Kuiv sügelev nahk ja karedad käed paistavad sageli olevat talvega saabuv paratamatus, mis tuleks justkui kevade leebemate temperatuurideni ära kannatada. Vähemalt ise arvasin küll aastakümneid nii. Kui tolmamiseni kuivad sääred andis kiirematel eluperioodidel peita hommikuti pikkade pükste sisse, siis käte karedust püüdsin leevendada enamasti esimese ettejuhtuva kätekreemiga. Seda aga ka üldjuhul alles siis, kui käed juba väikestest nahalõhedest kibedasti kipitama hakkasid. Erilist paranemist sellisest viimase hetke kreemitamisest küll loota polnud ja nii ma siis muudkui tühjendasin üksteise järel neid hästilõhnavaid kreemipurke.

Lipikari sarja koostisosad toimivad atoopilise naha peamiste iseloomulike sümptomite vastu.

Kuni sain emaks. Väikese inimese eest hoolitsema asudes sai järsku oluliseks, kas, mida, millal ja miks ma tema nahale määrin, millega teda pesen, kuidas sõltub sellest tema heaolu ja tervis. Lapsega koos kujunenud uued harjumused hakkasid üha enam külge ka enda eest hoolitsemisel. Esimest korda elus hakkasin süvenema sellesse, mis meie nahaga siis ometi erinevates kliimatingimustes, sealhulgas kütteperioodil, toimub, ja kuidas juba eos hullemat ära hoida. Hästi töötavaks reegliks avastasime igahommikuse ja -õhtuse kogu keha niisutamise ning seda olenemata aastaajast. Kuna lapse nahk kaldub allergilisusele ja atoopilisusele, vahetasime vannitoakapis kõik värvilised hästilõhnavad kreemid ja dušigeelid tundlikule nahale mõeldud apteegisarjade vastu.

Lipikari sarja koostisosad toimivad atoopilise naha peamiste iseloomulike sümptomite vastu.

Leidsime enda jaoks parima lahenduse

On tunda, kuidas kreem suudab ärritunud nahka rahustada ja vähendada sealjuures ka sügelust.

Praegu kasutame kogu perega Lipikari pesuvahendit ja kehapalsamit, mis töötavad käsikäes, et ärritunud nahka rahustada ja niisutada, ning sobivad kõigile juba esimestest elupäevadest alates. Mõnusalt kreemjas pesuvahend Lipikar Syndet AP+ on meil kasutusel nii käteseebi kui ka dušigeelina. Ehkki ärritunud nahale ei sobi vee kuivatav mõju üldse, suudab see lipiide taastav pesuvahend nahka üllatavalt hästi rahustada ja vähendada ägedat kuivust juba pesemise ajal. Koostisosad toimivad atoopilise naha peamiste iseloomulike sümptomite vastu ja sobivad ka imikute peanaha pesemiseks, sealhulgas beebikõõma hooldamiseks.

Pesust tulles kreemitame end põskedest varbaotsteni kehapalsamiga Lipikar Baume AP+M, mis lisaks kohesele niisutusele lubab tasakaalustada ka naha mikrobioomi. Oma silm seda ei seleta, küll on aga tunda, kuidas kreem suudab ärritunud nahka veelgi enam rahustada ja vähendada sealjuures ka sügelust. Näen nii enda, oma lapse kui ka mehe pealt, et nahk ei tolma ega sügele enam ka külma talveilmaga. Kui veel möödunud talvel tekkisid lapse nahale, küünarnukkidele, põlveõndlatesse, kõhule ning põskedele punetavad ja sügelevad atoopilise dermatiidi laigud, mille levimist oli kohati isegi hormoonkreemiga keeruline kontrolli all hoida, siis igapäevane õige nahahooldus on suutnud need sel hooajal sootuks eemale hoida. Tõsi, lapse näppudelt leian veel sügelevaid dermatiidi nähte, ent kaldun arvama, et need on tingitud tihedast kätepesust lasteaias, kus kasutusel teised seebid ja pole emmet käsi kreemitamas.

Igapäevane õige nahahooldus on suutnud punetavad ja sügelevad atoopilise dermatiidi laigud kontrolli all hoida.

Enda kätega saan olla sel talvel aga rohkem rahul kui kunagi varem. Igapäevane apteegisarjaga kätepesu ja niisutamine on hoidnud käte punetuse ning kipituse kenasti ära. Ka kogu ülejäänud keha on terve lõppeva aasta saanud koduse nahahoolduse abil palju kosutust. Olen hakanud mõistma, et nahk ei ole kõigest midagi välist, mille võiks kiires elutempos ära unustada. Tegelikult on tegemist keha kõige suurema ja tähtsama elundiga, mis kaitseb meid muu hulgas infektsioonide ja vigastuste eest ning mille seisukord mõjutab oluliselt kogu meie tervist ja heaolu. Tasub meeles pidada need paar minutit igal hommikul ja õhtul.

Jaga
Kommentaarid