pärnu kesklinnas ja veebi teel.

Isegi hästi läbimõeldud ja tervist toetav igapäevamenüü vajab pingelistel perioodidel lisatuge toidulisandite kujul. Vali tooted, mis tagavad hea imendumise – näiteks SmartHit IV sarja preparaadid.

Toitumisterapeut ja toitumisnõustaja Aire Toomsalu, MSc

Tutvu tootega lähemalt SIIN.

Jaga
Kommentaarid