Enne emaks saamist olin otsustanud, et minust saab väga chill ökoemme, kes ei järgi kindlat päevakava ja teeb kõik lapse järgi. Laps sööb siis, kui laps tahab ja laps magab siis, kui laps tahab. Esimese kuu ajaga oli selge, et mu laps ei taha üldse süüa ja tahab kogu aeg magada. Siis kõik muutus, ta hakkas paremini sööma ja samas päevade kaupa üleval olema. Ta lihtsalt ei maganud, tee mis tahad. Oli üleval, täitsa heas tujus ja rahulik, aga 1,5-kuuse beebi unetunde kokku lugedes sain šoki. Neid oli ööpäevas umbes 8-9. Jälle paanika, sest targad raamatud ütlesid miinimumiks 16!
Teadagi on uni laste jaoks ülioluline, sel ajal aju areneb ja mõelda vaid, kui ta ei maga, siis järelikult saab ta ajukahjustuse või midagi hullematki! Kõige lihtsam näis saada beebit magama õues vankris, seega hakkasin tegema tundide pikkuseid jalutuskäike. Ja ta hakkaski magama! Sekundipealt 40 minutit korraga ja ainult siis, kui vanker liikus... Ja niimoodi üksikute eranditega kuni 15-kuuseks saamiseni. Minust sai õue-emme, kes kõndis kilomeetrite kaupa nii suvelõõsas kui paduvihmas kui põlvini lumes.

Esialgu oli uinakuid päevas viis ja kuna iga kord vankrit kortermaja koridori tarida ei tundunud kuigi mõistlik, avastasin tohutul hulgal uusi tänavaid ja parke oma tolleaegse elukoha lähistel ja isegi mitte nii lähistel. Teadsin strateegilisi punkte, kus saab kohvi ja pirukat kaasa osta, kus invavetsus lapse mähet vahetada ja millise pargipingi peal kõige privaatsemalt imetada. Oli suviseid hetki, kus nautisin päikesepaistet ja jalutamist, aga väga palju oli vihmaseid või poriseid päevi, kus mind täitis pigem enesehaletsus või trots, et miks just mina ja miks nii. Sisemuses vihastasin alati, kui mul soovitati magada päeval koos beebiga. Ma ei oska üheaegselt kõndida ja magada ning see ei tundu mulle ka eriti turvaline!

Proovisin loomulikult aeg-ajalt last ka tuppa magama saada, kuid 99% juhtudest see ei õnnestunud. Mäletan üht eriti ängistavat hommikut, kus ma ei olnud lihtsalt põhimõtteliselt nõus minema õue jalutama enne, kui olen saanud kohvi juua ja midagi süüa. Meil läks mehega kahe peale 2,5 tundi ja lõpuks magas beebi 15 minutit – aga vähemalt sain ma oma kohvi kätte.

Beebi ei pea olema õpikunäide

Esimese lapse esimene eluaasta oli mu jaoks ääretult raske ja kuigi beebist oli rõõmu palju, varjutasid seda söögi- ja magamise teemad, mu enda liigne nõudlikkus või kõrged ootused ning paraku ka teised värsked emad, kellel olid „kergemad“ lapsed ja kes andsid mulle mõnikord märku, et ma lihtsalt virisen liialt. Nüüd, tagantjärele targemana tahaksin ajas tagasi rännata ja värskele emale endas mõned soovitused anda:

1. Ära jäta end üksi! Kasuta julgelt lähedaste või hoidjate abi, kui vaja. Hoia regulaarset suhtlust sõbrannadega, aga pea meeles, et kõigi emaks saamise kogemused on erinevad.

2. Hoolitse enda eest! Söö, joo, puhka. Kui tundub, et selleks pole aega, vaata esimest punkti.

3. Lepi sellega, kui su laps pole n-ö õpikunäide või ideaalne beebi. Kõik on pidevas arengus ja muutumises ning kõik lapsed hakkavad kunagi terve öö magama (isegi kui see juhtub 4-aastaselt).

Jaga
Kommentaarid